Dones periodistes reclamen mesures de protecció per poder exercir la seva feina. EIX
ACN |
Barcelona
19-12-2018 08:51
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Periodistes de renom com la conductora d''El matí de Catalunya Ràdio', Mònica Terribas, l'exdirectora de 'Diario 16 digital' i activista pels drets de la dona, Cristina Fallarás, o la degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Neus Bonet, han reclamat aquest dimarts mesures de protecció perquè les dones periodistes puguin exercir la seva feina amb llibertat. Ho han fet en el marc d'una jornada organitzada per Catalunya Ràdio i el Col·legi de Periodistes sobre l'assetjament contra aquest col·lectiu. S'ha projectat el documental 'A dark place' i s'ha fet una taula de debat sobre la qüestió a l'auditori del Museu del Disseny de Barcelona.
Fallarás ha denunciat que pateix "amenaces" que "no es queden a les xarxes", i ha opinat que "la manera que tenen de fer-te por no és innocent". Ha afirmat que com a periodista és "subjecte de tal violència" que ha "modificat" la seva vida. "M'escupen pel carrer, no puc portar la meva filla al col·legi ni puc portar-la a sopar amb els seus avis", ha relatat. També ha indicat que fins ara "el testimoni" el posen les dones i "les anàlisis les fan els homes", per la qual cosa ha considerat que les dones han de "començar a controlar el relat".
De la seva banda, Mònica Terribas ha dit que tot i la "situació de violència extrema" no vol "viure amb por", i ha lamentat que "no s'està abordant bé el problema de manera col·lectiva". També ha afegit que una de les conseqüències d'aquesta situació és que a les dones "els costa molt participar en tertúlies" perquè estan "més exposades als atacs".
També ha incidit en aquesta la degana del Col·legi de Periodistes, Neus Bonet, que ha opinat que amb menys dones en el periodisme, "es produeix un increment de la virulència contra les que s'hi mantenen, precisament perquè no es normalitza la seva presència". Bonet ha convidat la CCMA a "liderar aquesta lluita per eliminar el biaix de gènere que vivim".
Finalment, la politòloga Tània Verge ha parlat de "fallida sistèmica" perquè són atacs a "dones periodistes que opinen, estructuren debats i contribueixen a l'agenda pública". I ha afirmat que ja es comença a parlar obertament de "violència política contra les dones". Per això ha opinat que "s'ha d'exigir a les institucions que actuïn legislant també sobre la tasca dels mitjans de comunicació per protegir més les periodistes".
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!