Talino Plana reivindica el sitgetanisme en un pregó de Festa Major carregat d’humor i d’anècdotes. Ajuntament de Sitges
Redacció |
Sitges
20-08-2018 17:52
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El pregó de Talino Plana, celebrat aquest diumenge, ha estat el primer dels actes oficials de la Festa Major d’enguany. El pregoner ha parlat a través de dos faristols diferenciats que l’han permès desdoblar-se en les dues facetes que més l’han identificat: la de diable i la del creador de l’eslògan ‘De professió sitgetà’. En els moments més emotius del seu parlament, ha dedicat un reconeixement a cadascuna de les 21 colles que participen a la Festa Major i ha tingut unes emotives paraules de record per als sitgetans amants de la celebració que han mort en els darrers mesos.
Amb bon humor, un petit ensurt i moments d’emotivitat per als qui no hi són, Sitges ha encetat la nit de diumenge els actes oficials de la Festa Major amb el Pregó, que ha anat a càrrec de Talino Plana. Fidel a si mateix i a l’esperit de diable, el pregoner ha fet una intervenció en què Sitges i “la capacitat d’enamorar que tenen els sitgetans” ha estat omnipresent.
Talino Plana s’ha desdoblat, oferint dues de les facetes per les quals és més conegut: la del diable i la del creador de l’eslògan ‘De professió sitgetà’, que va impulsar el 1992 per encàrrec de l’alcalde Jordi Serra. El seu pregó l’ha llegit en un escenari presidit per dos faristols, que l’han permès desdoblar-se en els seus dos personatges, i per dos elements, els barrets, que simbolitzaven les dualitats de la Festa Major, amb la diversió i el sentiment, i la solemnitat i la sàtira.
Plana ha recordat la seva etapa com a diable i ha demanat perdó en to irònic "a tots aquells que els ha tocat el rebre amb els versos. Us puc assegurar que no hi ha història de Sitges més fidedigna que els nostres versos, a més amb humor".
Els diables han estat presents en el pregó, en un autèntic espectacle marcat en ocasions pel ritme dels timbals, per l’esclat de la pirotècnica i per una encesa que ha provocat un petit foc en una palmera dels jardins del monument al Dr. Robert ràpidament sufocat.
Un dels moments més especials ha estat el reconeixement a les 21 colles que participen a la Festa Major. El pregoner i la presidenta de la Comissió de la Festa Major, Maica Díaz, han lliurat un recordatori a un representant de cadascuna de les colles.
“No tinc prou llàgrimes per a tots els que ja no hi són”
L’emotivitat i el record per als que no hi són i que han ajudat a impulsar la Festa Major també ha tingut la seva presència en el pregó de Talino Plana. “No tinc prou llàgrimes per a tots. Des de dalt porten una samarreta que diu ‘Continuem estimant Sitges’”. El pregoner també ha recordat la seva família a través del seu net, amb les experiències viscudes, per destacar algun dels millors moments viscuts a la Festa Major.
Per la seva banda, la presidenta de la Comissió de la Festa Major, Maica Díaz, ha destacat el suport rebut per part de la gent de Sitges, les entitats i l'Ajuntament, posant l’accent en el programa d'activitats paral·leles.
L'alcalde Miquel Forns ha subratllat que “durant uns dies, tornarem als orígens, a la infantesa, però també a la modernitat. Aquesta és la grandesa de la nostra Festa Major". També ha tingut unes paraules per "als polítics exiliats i als injustament empresonats". Finalment, ha descrit la figura de Talino Plana dedicant-li uns versos de to satíric.
El pregó, que també s’ha pogut seguir pel llenguatge de signes, ha estat amenitzat prèviament i al final per La xaranga Buskant el To. Ràdio Maricel i la TDT Garraf han retransmès l’acte en directe.
Abans de la celebració del pregó oficial de Festa Major, el Palau del Rei Moro ha acollit la lectura del pregó satíric de l’Agrupació de Balls Populars, a càrrec de Mercè Garcia Campillo, acompanyada de Josep Serrado Ubach. Els més matiners en els actes previs de Festa Major han estat els concerts de les Barraques, que s’han celebrat els vespres i nits de divendres, dissabte i diumenge i que han comptat amb grups i músics com Roba Estesa, Núria Graham i Mishima.
Les activitats de la Festa Major continuen avui dilluns amb diverses actuacions de música al carrer i amb un ball final. Diferents establiments i entitats acolliran concerts, a partir de les 19 hores, que finalitzaran al Retiro amb el concert de Xarim Aresté. Per la seva banda, l’Hort de Can Falç acull a partir de les 22 hores ‘Òpera a la Fresca’, l’òpera ‘Aida’ de Giuseppe Verdi en directe des de la Badia de Sydney.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!