Carnaval 2018

Diumenge de Comparses reivindicatives a Vilanova i la Geltrú contra el 155 i per la "llibertat" (VÍDEO)

Diverses comparses declinen pujar al balcó de l'Ajuntament després de les guerres de caramels, en les que s'han llençat 97 tones

Diumenge de Comparses reivindicatives a Vilanova i la Geltrú contra el 155 i per la

Diumenge de Comparses reivindicatives a Vilanova i la Geltrú contra el 155 i per la "llibertat". EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'actual situació política a Catalunya ha marcat, i molt, la celebració del Diumenge de Carnaval a Vilanova i la Geltrú. No només per la presència del color groc, en llaços a les façanes dels edificis, en les peces de vestir dels assistents o, fins i tot, en el monument al prohom Josep Tomàs Ventosa que presideix la plaça de la Vila. Una vintena de comparses participants han fet una protesta simbòlica en la que han declinat la tradicional invitació de pujar al balcó de l'Ajuntament per rebre les llaçades institucionals que cada any es col·loquen a les banderes que participen a les guerres de caramels. D'aquesta manera volen rebutjar, entre d'altres, els efectes del 155. En finalitzar la darrera batalla, s'ha desplegat també una pancarta on es podia llegir: 'Llibertat presos polítics' i molts assistents han mostrat banderoles amb la paraula 'Democràcia'. Tot plegat, en un Diumenge de Carnaval de Vilanova que ha reunit més d'11.200 persones en la guerra de caramels, les quals representaven 136 banderes de 66 entitats (98 banderes d'adults i 40 d'infantils). El nombre de batalles ha augmentat de cinc a set i s'ha llençat prop de 97 tones de caramels.

Al crit 'Comparseres i comparsers! La plaça és vostra!' s'ha donat el tret de sortida a les batalles, que ha assolit enguany la xifra rècord de set, de manera que hi hagut guerra fins gairebé quarts de quatre de la tarda. Just abans, la banda ha fet sonar el tradicional 'Turuta', la tonada carnavalesca prèvia a la guerra. Els 'comparsers' són els encarregats de llençar els caramels, mentre elles fan ús del mantó per fer d'escut protector. Una tradició que es remunta a segles enrere i que converteix el Carnaval de Vilanova i la Geltrú en un dels més famosos a Catalunya.

Un dels trets característics de la celebració de les comparses és la vestimenta dels participants. Tot i que varia entre una agrupació i l'altra, la base és la mateixa. Les noies coincideixen a portar un vestit o faldilla, un mantó de Manil·la, amb un o dos clavells al cap. Per contra, els nois van vestits amb una camisa blanca, pantaló fosc, armilla o americana, el llaç o corbatí i la barretina, element indispensable. En alguns casos, els participants masculins també porten faixa.

Una altra tradició és que els abanderats entren dins l'edifici i reben una llaçada per part dels convidats d'honor de l'Ajuntament. Un acte que es fa a porta tancada –de fet, a les escales de l'edifici-, i que provoca malestar entre algunes colles participants. La primera entitat en declinar la presència al balcó ha estat la Unió Vilanovina, que ha lamentat que el consistori fes cas omís a les seves demandes, com que les llaçades es posin a fora, a la vista de tothom, i que també les entitats participants puguin dir la seva en el llistat de convidats, i que no només es regeixi per criteris protocol·laris.

De fet, Oriol Castro, afirma que entre els qui han gaudit de la festa des d'un lloc tant privilegiat com l'edifici consistorial han estat "algunes persones que han justificat o menystingut la violència policial de l'1 d'octubre", alhora que ha lamentat que Jordi Sánchez i Jordi Cuixart no podran gaudir de la festa malgrat haver-hi assistit l'any passat.

L'Associació de Joves Tric, Borregos, Falcons, la Faràndula i Apol•lo són altres entitats que s'han sumat a la protesta, amb la qual la Unió també critica que el govern municipal no hagi acceptat substituir l'accés al balcó de l'ajuntament per la instal•lació d'un entarimat que agilitzés l'acte protocol•lari de col·locar les llaçades.

Autoritats i cares conegudes

Entres els convidats enguany han assistit el senador i portaveu del grup PDeCAT, Josep Lluís Cleries; el diputat al Congrés per ERC, Gabriel Rufián i el diputat pel PDeCAT, Carles Campuzano. En representació del PSC ha fet acte de presència el secretari d'organització, Salvador Illa. Del Parlament de Catalunya, han assistit els diputats Elsa Artadi, Eduard Pujol i Anna Tarrés, de Junts per Catalunya. També s'havia convidat a Rut Ribas Martí, diputada d'ERC i Santiago Rodríguez, del Partit Popular.

Un vilanoví, Toni Albà, ha repetit a l'Ajuntament, així com el secretari general de l'Esport de la Generalitat de Catalunya. Del món de la comunicació han vingut Saül Gordillo, director de Catalunya Ràdio; Vicent Sanchís i Llàcer, director de TV3; els periodistes Xavier Graset i Ricard Ustrell i el locutor de RAC 1, Xavier Pérez Esquerdo. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local