Pla contrapicat de l'escriptor David Monteagudo, amb el llibre 'Avui he deixat la fàbrica' desenfocat en primer terme. ACN
ACN/ Gemma Sánchez |
Vilafranca del Penedès
07-03-2018 09:41
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Aquest dimecres arriba a les llibreries 'Avui he deixat la fàbrica' (Editorial :Rata_), l'última creació de l'escriptor David Monteagudo, que aquest cop debuta en el món dels microrelats. L'autor, natural de Galícia i resident a Vilafranca del Penedès, reuneix "petites joies" sobre aquelles qüestions que envolten "la vida real", segons ha definit ell mateix en una entrevista a l'ACN. Són una seixantena d'històries que Monteagudo assimila a un dietari, tot i que assegura que no és l'objectiu. "Hi explico el dia a dia, amb senzillesa i destacant-ne l'essència, a base de reflexions interessants on també s'alternen records d'infantesa i alguna biografia de personatges solitaris i estranys que tinc clissats del carrer i em criden l'atenció", resumeix. 'Avui he deixat la fàbrica' es distribueix en castellà i català –traduït per Jordi Llavina- i es presentarà oficialment el proper 14 de març a l'equipament municipal l'Escorxador de Vilafranca.
Monteagudo confessa que aquest llibre li ha servit per afrontar una assignatura pendent, després d'haver-se fet un lloc en el panorama literari amb diverses novel•les i contes llargs. Tot i declarar-se un amant dels relats curts i haver escrit diverses històries en aquest format des que el 2010 va publicar la seva primera novel•la, mai s'havia atrevit a publicar-les totes juntes en forma de recull –algunes havien sortit a la llum a través de la premsa comarcal-. Ara, però, assegura que ha viscut una "evolució" que l'ha dut a fer aquest pas.
"Em vaig adonar que allò que em donava 'marxa' era intentar buscar la síntesi, amb relats molt intensos i molt transcendents, on s'hi expliqui algun moment clau que canvia la vida dels personatges, sense ser anècdotes ni instants costumistes", explica. Aquest canvi de format també ha anat acompanyat d'un canvi d'estil, ja que David Monteagudo admet que aquests microrelats tenen menys petjada de literatura fantàstica i molta més empremta de "la vida real, tal com és".
L'escriptor assegura que aquest format és molt "llaminer" perquè permet donar forma a diverses idees i arguments de manera concisa, sense la necessitat d'embarcar-se a desenvolupar una novel•la extensa. "Moltes vegades vols parlar d'un tema concret, d'un sentiment o d'una vivència, i aquí tens la possibilitat de concentrar-la. En comptes de fer una novel•la, ho comprimeixo al màxim i ho poleixo", apunta, garantint que ha treballat cada microrelat "de forma molt artesanal, polida, fins aconseguir que sigui una petita joia". De fet, cadascun dels textos primer els ha escrit a mà per després perfeccionar-los davant el teclat.
Les més de 60 "joies" que reuneix a 'Avui he deixat la fàbrica' –títol en homenatge al canvi de feina que va fer quan va debutar com a escriptor- repassen moments del dia a dia de David Monteagudo i de la seva vida, intercalats amb històries paral•leles. Així, ell mateix i els seus fills són alguns personatges recurrents entre les diferents històries, amb al•lusions a la seva infantesa a Galícia i a l'arribada a Catalunya, alhora que altres relats s'endinsen en les vivències de persones desconegudes del seu entorn que ha observat durant mesos. A la portada del llibre, l'autor afirma que es tracta d'"un dietari de companyies i soledats".
Visiblement satisfet amb el resultat, Monteagudo encoratja tots els escriptors a experimentar el món dels microrelats "com a disciplina" per a treballar els arguments literaris. "T'acostumes a anar a allò més essencial i a treure allò redundant, obvi i que no és necessari. T'obliga a sintetitzar molt i els textos acaben tenint molta intensitat", insisteix, si bé admet que és un format on no s'hi veu de forma permanent i assegura que ara "el cos li demana" iniciar una nova novel•la. No en revela, però, cap detall perquè assegura que es troba en una fase molt incipient i encara ha de madurar la idea mentalment abans de començar-ne l'escriptura.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!