Equipaments

La Biblioteca Santiago Rusiñol de Sitges reobrirà les portes coincidint amb Sant Jordi  

A partir d’aquesta data, els usuaris podran disposar del ric fons local i patrimonial de 52.000 documents que es conserven en aquest equipament cultural

La Biblioteca Santiago Rusiñol de Sitges reobrirà les portes coincidint amb Sant Jordi  . Ajuntament de Sitges

La Biblioteca Santiago Rusiñol de Sitges reobrirà les portes coincidint amb Sant Jordi  . Ajuntament de Sitges

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Biblioteca Santiago Rusiñol reobrirà les portes al públic coincidint amb la Diada de Sant Jordi. L’edifici s’ha remodelat per poder preservar el valuós fons documental i bibliogràfic. Al juliol del 2013 l’equipament va haver de tancar com a conseqüència de les deficiències estructurals que tenia i per millorar l’accessibilitat. Després de la finalització de les obres que s’han dut a terme en l’estructura de l’edifici i de diversos endarreriments per problemes pressupostaris i administratius, la ciutadania podrà consultar els exemplars més antics i els títols més nous que ja han tornat a les prestatgeries.

El proper 23 d’abril la biblioteca estrenarà les noves instal·lacions amb un equipament informàtic i audiovisual adaptat als canvis tecnològics juntament amb nous serveis com l’autopréstec i el sistema antifurts. Els usuaris podran disposar d’un total de 52.000 documents dels quals 17.000 corresponen al ric fons local, històric i patrimonial. Entre les col·leccions, de gran valor, s’hi conserva el fons de Miquel Utrillo i Morlius, també el llegat del Cau Ferrat i el fons inicial de la biblioteca. La biblioteca està especialitzada també en publicacions relacionades amb el Modernisme i amb centres d’interès com el cinema de gènere fantàstic i fil i agulla (publicacions sobre el patchwork i labors.

La regidora de Cultura, Tradicions i Festes, Rosa Tubau assegura que “obrim de nou les portes d’aquesta històrica i estimada biblioteca Santiago Rusiñol, situada en un espai patrimonial, i ho fem incorporant noves sales de consulta, equipaments digitals i serveis innovadors per tal de fer més accessible la lectura, en el sentit més ampli del terme, a tothom.

Nou concepte de biblioteca

La biblioteca presenta en aquesta nova etapa un concepte totalment diferent. Segons la directora de la Biblioteca Santiago Rusiñol, Marta Sánchez, “La biblioteca és ara un espai més de racons que no pas de taules. La societat ha evolucionat i aquest equipament cultural també s’adapta a la nova realitat en què ja no calen tantes taules grans per fer deures sinó que es vol promoure més la interactivitat amb els usuaris per fomentar la lectura, que és la principal funció de les biblioteques.”

L’edifici restaurat ha guanyat espai per al públic ja que els antic magatzems de la biblioteca s’han convertit en sales de consulta. La remodelació ha comportat també un canvi funcional a les diferentes sales. A tocar de l’entrada de la biblioteca, a la sala principal, hi haurà el servei d’autopréstec, una zona de revistes i diaris al costat dels anomenats ‘centres d’interés’, com el racó familiar, l’espai amb guies de viatge i excursionisme, biografies i també ‘fil i agulla’ (obres relacionades amb el patchwork i les labors).  Com a novetat, també s’ha instal·lat un punt d’informació turística que permetrà donar una visió del territori més global.  

El pati mantindrà la funció de sala d’exposicions per acollir mostres temporals i en paral·lel manté també la característica de contribuir a separar espais. Ara, la sala infantil s’ha traslladat a la planta baixa i ocupa dues zones a banda i banda del pati: una sala està destinada als més petits de 0 a 6 anys i, una altra per a infants de 6 als 12 anys, en les quals podran gaudir de llibres d’imaginació, contes, còmics i llibres de coneixements. Alhora aquest espai disposarà d’ordinadors per poder navegar per internet, juntament amb  un aparell per visionar pel·lícules i un altre per escoltar cd de música.  

La sala Lolita Mirabent s’ha convertit en un espai polivalent per fer presentacions de llibres, xerrades i altres activitats culturals. Aquesta zona també acollirà la col·lecció de la biblioteca del segle XX. Es tracta d’un recull de documents que estaven en els magatzems i que pel seu valor formal o de contingut es volen posar en valor perquè són el testimoni de la producció editorial o les col·leccions que tenien les biblioteques als anys 30, 40, 50 i 60.  

A la primera planta els usuaris trobaran la zona dedicada a la ficció (novel·la, poesia, teatre...), cd’s i pel·lícules en DVD  amb un apartat especial dedicat a les pel·lícules de gènere fantàstic que s’han projectat al Festival de Cinema Fantàstic. En aquesta mateixa sala també es disposarà d’un aparell d’autoescolta i un altre de visionatge. A la rotonda es podran consultar aprenentatges de llengües, llibres sobre literatura i còmics. A la ‘sala verda’ es trobaran els llibres de ciències mentre que a la ‘sala Rosa’ es podran consultar els llibres d’art, amb un fons especial de Modernisme i els llibres de cinema sobre el gènere fantàstic.

Finalment, la sala Miquel Utrillo també s’obre a tot el públic i no només als investigadors. El fons Miquel Utrillo està disposat en vitrines i per consultar-lo cal demanar-ho previament. Una altra novetat serà la possiblitat de consultar la col·lecció local, tot i que hi haurà una sèrie de documents que quedaran exclosos del servei de prèstec. També a tocar d’aquest espai s’han col·locat els llibres de filosofia, religió, ciències socials, geografía i política.

Després de més de quatre anys, la reobertura del servei de biblioteca suposa posar en marxa nous reptes. Les biblioteques de Sitges es marquen a partir d’ara oferir una programació conjunta per fomentar la lectura mitjançant un ampli ventall d’activitats com tallers, clubs de lectura infantils, xerrades, presentacions de llibres, etc.  

La biblioteca conserva part del seu antic mobiliari original de l’any 1936 completament restaurat i el combinarà amb taules, cadires, taulells, i prestatges nous.
 
Millores a la Biblioteca Roig i Raventós per singularitzar-la amb identitat pròpia
 
L’Ajuntament de Sitges realitza un conjunt de millores a la Biblioteca Roig i Raventós per singularitzar-la amb una identitat pròpia. L’actuació, iniciada durant el mes d’agost passat, va consistir en pintar totes les sales amb diferents colors, com el blau marí, el gris i el verd turquesa, per identificar aquest equipament cultural públic. La Biblioteca també ha canviat la senyalització interna i la retolació a les prestatgeries, a les columnes, a les parets, als cartells, a les finestres i a la porta d’entrada.
 
Les millores s’han començat a realitzar durant el 2017 amb un pressupost de 12.423 euros. Aquesta actuació forma part de la remodelació de la Biblioteca Josep Roig i Raventós que té previst continuar al llarg d’aquest 2018 comprant mobiliari i canviant les butaques. Els propers anys també es preveu canviar les prestatgeries que ja tenen més de 10 anys. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local