El 19 de gener es reobre la Casa de la Vila de Ribes. Ajt Sant Pere de Ribes
Redacció |
Sant Pere de Ribes
11-01-2018 18:54
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La primera fase de les obres de rehabilitació i ampliació de la Casa de la Vila es donarà per finalitzada aquest mes amb una jornada de portes obertes el dia 19, poc abans de Sant Pau. El dia 20 s’hi celebrarà l’acte del Pregó de la Festa Major i posteriorment s’hi traslladaran de manera esglaonada els diferents serveis que hi han d’anar. El primer departament que ocuparà les renovades dependències serà l’OAC (Oficina d’Atenció Ciutadana) a final de mes i després s’aniran incorporant Alcaldia i Secretaria.
Per tal de donar a conèixer el resultat de l’actuació, el divendres 19 de gener s’obrirà a la ciutadania amb visites guiades gratuïtes en grups reduïts de fins a 20 persones. L’horari d’aquestes serà d’11h a 13h i de 16h a 20h i hi haurà un grup cada mitja hora. Cal apuntar-se prèviament al telèfon 93 119 59 27 o per correu electrònic a info@tempsdelleure.cat. Si s’exhaureixen totes les places disponibles, l’Ajuntament organitzarà una nova jornada de portes obertes més endavant. Enguany, a més, el pregó de la Festa Major de Sant Pau es farà l’endemà, a les 18 h, a la sala de plens de la Casa de la Vila i també s’hi podrà accedir.
L’alcaldessa, Abigail Garrido, ha explicat que “hem fet una rehabilitació perquè la Casa de la Vila sigui un edifici funcional, transparent i modern perquè la ciutadania pugui fer correctament totes les seves gestions. Però alhora no hem volgut perdre aquells elements més històrics, com per exemple, la sala de plens que és una joia emblemàtica. Hem conservat i restaurat diferents espais i mobiliari de la mà de l’artista local, Tòfol Almirall, al qual volem agrair profundament la feina que ha fet”. Aprofitant la rehabilitació de l’edifici, s’han volgut recuperar elements històrics que formaven part de les dependències i s’han incorporat a diferents espais, com podrien ser diverses rajoles hidràuliques integrades en el disseny. Del seu conjunt també en destaquen la seva façana i portalada d’accés (també restaurades) el vestíbul i l’escala de tipus imperial i el saló de plens, l’espai més emblemàtic i solemne de l’edifici consistorial que amb els pas del temps ha mantingut pràcticament intactes tots els elements arquitectònics originals dissenyats per l’arquitecte Buenaventura Pollés Vivó a finals del s. XIX i que s’han procurat conservar al màxim.
El 15 de juny de 2012 la Casa de la Vila es va haver de desallotjar en detectar-se una plaga de tèrmits que havia causat deficiències estructurals a la coberta de l’edifici, amb perill d’esfondrament, així com d’altres patologies en diferents espais. Immediatament s’encarrega una diagnosi exhaustiva de tot l’edifici i es constata la necessitat d’erradicar l’origen de l’afectació, reparar-la, rehabilitar l’immoble i, malgrat el contratemps evident que suposava, aprofitar l’actuació per donar una solució definitiva a les més que evidents deficiències d’accessibilitat i d’adequació de l’edifici al compliment de les normatives vigents (eficiència energètica, seguretat, incendis, etc.).
Les necessitats d’espai i funcionals plantejades van determinar la idoneïtat d’enderrocar l’edifici del costat, Can Riba, en desús i mancat de valor arquitectònic, cosa que ha permès, d’una banda, guanyar un nou espai públic o plaça adjacent a la plaça de la Vila (que facilitarà l’arranjament del pati del darrere) i, de l’altra, la construcció d’un edifici de planta única amb una sala d’actes polivalent annexa i amb accés independent. Gràcies a aquesta opció els nivells dels edificis annexos (també el de l’antic Jutjat de Pau on ara es troben els serveis informàtics) s’han pogut situar a la mateixa cota que els de la Casa de la Vila i així resoldre amb la instal·lació d’un únic ascensor l’accessibilitat als tres blocs i a les diferents plantes de les dependències.
Donada l’envergadura del conjunt del projecte, aquest s’està executant en dues fases. Després de la diagnosi, l’eliminació de la plaga i la redacció del projecte, el 23 de setembre de 2014 s’aprova definitivament la reparació i rehabilitació de la Casa de la Vila i l’execució de les obres de la primera fase, que s’iniciaren el 22 d’abril de 2015. Durant aquesta, que acaba de finalitzar, s’ha fet tot allò referent a la conservació, sanejament i reforç de l’estructura de l’edifici principal i de la coberta, la rehabilitació de la planta baixa i primera planta i la construcció del nou edifici de la sala d’actes polivalent. A la planta baixa s’han redistribuït els espais, molt més diàfans, per ubicar-hi el vestíbul principal i l’Oficina d’Atenció Ciutadana i la primera planta manté la part noble de l’edifici amb la sala de plens, les dependències de l’Alcaldia i Secretaria. També s’ha urbanitzat l’exterior de la plaça de la façana del davant.
Aquest any 2018, es donarà continuïtat a les obres amb la fase 2 d’acabament de la segona planta i la reforma dels espais de l’antic Jutjat de Pau previstes en el projecte executiu que es va aprovar el 10 d’octubre de 2016. Un cop finalitzin, la última actuació serà la de la urbanització de la nova plaça posterior, que també disposarà d’un accés a l’edifici. S’espera que a final d’any la Casa de la Vila quedi totalment acabada i d’aquesta manera s’hi puguin traslladar la resta de serveis que ha d’allotjar (serveis econòmics i Intervenció, principalment). El pressupost de la primera fase ha estat de 1.645.000 euros i el de la segona és de 740.000 euros. Dels gairebé 2,4 milions d’euros del conjunt del projecte, 1,6 milions han estat finançats per la Diputació de Barcelona a través de diverses subvencions.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!