Pla tancat de diverses components dels Castellers de Vilafranca aixecant un castell en un assaig de la colla. ACN
ACN/ Gemma Sánchez |
Vilafranca del Penedès
28-06-2018 10:46
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Els Castellers de Vilafranca s’han proposat “liderar” un “canvi de consciència” vers les actituds sexistes, tant dins el món casteller com també a nivell del conjunt de la societat. Denunciar i aturar gestos i comentaris detectats dins la colla “que s’han normalitzat malgrat violenten les dones” és el propòsit de la nova comissió feminista, impulsada recentment per diverses components dels Verds. “No volem policies ni controladors, sinó acabar amb determinats comportaments”, destaca a l’ACN Clara Sorribes, membre d’aquesta comissió, que assegura que dins la colla s’han viscut “molts exemples de situacions incòmodes” cap a les dones, tant a l’hora de fer castells com en actes de caire social.
“En més d’una ocasió hem sortit de fer una pinya i hem notat que ens tocaven el cul volgudament, durant algun viatge de la colla hem rebut missatges de mòbil incòmodes, i hi ha companyes que s’han sentit assetjades en alguna festa“. Són diversos casos que denuncien les impulsores de la comissió feminista dels Castellers de Vilafranca, que s’han proposat visualitzar aquests comportaments per aturar-los i “crear consciència” per “evitar que es continuïn normalitzant”.
Clara Sorribes assegura que exemples com els anteriors estaven silenciats fins ara per temors relacionats amb una sensació d’inferioritat o per certa vergonya, tenint en compte que els homes són majoritaris dins la colla i que la presència de la dona es va començar a normalitzar tot just a partir del 1990. Tot i els temors, relata com el darrer any han anat aflorant vivències similars entre diverses noies de la colla, fet que les va dur a la decisió de crear una comissió que visualitzés i aturés aquests comportaments.
“Potser alguns dels comentaris i gestos es fan en broma, però una broma deixa de ser-ho si algú se sent violentat”, afirma Sorribes, defensant que en paral•lel a la tasca de conscienciació calia crear un “punt de referència” per tal de donar suport a aquelles castelleres que s’hagin sentit incòmodes per determinades actituds.
La comissió treballa ara en la redacció d’un protocol d’actuació per resoldre denuncies internes i està definit també diverses accions que contribueixin a “crear un espai lliure d’agressions sexistes”. Per elaborar el protocol, els Verds s’estan inspirant en altres documents de gestió interna que ja tenen entitats més petites com els Castellers del Poble Sec o els Castellers de la Vila de Gràcia, alhora que estan compartint propostes amb altres colles a través de la Coordinadora de Colles Castelleres.
A través del treball compartit, també estan concretant accions dinàmiques per desenvolupar als assajos. Una de les propostes, explica Clara Sorribes, és fer una estesa de cartells per tot el local dels Castellers de Vilafranca on s’exhibeixin missatges o frases sexistes que algunes noies denuncien haver rebut. L’acció conclouria amb una lectura dels cartells en veu alta al final d’un assaig. “Volem fer accions visuals per a què la gent entengui que és un problema real”, afegeix.
Des de la direcció dels Verds, el cap de colla, Toni Bach, lamenta que la societat ha interioritzat “tòpics” sexistes i defensa la necessitat d’eliminar-los. “Arriba un moment que no hi ha prou amb posar-se un llaç per denunciar segons què. Cal que tots reaccionem”, assegura Bach, tot confiant que el món casteller pot marcar el camí d’un canvi social: “Sempre ens mostrem com a exemple de la força del treball en equip i volem ser pioners en canviar aquestes coses”.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!