Nadal 2018

Vilanova i la Geltrú acull la Biennal del pessebre català amb referències a la crisi dels refugiats i als polítics presos

Més de mig centenar de diorames estaran exposats fins el 3 de febrer

Vilanova i la Geltrú acull la Biennal del pessebre català amb referències a la crisi dels refugiats i als polítics presos. Ajuntament de Vilanova

Vilanova i la Geltrú acull la Biennal del pessebre català amb referències a la crisi dels refugiats i als polítics presos. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’església dels Josepets de Vilanova i la Geltrú acull des d’aquest dissabte l’exposició central de la 17a Biennal del pessebre català, amb pinzellades de la crisi dels refugiats i dels polítics independentistes presos. La mostra reuneix diorames de 27 entitats pessebristes d’arreu del país, que mostren escenes de diferents mides amb centenars de figures. Entre el conjunt de muntatges, n’hi ha que es cenyeixen al vessant més tradicional mentre altres evolucionen fins a aspectes contemporanis i de denúncia social. Al mateix temps, coincidint amb la Biennal, l’Associació Pessebrista de Vilanova exposa una trentena de diorames ambientats a espais històrics de la ciutat, com la platja, esglésies, masies i places. La doble mostra es podrà visitar fins el 3 de febrer.

A través d’un ampli recorregut, els diorames exposats a la Biennal mostren l’àmplia versatilitat de l’art del pessebre. El president de l’Associació pessebrista de Vilanova, Ramon Llenas, recorda a l’ACN que l’únic requisit que es marca als participants de la mostra és que els muntatges no s’hagin exposat a cap altra Biennal i que incloguin “una connexió amb la tradició cristiana”, de manera que hi siguin presents les figures que emulen el naixement de Crist. A partir d’aquí, l’escenari que ho engloba queda en mans de l’artista.

“Als pessebristes ens agrada aprofitar els diorames per fer denúncia social”, admeten els organitzadors, tant en referència a aspectes d’actualitat com a la pèrdua d’espais històrics que aquests dies reneixen en forma de petites maquetes. En el cas de la crítica a qüestions actuals, Ramon Llenas senyala com a exemple els muntatges que aquest any incorporen elements de la crisi dels refugiats i dels polítics independentistes presos.

En el primer cas, un gran diorama ambientat a la costa situa tres homes amb armilla salvavides caminant prop del mar, just rere la Verge i Sant Josep. Més trencador, en canvi, és el pessebre que fa referència als líders polítics que són a la presó. En aquest cas, l’escena és una cel•la blanca amb una llitera i una taula amb un prestatge ple de llibres relacionats amb el procés sobiranista. Damunt l’escriptori, s’hi pot veure un naixement diminut.

Més enllà de la crítica, però, els pessebristes reivindiquen aquests dies la feina i vocació que hi ha rere cada muntatge. “Durant mesos cal buscar molta documentació entorn la idea que vols desenvolupar, a partir de l’estiu comences a treballar el diorama i, a partir del setembre, l’activitat és frenètica per enllestir cada pessebre”, explica Daniel Olivé, responsable de comunicació de l’Associació Pessebrista de Vilanova, que recorda que els muntatges solen ser individuals o fets en parella.

Pel que fa a l’estat de salut del sector pessebrista, els organitzadors de la Biennal d’aquest any asseguren que és un art que va a l’alça, tot i que lamenten que “sobretot atrau la gent gran”. “El motiu és que requereix molta artesania i paciència”, apunta Ramon Llenas. Per eixamplar el ventall de creadors i adeptes, Llenas admet que “possiblement el sector necessita un canvi d’enfoc” i confia que l’auge social que hi ha avui dia entorn les manualitats els acabi beneficiant.

Activitats paral·leles

A banda de la doble exposició situada a l’església dels Josepets, fins el 3 de febrer també és oberta la mostra ‘Pessebres del poble. El poble en els pessebres’, situada al Centre d’Art Contemporani La Sala. En aquest cas, s’exposen figures de pastors de destacats artesans catalans, algunes de les quals provenen de l’Associació pessebrista de Barcelona.

Durant les setmanes que estiguin obertes les exposicions de Vilanova, els organitzadors també preveuen desplegar diverses activitats complementàries. Un exemple és la Nit del pessebre, que se celebra arreu de Catalunya el 29 de desembre, amb les sales obertes fins la una de la matinada.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local