Univers Fenosa

Apareixen tres fragments escultòrics renaixentistes a la Casa del Portal del Pardo

L'atzar ha provocat que el director de la Fundació Apel·les Fenosa hagi trobat una capsa que contenia tres escultures del segle XVI

Apareixen tres fragments escultòrics renaixentistes a la Casa del Portal del Pardo. Ajuntament del Vendrell

Apareixen tres fragments escultòrics renaixentistes a la Casa del Portal del Pardo. Ajuntament del Vendrell

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Just quan s’acaba de publicar el llibre sobre la Casa del Portal del Pardo, amb motiu de la commemoració dels seus 500 anys, la Fundació Apel·les Fenosa ha descobert tres fragments de la decoració escultòrica de la façana.

Mentre s’estaven preparant els embalatges per l’escultures que es presentaran el mes vinent a la mostra “Univers Fenosa” al D’Or Museum de Sant Julià de Ramis (Girona), l’atzar ha provocat que el director de la Fundació hagi trobat una capsa que contenia tres escultures del segle XVI, que havien estan conservades i desades per Apel·les i Nicole Fenosa.

A través del llibre sobre la Casa del Portal del Pardo, se sap que Lluís Nin, de gran capacitat adquisitiva i solvència econòmica, va ser-ne propietari l’any 1527 i que va ser l’artífex de la rehabilitació de l’edifici amb l’estil renaixentista que el caracteritza. En aquesta reconstrucció es va aixecar la torre sobre del portal. Per tant, Lluís Nin va ser el promotor del palau renaixentista amb l’estructura similar que veiem actualment i amb la seva característica decoració de relleus amb els  grotescs de l’època.

Aquesta iconografia es va posar de moda a Europa després de la descoberta de la Domus Aurea de Neró, a Roma. Elements vegetals es combinen amb quimeres i animals mitològics, sempre amb composicions simètriques. A la façana, fora muralles, hi ha una inscripció amb el monograma IHS que representa Jesús. A la part superior de la casa hi ha una galeria a base d'arcs carpanells lobulats. Els tres fragments escultòrics corresponen a un animal alat amb cap d’au, que segurament estava en un dels frisos dels finestrals; a un drac, que formava part d’una voluta, i a un element decoratiu vegetal.

Aquesta descoberta, que s’exposarà en breu en una vitrina visible des del carrer, recorda la importància de la decoració de l’edifici, un clar exemple renaixentista de la comarca.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local