Festival de cinema fantàstic

Tilda Swinton recull el Gran Premi Honorífic a la gala inaugural del Festival de cinema de Sitges

L'actriu ha explicat que el seu pare ha mort aquest matí: 'He dubtat si venir a Sitges i ho he fet per la fantasia'

L'actriu Tilda Swinton amb el Gran Premi Honorífic. ACN

L'actriu Tilda Swinton amb el Gran Premi Honorífic. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Una emocionada Tilda Switon ha recollit aquest dijous el Gran Premi Honorífic al Festival de cinema de Sitges de mans del director JA Bayona. Ha començat el seu discurs dient, entre llàgrimes, que aquest guardó significava molt per a ella. Ha estat el moment en què ha explicat que el seu pare ha mort aquest matí i que ha dubtat en anar a Sitges a recollir aquest premi. Tot i això, ha dit que ho finalment s'ha decidit recollir-lo "per la fantasia". Tilda Switon és una de les protagonistes de 'Suspiria', la pel·lícula inaugural de la 51a edició del Sitges - Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya.

"Vull donar les gràcies perquè això significa molt, i us explicaré perquè", ha dit plorant Swinton després del llarg aplaudiment que ha rebut del públic que ha acudit a la gala inaugural del Festival de Sitges a l'Auditori.

Ha explicat que és un dia molt especial per a ella perquè el seu pare ha mort aquest matí. Ella estava amb ell a Escòcia com ho ha estat la darrera setmana, en la que el seu pare estava dormint, somiant, ha dit. L'actriu ha apuntat que estava asseguda al seu costat preguntant-se en què estaria pensant ell. També va pensar en la "bonica" invitació del Festival de cinema de Sitges per recollir el Gran Premi Honorífic. Swinton es va preguntar: "Puc anar-hi? Què passa si ell encara està aquí? I ell se n'ha anat aquest matí, just a temps. I jo m'he preguntat: He d'anar a Sitges a acceptar aquest premi? I jo he pensat: Sí, perquè és per la fantasia".

Swinton ha rebut el premi de mans de Bayona. El director català ha destacat la varietat de personatges que ha interpretat l'actriu i que dona veritat als seus personatges. "És l'actriu més camaleònica de la història del cinema", ha dit Bayona.

L'actriu Tilda Swinton ha rebut el Gran Premi Honorífic en reconeixement a una trajectòria que "brilla pel seu talent, versatilitat i una predilecció per un cinema atrevit i independent". Entre els títols que Tilda Swinton ha protagonitzat destaquen 'Orlando' (Sally Potter, 1992), 'Adaptation' (Spike Jonze, 2002), 'Quemar después de leer' (Joel i Ethan Coen, 2008), 'El curioso caso de Benjamin Button' (David Fincher, 2008), 'Tenemos que hablar de Kevin' (Lynne Ramsay, 2011), 'Sólo los amantes sobreviven' (Jim Jarmusch, 2013), 'Rompenieves' (Bong Joon-ho, 2013), 'El Gran Hotel Budapest' (Wes Anderson, 2014), 'Dr. Strange' (Scott Derrickson, 2016) i 'Okja' (Bong Joon-ho, 2017).

'Suspiria'

Luca Guadagnino, director de l'exitosa 'Call Me by Your Name', ha adaptat 'Suspiria', el clàssic de Dario Argento de 1977 amb Dakota Johnson i Tilda Swinton com a protagonistes. La pel·lícula inaugural del festival. Una jove ballarina arriba a una acadèmia de dansa a Alemanya, però aviat descobrirà que guarda un sinistre secret. Aquest és l'argument de la pel·lícula de Dario Argento de l'any 77 i també es podria aplicar amb el llargmetratge que signa Guadagnino. Tot i això, hi ha més diferències que similituds entre les dues pel·lícules, més enllà de la importància en l'estètica i en algunes escenes extremes.

Guadagnino signa una pel·lícula amb tocs de terror i suspens, gairebé antagònica al drama romàntic de 'Call Me by Your Name', que va rebre molts reconeixements. 'Suspiria' 2018 està protagonitzada per Dakota Johnson, Chloë Grace Moretz, Mia Goth i Jessica Harper, que també va participar en el film original d'Argento. La banda sonora ha estat creada per Thom Yorke, líder de la reconeguda banda Radiohead.

Àngel Sala

Per la seva part, Àngel Sala, director del certamen, ha assenyalat en la gala inaugural que el cinema fantàstic és líder, guanya premis, Oscar i a festivals internacionals. "A Catalunya tenim una potència de talent creador de cinema fantàstic". Ha demanat als distribuïdors i productors que apostin pel cinema fantàstic a Catalunya.

Sala ha dit que aquest és "un moment caòtic amb guerres i desigualtats, però amb la lluita de la gent per millorar i l'any 68 ha de ser un exemple". Ho ha dit fent referència que va ser l'any 1968 quan es va estrenar '2001: una odissea de l'espai' de Stanley Kubrick i que és una de les cintes homenatjades en aquesta edició del certamen.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local