El CAC alerta sobre l’augment dels estereotips femenins en la publicitat de joguines. YouTube
ACN |
Barcelona
18-02-2019 13:04
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L’informe anual del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) sobre els anuncis de joguines emesos durant la campanya de Nadal constata un augment notable dels estereotips femenins, que suposen el 88,8% del total. Amb tot, s’observa que la televisió ha moderat el nombre total d’estereotips per la reducció dels masculins, que arriben al nivell més baix des que els analitza el CAC. D’altra banda, l’ens ha inclòs YouTube en la mostra i ha detectat la presència de ‘youtubers’ infantils que reprodueixen els estereotips de gènere de la televisió “amb l’agreujant” que tenen audiències massives. El CAC destaca l’exemple del vídeo ‘Las Ratitas se maquillan y se van a la disco a bailar’, que protagonitzen dues nenes de 6 i 7 anys, i que va tenir 16 milions de visualitzacions.
El CAC ha analitzat els anuncis de joguines emesos a TV3, el Super3/33 i 8tv en el període entre el 10 d’octubre de 2018 i el 5 de gener de 2019. En total s’hi van emetre 186 anuncis diferents. Així mateix, s’ha analitzat la plataforma de distribució YouTube, on es va seleccionar una mostra de 6 canals de promoció de joguines. Tots els canals estan protagonitzats per infants, estan editats per professionals, estan ubicats a territori espanyol i tenen un nombre elevat de subscriptors (superior a 750.000).
En total, es van analitzar 151 vídeos, que, en el període esmentat, van tenir més de 350 milions de visualitzacions. El president del CAC, Roger Loppacher, lamenta que “malgrat que hi ha una tendència a reduir el nombre global d’estereotips, veiem que en el cas dels estereotips femenins no només no segueixen aquesta tendència, sinó que fins i tot augmenten”. “També veiem amb inquietud l’aparició de canals promocionals de joguines a YouTube, que tenen audiències massives i que reprodueixen sense embuts tot tipus d’estereotips”, afegeix el president del CAC, fent una crida a “ser més actius i bel·ligerants a l’hora de denunciar la presència d’estereotips, tant a la televisió tradicional com a YouTube”.
Pel que fa a la televisió, l’informe constata que aquest mitjà ha experimenttat una evolució positiva, per bé que amb un resultat encara insuficient. Així, enguany s’ha assolit la xifra més baixa d’estereotips de gènere des que es van començar a analitzar les campanyes de joguines, l’any 2001. En concret, s’ha passat d’un màxim del 50,4% de presència d’estereotips l’any 2004 al 31,2% en la darrera campanya de Nadal.
No obstant això, la reducció del nombre d’estereotips a la televisió no ha estat distribuïda igualitàriament entre els dos sexes, sinó que han baixat els masculins, alhora que han crescut els femenins. Així, 9 de cada 10 estereotips són femenins (el 88,8%), amb un increment de 20 punts percentuals respecte de l’any anterior.
Les dues representacions d’estereotips femenins amb més presència corresponen a relats de nenes jugant només amb nenes i a nenes jugant amb nines. Són les mateixes que en l’informe de l’any passat, però amb un augment substantiu del nombre de representacions. El resultat és que gairebé la meitat (el 48,3%) corresponen a nenes, una xifra que contrasta amb la publicitat protagonitzada estrictament per nens, que registra un percentatge molt inferior (7,3%). El protagonisme compartit es dona en el 44,4% restant. En els anuncis protagonitzats només per nenes, en el 84,9% dels casos les nenes apareixen amb nines, ninos, animals i mascotes (gossos, gats, ocells, unicorns i altres animals fantàstics).
Pel que fa al llenguatge emprat, en els anuncis protagonitzats només per nenes les paraules més utilitzades són, per aquest ordre, màgic, cantar, aprendre, veritat i xumet. Des d’un punt de vista conceptual, evoquen mons idíl·lics i màgics relacionats amb les nines i els ninots. En els anuncis protagonitzats només per nens, la tipologia principal és de ninots i figures amb rols com ara policies, bombers o lladres.
També destaquen, els espots de jocs d’habilitat i punteria. En aquest darrer cas, es constata un tractament diferenciat: els espots protagonitzats només per nens descriuen, en tots els casos, com aquests han de fer blanc, amb una pistola làser, a aliens i fantasmes. En els espots de la mateixa tipologia protagonitzats per nenes, aquestes utilitzen una vareta màgica per atrapar estrelles.
Plataformes de distribució de vídeos
El CAC va seleccionar sis canals, que en el període d’anàlisi van publicar 151 vídeos de joguines. Els canals de YouTube van ser els següents: Lady Pecas, Las aventuras de Dani y Evan, Las Ratitas, Los juguetes de Arantxa, Los mundos de Nico i Mikel Tube. Tots són en llengua castellana. Uns vídeos de joguines que van ser publicats en els gairebé tres mesos analitzats i que van rebre 351 milions de visualitzacions. El canal amb més audiència és l’anomenat ‘Las ratitas’, que protagonitzen les germanes Gisele i Claudia, de 7 i 6 anys.
L’acció que desenvolupen, similar en la resta de canals, consisteix a rebre una joguina nova, desempaquetar-la i jugar-hi, simulant situacions de la vida real i interaccions amb diferents joguines. Aquest canal, amb 9,6 milions de subscriptors i gairebé 2.500 milions de visualitzacions, va pujar a YouTube en els tres mesos de la mostra un total de 26 vídeos.
En alguns vídeos, aquestes joves youtubers apareixen tenint cura de la llar, amb activitats com ara escombrar el pis, cuinar o endreçar una habitació. A més, mitjançant les nines promocionades, es mostren complaents amb les tasques domèstiques. Amb freqüència, les dues germanes mostren preocupació pel seu aspecte físic i apareixen jugant a arreglar-se: es maquillen, es pentinen i s’enjoien fent servir les diferents joguines presentades, com ara un tocador o un estoig de maquillatge.
L’informe del CAC conclou que l’anàlisi de continguts de promoció de joguines en les plataformes de distribució de vídeos posa de manifest la repetició dels esquemes estereotipats que es troben en els anuncis de televisió, modificant-ne el format de difusió. La segregació del contingut dels canals en funció de qui en té el protagonisme i la tipologia de joguines que, en funció d’això, s’hi mostra, n’és una clara constatació, apunta l’ens. A més, el CAC destaca que les característiques inherents a les plataformes de distribució de vídeos, que permeten la creació i la difusió massiva de continguts, “poden afavorir una multiplicació de l’impacte d’aquest missatge estereotipat”.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!