El patrimoni musical català

La Simfònica de Barcelona tancarà l'Any del Patrimoni Cultural amb un concert d'homenatge a Eduard Toldrà

Salvador Brotons, Edmon Colomer, Salvador Mas, Josep Pons i Antoni Ros Marbà dirigiran l'actuació a l'Auditori de Barcelona

Salvador Mas, Joaquim Garrigosa, David Alegret, Àngels Blasco, Antoni Ros Marbà i Edmon Colomer, el 28 de gener del 2019 . ACN

Salvador Mas, Joaquim Garrigosa, David Alegret, Àngels Blasco, Antoni Ros Marbà i Edmon Colomer, el 28 de gener del 2019 . ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) posa fi a l'Any del Patrimoni Cultural amb un concert d'homenatge al músic i compositor Eduard Toldrà, que se celebrarà aquest divendres 1 de febrer a L'Auditori de Barcelona. Amb aquest acte es vol contribuir a normalitzar la música simfònica catalana i donar-li una projecció i difusió en concordança amb l'alta literatura musical europea. L'actuació comptarà amb la participació del tenor David Alegret i estarà sota la batuta de cinc mestres catalans: Salvador Brotons, Edmon Colomer, Salvador Mas, Josep Pons i Antoni Ros Marbà. Malgrat que tot el concert estarà dedicat a la recuperació de l'obra de Toldrà, una de les figures més emblemàtiques del món de la composició a Catalunya, també s'interpretaran obres de Joaquim Serra, Ricard Lamote o Juli Garreta.

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, conjuntament amb L'Auditori i l'Associació Eduard Toldrà, impulsen aquest acte per reivindicar el patrimoni musical del país, just un any després del tret de sortida d'un any d'activitats al voltant del patrimoni cultural. "Hem parlat d'arquitectura, arqueologia, museus, dansa i moltes altres disciplines, i ens faltava el patrimoni musical", ha dit la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Àngels Blasco.

L'exdirector de l'Auditori de Barcelona, Joaquim Garrigosa, ha destactat que la figura de Toldrà és "tan immensa" que era necessari dedicar-li el concert. "El simfonisme a Catalunya té una història amb diversos noms, però l'eclosió important la tenim en el moment Toldrà, que malgrat que va fer poques composicions, té una obra exquisida", ha explicat Garrigosa. A més, coincideix que se celebren els 75 anys de la creació de l'Orquestra Municipal de Barcelona (actual OBC) per part de Toldrà, que també en va ser el director.

El programa musical del concert queda complementat amb obres d'altres compositors que van estar en contacte amb Toldrà, com Antoni Ros Marbà, que va ser el seu deixeble i que va compondre 'Homenatge a Toldrà'. També, per raó de la defunció del compositor Joan Guinjoan el passat mes de gener i coincidint amb el 20è aniversari de la inauguració de L'Auditori, l'acte s'obrirà amb la 'Fanfarria' que va compondre Guinjoan i que va ser la primera peça que va sonar a L'Auditori l'abril de 1999.

El concert s'emmarca dins de l'Any del Patrimoni Cultural Europeu, declarat per la Unió Europea el passat 2018, amb l'objectiu de sensibilitzar la ciutadania envers la història i els valors europeus i reforçar un sentiment d'identitat comunitari. Amb aquesta iniciativa s'ha pretès promoure la diversitat cultural, el diàleg intercultural i la cohesió social, així com posar en relleu la contribució econòmica del patrimoni cultural pel desenvolupament local i regional.

L'oblit del patrimoni musical català

"La música a Catalunya s'ha fet gràcies a gent extraordinària que està en l'anonimat i les institucions han fet molt poc perquè això tingués difusió en l'àmbit internacional", ha criticat el director Edmon Colomer, que, no obstant això, ha celebrat que "la Generalitat tingui intenció de posar-s'hi".

El director Salvador Mas ha opinat que, abans de parlar de patrimoni musical, s'hauria "d'entendre" què significa, ja que no només es tracta de "tocar", sinó que "les institucions se'n facin càrrec". "Una catedral es restaura, però el patrimoni cultural musical és una entelèquia de bons sentiments i prou", ha emfatitzat Mas. El director ha proposat que la Generalitat adquireixi les obres claus del patrimoni musical del país: "Catalunya ha de tenir tot el patrimoni catalogat i un cànon editat per uns experts i a l'abast de tothom a tot el món".

Per la seva banda, Blasco ha explicat que el concert mostra la "voluntat explícita" de la Generalitat de posar en relleu el patrimoni musical català, malgrat que només és "la primera de les pedres per construir la catedral musical" catalana.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local