Música popular i tradicional

El FIMPT ofereix un cartell amb 14 actuacions “compromeses amb la qualitat”

El festival de música popular i tradicional de Vilanova combinarà els escenaris de la plaça del Port i la plaça de la Vila del 15 al 17 de juny

El FIMPT ofereix un cartell amb 14 actuacions “compromeses amb la qualitat”. Míriam de Lamo

El FIMPT ofereix un cartell amb 14 actuacions “compromeses amb la qualitat”. Míriam de Lamo

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Carles Cases, Muchacho & los sobrinos, Puerto Candelaria, Kepa Junkera, Janusz Prusinowski i Manu Sabaté i Os d'abaixo formen part del cartell que la 38a edició del Festival Internacional de Música Popular i Tradicional de Vilanova oferirà del 15 al 17 de juny. Per segon any consecutiu, el certamen comptarà amb la plaça del Port com a escenari principal, si  bé els dos concerts de diumenge a la tarda es celebraran a la plaça de la Vila i també haurà actuacions al Teatre Principal, el pati del Castell de la Geltrú i els carrers del centre de la ciutat. El festival manté els 85.000 euros de pressupost de l'any passat, aportats majoritàriament per l'Ajuntament (50.000 euros) amb el suport de la Diputació de Barcelona i la Generalitat.

“Hem de posar en valor la importància d'aquest festival, molt arrelat però consolidat a nivell internacional”, va assegurar la nova regidora de Cultura, Blanca Albà. La responsable de Cultura va admetre que el FIMPT “no disposa del mateix presupost que en altres edicions”, i va referir-se a les “dificultats” que està afrontant els darrers anys a l'hora de complir la “normativa de sorolls”. L'Ajuntament aposta per mantenir la plaça de la Vila com a escenari, si bé acollirà un format de concert “més íntim”, i destina la plaça del Port a “projectes més potents a nivell acústic”, en paraules del director artístic del festival, Jordi Paulí, que va participar en la presentació del FIMPT d'aquest dimarts. L'administració local disposa d'estudis de so tant de la plaça de la Vila com la plaça del Port, un espai que en ser “molt obert s'adapta a la normativa sense problema”, segons la tècnica responsable del festival, Carme Silvestre. Així, la previsió és complir la normativa acústica fil per randa per evitar denúncies veïnals en cas que se sobrepassessin els 85 decibels de so a la façana més propera.

Cants espirituals negres per obrir el festival

El director artístic del festival, Jordi Paulí, va destacar el “compromís de qualitat” que manté el certamen, en el que hi ha un cartell “molt variat”. “Trobem des de gent que fa poc temps que ha engegat projectes musicals molt potents a artistes que tenen una dilatada carrera”, va apuntar Paulí. El duet Criatures serà l'encarregat d'oferir Els preludis grallers, el divendres 15 de juny davant del Teatre Principal a les 19 hores. Una hora més tard, al teatre, tindrà lloc l'obertura del festival amb el compositor Carles Cases i el seu espectacle “L'esperit dels Obama”, un homenatge als cants espirituals negres. Cases, que també va participar en la presentació, va recordar que el seu primer contacte amb la música popular van ser precisament aquests cants americans que presentarà al festival en un format que inclou un quintet de corda i una sola veu, i ell mateix al piano. El compositor també farà la seva pròpia interpretació del que està considerat com l'himne del FIMPT, el “Passeig del Carme” de Pere Tàpias.

Sons procedents de Colòmbia

Les actuacions continuaran a les 22 hores a la plaça del Port amb Muchacho & Los sobrinos, una formació barcelonina abocada a la rumba més autèntica de la mà de temes propis i versions de clàssics. A les 00:00, hores també a la plaça del Port, serà el torn de Puerto Candelaria; nascuda a Colòmbia l'any 2000, es tracta d'una de les bandes més innovadores del país que interpretaran a Vilanova melodies colombianes com la cúmbia magdalenense, els sons sabaners i els ritmes tropicals que s'escolten a ciutats com Bogotà i Medellín. La darrera proposta de divendres anirà a càrrec del Dj Patxanga la txaranga, que proposarà un viatge per les músiques festives i populars d'arreu del món.

Els alumnes d'instruments tradicionals de l'Escola Conservatori Mestre Montserrat participaran al festival dissabte a les 12 hores amb una cercavila pel centre de la ciutat i el Mercat del centre. Mitja hora més tard està  previst el Vermut-Punt de trobada al Restaurant vermuteria El canceller. L'espectacle es basa en la improvisació, que permet crear fils de connexió entre els músics convidats (Marcel Casellas, Roger Andorrà i Marc del Pino), i el públic, cantadors, balladors o instrumentistes presents. A les 19 hores, pels carrers del centre, la banda de flabiols Els Francolins farà una cercavila interpretant temes propis però també peces del repertori de vells flabiolaires, temes de pel·lícules o música llatina, entre d'altres. La combinació de flabiols amb metalls és un dels trets distintius de la banda, segons va explicar un dels seus membres, Joan Moliner.

Kepa Junquera, plat fort del festival

Kepa Junkera actuarà al FIMPT d'enguany dissabte a les 22 hores a la plaça del Port. En aquesta edició, el músic presenta FOK, un treball creat després d'un llarg contacte amb la cultura mediterrània, amb temes en els que l'artista bilbaí ha trobat la proximitat amb cançons de la cultura basca. La nit del festival continuarà amb Biflats, la primera fanfàrria catalana amb so de cobla ampliada amb bateria, percussió i veu. Cançons pròpies i clàssics de la cultura catalana en format ballable integren l'essència el seu repertori, de caire humorístic. “Som una colla sense prejudicis, “gamberra”, amb aquell punt de fanfàrries de l'Est”, va explicar Edgar Massegú, membre de la banda, que va assistir a la presentació del festival amb Xavi Pendon, també component del grup. Tot seguit, a la plaça del Port tornarà a actuar el Dj Patxanga la txaranga.

Polònia i Galícia, presents al certamen

El programa de diumenge, darrera jornada del festival, començarà amb el Firasac, que tindrà lloc a la plaça Font i Gumà de les 11 a les 14 hores. Aquesta tradicional trobada de músics que sonen el sac de gemecs, el flabiol i el tamborí se celebra a la ciutat des de l'any 2006, fomentant l'intercanvi d'experiències entre músics, grups, luthiers i docents. A partir de les 12 hores està prevista una cercavila amb les bandes de sacs de gemecs Sons de la Cossetània, Sacaires de Tarragona i Cul de sac. A les 13 hores les colles mallorquines Es vell monara i Es de can bou oferiran un concert al pati del Castell de la Geltrú.

“Polcat” és el títol de l'espectacle creat pel grup polonès de Janusz Prusinowski i el graller català Manu Sabaté, una col·laboració creada especialment per al festival que explora el diàleg entre les tradicions musicals dels dos països. La trobada de Prusinowski i Sabaté al Festival de Masurques del món ha acabat donant peu a una proposta en el que la dansa és també protagonista. El concert tindrà lloc diumenge a les 19 hores a la plaça de la Vila.

La formació gallega Os d'abaixo serà l'encarregada de cloure el festival diumenge, a les 21 hores, també a la plaça de la Vila. El seu repertori inclou algunes de les peces populars més conegudes de la música gallega que combinen amb noves composicions. El grup presentarà el seu segon disc, “Quixera ser dos paxaros”, que de ben segur farà ballar el públic del FIMPT gràcies a la força i la vitalitat que desprenen les seves melodies.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local