Museus de Sitges

Les escultures de Pere Jou a Maricel ja són accessibles en 3D

El Consorci del Patrimoni de Sitges posa a l’abast del públic 24 models de peces, entre capitells, gàrgoles i altres elements de les façanes exteriors

Les escultures de Pere Jou a Maricel ja són accessibles en 3D. EIX

Les escultures de Pere Jou a Maricel ja són accessibles en 3D. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Les escultures de Pere Jou, un dels elements artístics més rellevants de la façana de Maricel, són consultables en 3D, gràcies al procés de digitalització realitzat per iniciativa del Consorci del Patrimoni de Sitges. Es tracta d’un conjunt de 24 peces accessibles des de la plataforma Sketchfab, que permet obtenir una multiplicitat de visions de les obres, gràcies a la tecnologia 3D.

La iniciativa ha suposat la digitalització de 24 escultures de Pere Jou a les façanes exteriors del Palau i el Museu de Maricel. Entre les peces digitalitzades hi ha els capitells, com les Al·legories de la Vida; de la Mort; de l’Escassedat; de l’Abundància; de la Diligència i de la Mandra; així com les peces conegudes com Els ous; La guineu i el bust; El mico i el titellaire; L’ase que portava unes relíquies; L’ós i el devot dels jardins; L’ós, la mona i el porc, i El corb i la guineu. També hi ha inclosos els dos capitells batejats com La construcció del Palau de Maricel i tres gàrgoles (Noi amb un peix, Noia bevent i Noia amb un gerro), així com dues portes de fusta emmarcades amb escultures de pedra i l’escut de Catalunya que hi ha a la façana del Palau.

Les imatges han estat digitalitzades per Bruno Parés i són accessibles de manera oberta a Sketchfab. Cada escultura apareix acompanyada d’una fitxa descriptiva, que incorpora informació tècnica de la peça, així com documentació. Durant la consulta, l’usuari pot contemplar les peces des de qualsevol perspectiva, tant frontal com lateral, superior, inferior o, fins i tot, interna, com si la peça fos buida. A més, també pot fer la imatge més petita o més gran, per veure amb major precisió els detalls requerits.

Per al personal tècnic dels museus, aquesta digitalització d’alta resolució permetrà monitoritzar i restaurar els desperfectes que es puguin produir en el futur, amb precisió mil·limètrica. N’hi haurà prou amb fer una nova digitalització i comparar-la, per tal de poder imprimir en pedra artificial les parts que eventualment hagin desaparegut.

Tots els models són públics i consultables gratuïtament, i seran descarregables i imprimibles en tres dimensions pels usuaris, un cop hagi estat establert un preu públic.

Pere Jou i Franciso (Sitges, 1891 – 1964) va esculpir 64 elements artístics per a Maricel, entre els quals 36 capitells a les façanes, el claustre i els interiors. Aquest conjunt –que ha patit l’erosió climatològica i la proximitat al mar– ha estat progressivament restaurat en els darrers anys i constitueix una de les mostres d’escultura noucentista més rellevants del país.

La iniciativa de la digitalització en 3D ha estat integrada en la commemoració del centenari de Maricel, que s’ha celebrat durant tot el 2018 i fins fa unes setmanes. La commemoració culminarà en els propers mesos amb l’edició del Llibre de Maricel.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local