Pla general de la finca vinícola Castell de la Bleda. Torres
ACN |
Santa Margarida i dels Monjos
01-08-2018 19:20
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Una intervenció arqueològica a la finca vinícola Castell de la Bleda, a Santa Margarida i els Monjos ha deixat al descobert restes d’una torre de defensa medieval, la qual històricament havia donat nom a l’espai. Es tracta de restes que podrien datar de la segona meitat del segle X o principis del XI, segons l’arqueòleg Xavier Esteve, responsable de l’excavació, que assegura que és una de les troballes més significatives fetes en aquest espai. El Castell de la Bleda és una finca que la família Torres va adquirir el 2016 “per preservar el patrimoni arquitectònic del Penedès”, i les obres per evitar l’esfondrament de l’edifici ja van fer aflorar diverses restes arqueològiques sobre les quals ara s’ha pogut aprofundir. Segons Esteve, les restes constaten que l’espai és “un compendi de 2.500 anys d’història vitícola sense interrupcions”.
Respecte la torre descoberta ara, Xavier Esteve assegura que ha resultat sorprenent tant per la forma que presenta com per les seves dimensions. La part conservada de la torre consisteix en una estructura massissa de pedres i morter de calç amb dos extrems semicirculars units per segments rectilinis, que mesura nou metres de llarg per sis d’amplada.
La seva situació enmig de la plana penedesenca es troba plenament justificada, afirma l’arqueòleg, en tractar-se d’un emplaçament estratègic, amb ampli control visual del seu entorn, just sobre el riu Foix, en un punt des d’on es controlen algunes de les principals vies de comunicació de la plana.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!