Festes nadalenques

El Pessebre Vivent Parlat de Ribes, a punt per a l’estrena (vídeo)

La 30ena edició té lloc a l’antiga Masia del segle XVI, Ca l’Escolà i l’espai i participants ho tenen tot enllestit per quatre dies de representacions

Pessebre Vivent Parlat d'Els Xulius. Eix

Pessebre Vivent Parlat d'Els Xulius. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Un grup de teatre i un grup de pessebristes van trobar, ara fa trenta anys, que podien combinar totes dues vocacions, dels pastorets i dels diorames, amb una representació viva i amb veu, del diferents quadres tradicionals, des de l’anunciació al naixement, en representació del Nadal. Així va néixer el Pessebre Vivent Parlat, que l’entitat ribetana, Els Xulius, representa des d’aleshores, i en la que hi ha participat una bona part de tots els membres de l’entitat, de forma voluntària i generació rere generació.

EIX DIARI ens hem avançat a la representació i hem estat durant el muntatge amb Joan Milà i Jordi Guillaumes, que ens han explicat com s’enllesteixen tots els quadres, els equipaments necessaris, la infraestructura i els elements imprescindibles perquè tot es pugui desenvolupar adequadament i de forma que “entre els efectes i l’espai es pugui recrear allò que volem”, expliquen. Com en totes les edicions anteriors, l’entitat cerca un indret per la representació, anteriorment Can Fontanals, o les Parellades, Mas Solers o el Castell de Ribes, per posar alguns exemple, i tot seguit inicien els preparatius, tant de l’entorn com de l’escenografia necessària.

“El primer és l’adequació de l’espai, pensant en la representació, l’accessibilitat i també les instal·lacions”, ha comentat Guillaumes, que en els primers anys hi va participar com actor en diferents quadres, i actualment gestiona tot el relacionat amb les instal·lacions, al costat d’altres companys. “Hi ha gairebé 1.000 metres de cable!”, exclama. I només cal veure al voltant, per percebre que el muntatge és excepcional. Des de la il·luminació fins els efectes sonors i visuals, tot plegat és un espectacle tradicional en que no hi falta la tecnologia ni la pirotècnia.

Hi participen fins a 200 persones, entre personatges, muntatge, modistes i “altres membres de l’entitat que també hi col·laboren”. L’esplai dels Xulius, com comenta en Joan Milà, “ha estat molt al darrera perquè allò que vam començar fa trenta anys, s’hagi mantingut viu i estigui consolidat”. Perquè tota la participació és voluntària i l’equip humà que ho fa possible ha aplegat centenars de persones durant tres dècades.

Les representacions, que tindran lloc els dies 25, 26, 27 i 28 de desembre, en diferents horaris, són tota una oportunitat per gaudir d’una funció inèdita, en la que els trenta anys de Pessebre Vivent Parlat hi tindran dedicatòria, al costat del tradicional text de Folch i Torres i el recull d’anècdotes, que fan possible la consolidació d’una arrelada tradició local.

Per accedir, cal adquirir les entrades de forma anticipada i preveure, que passi el que passi, el Pessebre Vivent Parlat de Ribes, supera totes les inclemències i tots els reptes possibles, doncs, com recorda Milà, “una vegada es va tallar la llum, i el públic de seguida va encendre els mòbils i el quadre va continuar”. Doncs així, amb un clam a la previsió i a l’espontaneïtat arriba el Nadal a Ribes, en forma de quadre vivent, d’història viva i de tradició arrelada.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local