Capital de la Cultura

El Vendrell serà la Capital de la Cultura Catalana 2020

La iniciativa té com a objectiu contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i la cultura catalanes i incrementar la cohesió cultural dels territoris

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Les ciutats del Vendrell (Baix Penedès, 36.482 habitants) i Tortosa (Baix Ebre, 33.345 habitants) han estat elegides capitals de la cultura catalana de l’any 2020 i 2021, segons que ha informat aquest dimecres dia 2 de maig el president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela.

El Vendrell 2020 serà la dissetena Capital de la Cultura Catalana de la historia i Tortosa 2021 la divuitena. Fins ara han estat elegides com a Capital de la Cultura Catalana les següents ciutats de l’àmbit cultural i lingüístic català: 2004: Banyoles; 2005: Esparreguera; 2006: Amposta; 2007: Lleida; 2008: Perpinyà; 2009: Figueres; 2010: Badalona; 2011: Escaldes-Engordany/Principat d’Andorra; 2012: Tarragona; 2013: Ripoll; 2014: Barcelona; 2015: Vilafranca del Penedès; 2016: Vic: 2017: Reus; 2018: Manresa; 2019: Cervera; 2020: El Vendrell i 2021: Tortosa.

La regidora de Cultura i Festes, Eva M. Serramià, ha declarat que "estem molt satisfets perquè aquest nomenament de Capital de la Cultura Catalana de l'any 2020 és un reconeixement a la feina feta i als actius culturals del Vendrell. Suposarà una projecció del municipi i ens posicionarà com a lloc d'interès en el mapa cultural i, també, turístic. Ara s'han de preparar tots els actes per estar a punt en el moment del relleu i es treballarà amb les entitats i els diferents sectors del Vendrell per a una programació àmplia i inclusiva".

La Capital de la Cultura Catalana (www.ccc.cat) s'adreça a tot el domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i la cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l'interior com a l'exterior. El Parlament de Catalunya va donar suport a la Capital de la Cultura Catalana, per unanimitat de tots els grups parlamentaris, en data 25 de març de 2004.

La ciutat de Manresa és la Capital de la Cultura Catalana 2018. El seu alcalde, Valentí Junyent, ha manifestat que “des de Manresa, que enguany té l’honor d’exercir com a Capital de la Cultura Catalana després de recollir el testimoni de Reus i abans de passar-lo a Cervera el 2019, volem expressar la nostra felicitació a El Vendrell i a Tortosa per haver estar distingides també amb aquest reconeixement que, sens dubte, contribuirà a la seva projecció i a la difusió dels seus atractius culturals arreu de Catalunya”.

“Crec fermament que el progrés del nostre país depèn en bona mesura de la seva capacitat de fomentar l’equilibri territorial, amb unes ciutats mitjanes fortes que puguin atendre les necessitats de la seva ciutadania des de la proximitat, i penso que una iniciativa com la de la Capital Cultural ens ajuda a caminar en aquesta direcció”, ha expressat Valentí Junyent.

De la seva banda Carles Pellicer, alcalde de Reus, Capital de la Cultura Catalana de l’any passat, ha declarat que "per la nostra ciutat exercir la capitalitat cultural durant l'any 2017 ha estat una oportunitat per projectar-nos al territori i al país. La cultura és un espai privilegiat a través del qual Reus mostra la seva capacitat d'impulsar projectes de volada i d'actualitzar els referents col·lectius que ens identifiquen i que expliquen Reus, la ciutat que ha sabut crear un discurs propi que avui interessa a un públic molt ampli i que ha fet de la ciutat una destinació clara de turisme cultural. El referent dels fills il·lustres, el patrimoni modernista i una programació cultural variada i de qualitat, amb un calendari consolidat de festivals de projecció nacional i internacional, a més de cinc teatres en actiu, han estat clau per posar de manifest els trets que defineixen el caràcter reusenc: creativitat, innovació, empenta i vocació d'universalitat. Desitjo que les noves ciutats Capital de la Cultura Catalana, tan properes al nostre territori, gaudeixin amb la celebració tant com ho hem fet nosaltres", ha dit Carles Pellicer.

Finalment, Ramon Royes, Paer en Cap (alcalde) de Cervera, ciutat que serà la Capital de la Cultura Catalana 2019, després de felicitar El Vendrell i Tortosa per les seves capitalitats culturals, ha expressat que “ser seu de la Capital de la Cultura Catalana és una declaració d´intencions del model de ciutat que es vol. Una ciutat que aposta per la cultura inverteix en coneixement, en llibertat, en progrés, en tolerància, en futur i en generositat. A Cervera hem tingut molt clar que ser Capital de la Cultura Catalana el 2019 és una oportunitat històrica per consolidar la nostra marca de ciutat. Hem aconseguit reforçar el treball en equip d´administracions i entitats locals a favor d´una agenda d´activitats i un projecte que va més enllà del 2019 atès que inclou la millora d´instal.lacions i equipaments que la ciutat en gaudirà per molts anys amb un impacte econòmic que serà absolutament positiu”, conclou Ramon Royes.

Durant el mes de maig se celebraran a El Vendrell i a Tortosa els actes de signatura de l’acord de nominació d’aquestes dues ciutats com a noves capitals de la cultura catalana.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local