Història local

Els Premis Bonaplata 2018 reconeixen un estudi sobre la Vilanova industrial de l'historiador Albert Tubau

L'estudi 'Vilanova i la Geltrú, una història industrial. Tres segles de societat, treball i progrés' ha guanyat un dels accèssits del Premi Estudis – Fundació Caixa d’Enginyers

Els Premis Bonaplata 2018 reconeixen un estudi sobre la Vilanova industrial de l'historiador Albert Tubau. Bonaplata

Els Premis Bonaplata 2018 reconeixen un estudi sobre la Vilanova industrial de l'historiador Albert Tubau. Bonaplata

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d'Arqueologia Industrial de Catalunya (AMCTAIC) ha celebrat aquest dimarts l’acte de lliurament de premis de la 26a edició dels Premis Bonaplata per la valoració del patrimoni industrial, tècnic i científic i la 20a edició dels Premis Bonaplata per a Joves. Organitzats per l'Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d'Arqueologia Industrial de Catalunya, els Premis Bonaplata tenen com a finalitat premiar el interès per recuperar i difondre el patrimoni industrial de Catalunya, amb l’objectiu de sensibilitzar l’opinió pública sobre la importància del patrimoni industrial, testimoni de la nostra història.

En aquesta edició s'ha reconegut un estudi sobre la Vilanova industrial de l'historiador Albert Tubau. L'estudi 'Vilanova i la Geltrú, una història industrial. Tres segles de societat, treball i progrés' ha guanyat un dels accèssits del Premi Estudis – Fundació Caixa d’Enginyers . El jurat ha valorat el treball "per tractar-se d’un bon treball de síntesi sobre la història industrial de Vilanova i la Geltrú que comprèn tots els sectors industrials i instal·lacions, des de la primera meitat del segle XVIII fins als nostres dies". El treball es fonamenta en una completa bibliografia, buidat d’hemeroteca i aportacions orals.

26a edició dels Premis Bonaplata:

 Premi Estudis – Fundació Caixa d’Enginyers

Adreçat als estudis originals relacionats amb el coneixement d’un paisatge industrial o d’un lloc productiu concret, o amb el coneixement d’una instal·lació industrial, tècnica o científica, de béns mobles o de documentacions industrials, tècniques o científiques.

Premiat: Història de la indústria del gas a Catalunya, de la Fundació Naturgy.
Accèssits: Vilassar de Mar fabril. Història i patrimoni industrial, de Lacol, cooperativa d’arquitectes, i Vilanova i la Geltrú, una història industrial. Tres segles de societat, treball i progrés, d’Albert Tubau i Garcia.

 Premi Rehabilitació

Adreçat als treballs de rehabilitació de béns mobles i immobles industrials, tècnics i científics.

Categoria de Béns immobles (premi ex aequo):
Rehabilitació de l’antiga fàbrica Benet Campabadal, actual biblioteca Montserrat Abelló a les Corts, Barcelona, dels arquitectes Ricard Mercadé i Aurora Fernández.
Rehabilitació de la fàbrica Llobet Guri per adequar-la a la nova escola El far a Calella, dels arquitectes Francesc Rius Camps, Sergi  Serra Casals i Marta Adroer Puig.

Categoria de Béns mobles
Restauració del vagó cisterna PRfv52045 de CAMPSA, de l’APPFI - Amics del Ferrocarril de Móra la Nova.

 Premi Especial de Patrimoni

Premi a les persones o institucions que hagin contribuït a valorar el patrimoni industrial en diversos aspectes:
Promoció del turisme industrial: Ajuntament de Susqueda.
Reivindicació del patrimoni industrial: La Nau Bostik, Associació Cultural, i la Plataforma veïnal taula Eix Pere IV.
Persones que hagin destacat en algun aspecte concret en el camp del patrimoni industrial o del coneixement de la industrialització de Catalunya: Francesc Cabana Vancells.
Col·laboració amb l’AMCTAIC: Port de Barcelona
Col·laboració amb els museus del Sistema Territorial del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC): Magda Fernández Cervantes.

 Premis Bonaplata per a Joves 2018

Es concedeixen als millors treballs en els camps de l’arqueologia industrial i de la historia industrial, i també es tenen en compte els àmbits de l’antropologia històrica de la industrialització de la societat catalana. Adreçat a alumnes d’entre 16 i 18 anys o estudiants de 1r i 2n de Batxillerat o de cicles formatius d’ensenyament professional.

Premi a l’estudi d’un lloc productiu o tècnic:
Raúl García Ballesteros, Bryan Josué Mendoza Bravo, Víctor Navarro Marín i Raúl Ruiz Mansó de l’IES Esteve Terradas i Illa, Cornellà del Llobregat, pel treball Maqueta dels engranatges de la màquina de vapor de Francesc Santponç i Roc, treball dirigit i coordinat per Joaquin Balaguer Andrés, Ángel Carazo García i Maria Montava Gadea, com assessora externa.

Premi a un treball de creació tècnica (2 premis):
Jordi Brias Colls, de l’INS Frederic Martí Carreras, Palafrugell, pel treball Braç classificador amb impressió 3D, treball dirigit i coordinat per Manel García.
Quim de las Heras Molins, de l’INS Lluís de Peguera, Manresa, pel treball Construcció d’una videoconsola i programació dels 25 “snakes” que conté, treball dirigit i coordinat per Marta Ballús Gorgas i Anna Ferrer Verneda.

Menció especial:
Víctor Gómez Plaza, de l’Institut Icària, Barcelona, pel treball Sant Martí a través de la cartografia, treball dirigit i coordinat per Joan Carles Luque.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local