Sant Pere de Ribes ret homenatge al desaparegut ballarí i coreògraf José de Udaeta. Ajt Sant Pere de Ribes
Redacció |
Sant Pere de Ribes
01-04-2019 15:28
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El proper diumenge 7 d’abril el municipi retrà homenatge al ballarí i coreògraf català José de Udaeta, a deu anys de la seva mort. Molt lligat a Sant Pere de Ribes, al passatge que hi ha al costat del Castell (on hi va viure 35 anys) se li ha posat el seu nom i per celebrar-ho s’ha organitzat un concert que recordarà el seu llegat i la seva passió: les castanyoles. Serà a les 12 del migdia, a la plaça del Castell. Dins l’Església Vella tindrà lloc el concert “Percussions grans i petites: piano i castanyoles”, a càrrec de Belén Cabanes (dansa i castanyoles) i Marina Rodríguez (piano). Les dues artistes dedicaran el recital al Mestre Udaeta que les va unir i amb qui van tenir el privilegi de compartir escenari els últims anys de la seva carrera artística. Seguint la seva aportació, les intèrprets acostaran al públic el so de les castanyoles de diferents materials, formes i èpoques. A través d’un repertori variat amb música espanyola i clàssica i de texts rítmics creats especialment per a les diferents peces musicals, tenen la voluntat de compartir les possibilitats sonores del piano amb aquest petit instrument tan particular. Amb percussions petites però de gran sonoritat com són les castanyoles i el so agombolador del piano, han creat un programa en el qual són benvinguts diversos estils seguint lliurement una tradició: el toc de les castanyoles. L’entrada és gratuïta i l’aforament limitat.
José de Udaeta (Barcelona, 1919 – 2009) va començar la seva carrera com a ballarí, però es va anar especialitzant en la recuperació i promoció de l’art de les castanyoles. Durant la seva vida va col·leccionar més de 350 models diferents d’aquest instrument i en va ser un intèrpret destacat. Les seves castanyoles es podien veure al Castell quan ell hi va viure (del 1972 al 2007), però posteriorment cedí la col·lecció a la Diputació de Barcelona que l’instal·là a l'Institut del Teatre. Ara, amb el projecte de museïtzació del Castell que s’està portant a terme actualment, l’Ajuntament treballa amb la família Udaeta i la Diputació de Barcelona per retornar la col·lecció al lloc d’on va sortir. Està previst que hi hagi un espai dedicat a la seva figura i que compartirà protagonisme amb la resta de sales disposades per explicar la història del castell, del municipi i per posar en valor el patrimoni cultural i natural de Sant Pere de Ribes en el seu entorn i de manera permanent.
Més informació
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!