Memòria històrica

Vilanova homenatja les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme

Per segon any consecutiu se celebra un acte que pretén transmetre la memòria històrica

Vilanova homenatja les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme. Saray Giménez

Vilanova homenatja les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme. Saray Giménez

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Tal dia com avui fa 79 anys que les tropes franquistes van entrar a Vilanova i la Geltrú. En motiu d’aquesta data i per segon any consecutiu, s’ha celebrat un acte institucional de Commemoració de les Víctimes de la Guerra Civil i la Dictadura que ha tingut lloc al saló de Plens de l’ajuntament de la ciutat. L’acte ha comptat amb la intervenció dels portaveus dels grups municipals i ha inclòs la conferència “Tal dia com avui...” de la historiadora Judith Barbacil.

L’encarregada de presentar l’acte ha estat l’alcaldessa Neus Lloveras, qui ha manifestat el compromís de la ciutat amb la recuperació de la transmissió de la Memòria Històrica per evitar qualsevol tipus de violació dels Drets Humans. Ha recordat que fa un any i mig, la Comissió de Memòria Històrica de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú va acordar rebre homenatge cada 21 de gener a les víctimes de la Guerra Civil i la Dictadura per fer present la necessitat d’aclarir els fets ocorreguts i la reparació moral i simbòlica de les seves víctimes. En aquest sentit, la setmana passada es va aprovar la Declaració Institucional d’homenatge a les víctimes. 

El saló de Plens ha volgut recordar que actualment és l’espai més representatiu de la democràcia a la nostra ciutat, va ser durant el franquisme escenari de la repressió per a moltes famílies vilanovines i ha estat triat per l’acte com a representació d’un símbol de tolerància i dignitat dels valors democràtics.

Seguidament, la regidora de Cultura, Teresa Llorens, ha expressat la necessitat de reconèixer i transmetre la Memòria Històrica com a patrimoni col·lectiu que testimonia la resistència i la lluita pels drets i les llibertats democràtiques. Ha volgut destacar el paper clau de la Comissió de Memòria Històrica de la ciutat en el fet d’institucionalitzar un acte com el que avui ha tingut lloc.

Tot seguit, dels portaveus dels grups municipals han llegit la Declaració Institucional de l’Ajuntament de Vilanova en motiu del 21 de gener com a homenatge a les Víctimes de la Guerra Civil i la Dictadura.

L’acte ha prosseguit amb la conferència “Tal dia com avui...” de la historiadora Judith Barbacil, que ha agraït l’assistència a l’acte i la commemoració del dia 21 i que, a través del seu relat, ha posat veu a les vivències d’alguns protagonistes del conflicte. La historiadora ha volgut fer de fil conductor per a la construcció de la història local i ha recordat com aquest 21 de gener de 1939 va marcar un abans i un després per la ciutat.

L’alcaldessa ha reconegut la important tasca de la historiadora com a docent al treballar en contacte amb la gent jove i com a coordinadora del Grup de les Dones amb Memòria i el Taller de la Història a les nostres mans. D’altra banda, ha volgut destacar el compromís de l’Ajuntament de Vilanova en la recuperació de la Memòria Històrica.

L'actuació del Quintet de clarinets de l'Escola Conservatori Municipal de Música Mestre Montserrat ha posat fi a l’acte. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local