Consell Comarcal del Garraf

370 persones assisteixen a l’estrena de l’acció teatral “Casa” sobre les causes del refugi

L’acció teatral “Casa” es va crear en el curs de teatre social per a joves, coordinat pel Tracart i impulsat pel Consell Comarcal del Garraf amb el suport de la Diputació de Barcelona

370 persones assisteixen a l’estrena de l’acció teatral “Casa” sobre les causes del refugi. CC Garraf

370 persones assisteixen a l’estrena de l’acció teatral “Casa” sobre les causes del refugi. CC Garraf

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

370 persones van assistir divendres passat a l’estrena de l’acció teatral “Casa”, creada per joves del Garraf, amb la coordinació del Tracart - Aula d'activitats teatrals, en el marc del projecte de Teatre Social que impulsa el Consell Comarcal del Garraf amb el suport de la Diputació de Barcelona.

Amb una creativa posada en escena, que inclou drama, sàtira i recursos audiovisuals, "Casa" recorda les causes que obliguen milions de persones a fugir de casa i interpel·la el públic sobre el paper de la societat davant la greu situació de les persones que cerquen refugi.

Al llarg de quaranta minuts l’obra recull el testimoni d’una jove refugiada siriana i planteja diversos temes com les migracions europees d’altres èpoques, la mort de milers de persones al mediterrani, el tancament de fronteres, el comerç d’armes, els conflictes armats, la resposta d’Europa i dels mitjans de comunicació, i els prejudicis i les pors de la societat, entre d’altres.

Després de la representació es va fer una xerrada amb Salvador Cuéllar i Montse Obrador, coordinadors del Tracart, i el grup d’actors, amb la intervenció de Jordi Armadans, director de FundiPau i de Shahd Zaroor, jove refugiada siriana, que ja havien participat en una de les sessions formatives del projecte.

Durant la xerrada, els coordinadors del Tracart van explicar el procés de creació de l’obra, tot destacant que el textos van sorgir dels mateixos joves, a partir de diversos exercicis i improvisacions amb diferents llenguatges escènics i de la recerca feta durant el curs. La dramatúrgia de l’obra també inclou textos de la novel·la “Llàgrimes de sal” de Lidia Tilotta i Pietro Bartolo, i del poema “Refugiats” de Brian Bilston.

Al debat, que es va allargar durant gairebé una hora, els joves del grup de teatre van explicar la seva experiència amb el procés de creació de l’obra en què van aprendre moltes coses, es van sentir motivats però a la vegada amb sensació d’impotència davant la realitat.

D’altra banda, les i els joves presents al públic van fer motes preguntes als joves actors, es van interessar a participar en iniciatives per a ajudar les persones que cerquen refugi i van agrair el grup de teatre per ajudar-los a prendre consciència de la situació.

Shahd Zaroor va agrair la creació d’aquesta obra i es va mostrar esperançada en que es pugui mostrar davant altres persones en altres municipis. En relació a les formes d’ajudar va dir que “la millor ajuda és votar per la persona adequada”, perquè “nosaltres estem encantats de viure aquí, però ens agradaria més no haver de fugir dels nostres països”.

Per la seva part, el director de FundiPau també va felicitar la companyia per la feina feta i va dir que “les coses que es fan, i les que no es fan, tenen importància i tenen impacte, però el repte que tenim és que totes aquestes coses que diem i que sentim es tradueixen en fets, en canvis de polítiques i d’estructures”.

Armadans també va recordar que aquesta setmana “un dels prínceps de la monarquia saudita tancarà l’acord de venda de cinc corbetes espanyoles a Aràbia Saudita, un país activament implicat en la guerres de Síria i el Iemen” i va afegir que “ara tenim l’oportunitat de dir molt fort que aquesta venda de corbetes és col·laborar amb la barbàrie, amb que hi hagi més refugiats i més morts”. Finalment, va recalcar: “no permetem aquestes coses o, com a mínim, no callem davant les injustícies que passen”.

La presentació de l’acció teatral s’emmarcava en la celebració del Dia Internacional del Teatre, organitzada pel Teatre Principal i l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú per posar de relleu la riquesa en creació teatral que viu la ciutat, més enllà de la programació estable professional, tant en l'àmbit pedagògic com l'associatiu.

La celebració del Dia Mundial del Teatre al Principal també va incloure la lectura del manifest a càrrec de la Companyia Aliena, sorgida del Tracart, i l'exposició "Refugiats, per què?", de FundiPau que es podrà visitar al vestíbul del teatre els dissabtes 14 i 21 d'abril, de 17 a 20 h.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local