Tres ballarines de can-can, de Pablo Picasso. EIX
Redacció |
Sitges
30-04-2019 11:57
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L’historiador Eduard Vallès –conservador del Museu Nacional d’Art de Catalunya– ha aportat nova llum sobre un dels misteris més rellevants del Cau Ferrat: la desaparició d’un dibuix de Pablo Ruiz Picasso del seu fons poc després de la mort de Santiago Rusiñol. Vallès va exposar aquestes noves conclusions durant la presentació, el passat divendres, de la Peça del Mes, dedicada precisament a dos dibuixos de Picasso del Cau: Dues dones ballanti el desaparegut Tres ballarines de can-can, datats tots dos entre els anys 1900 i 1901. Amb motiu d’aquestes noves conclusions, el Consorci del Patrimoni de Sitges ha notificat oficialment l’antiga desaparició a la Unitat de Patrimoni Cultural dels Mossos d’Esquadra per evitar una possible comercialització.
La col·lecció personal de Rusiñol tenia originàriament sis obres de Picasso, però actualment només cinc pengen al Cau Ferrat. Hi va haver un altre dibuix (Tres ballarines de can-can), que va desaparèixer del fons entre 1933 i 1942, segons ha pogut precisar Vallès a partir de les noves dades exposades. D’aquest dibuix hi havia constància per la reproducció que en va fer L’Esquella de la Torratxa el 1917 i per una altra de l’expert picassià Christian Zervos el 1969.
La investigació de Vallès ha determinat que Tres ballarines de can-can apareix en una fotografia recentment catalogada per l’Arxiu fotogràfic del Consorci del Patrimoni de Sitges i que constata definitivament la presència d’aquest dibuix al Cau Ferrat, al costat de les altres cinc obres de Picasso. Aquesta fotografia s’hauria fet a partir de juny de 1932, data en què la Junta de Museus es va fer càrrec de la gestió del Cau Ferrat, un cop mort l’any abans Santiago Rusiñol. Es pot situar en aquest moment gràcies al detall de les etiquetes de les peces, en ple procés d’inventari. Una segona fotografia, que s’hauria fet un cop acabada la museografia, amb motiu de l’obertura del Cau com a museu públic (abril 1933), també confirma la presència de Tres ballarines de can-can.
En canvi, al catàleg de la Junta de Museus, del 1942, ja no relata la presència d’aquest dibuix. Això fa indicar que l’obra hauria desaparegut 1933 i 1942. Les tesis de Vallès també apunten que Picasso hauria pogut veure el dibuix desaparegut en la visita que va fer a Sitges l’agost de 1933, segons la crònica recollida pel diari La Publicitat.
Picasso va realitzar Tres ballarines de can-can en la seva primera estada a París, a finals del 1900 o, a tot estirar, els mesos posteriors. Picasso hauria assistit a espectacles de can-can en algunes de les seves visites al Moulin Rouge, el Jardin de París o el Moulin de la Galette. Aquest darrer local li va inspirar una de les seves obres seves més conegudes d’aquells anys que rep el mateix títol i que forma part del fons del Museu Guggenheim de Nova York.
Segons Vallès, les noves recerques demostrarien que el dibuix perdut hauria estat arrencat d’un àlbum, on també hi hauria hagut un altre dels dibuixos de Picasso que formen part del fons del Cau Ferrat, Dues dones ballant, i que també va ser analitzat per Vallès en la presentació de divendres.
Arran d’aquesta investigació, el Consorci del Patrimoni de Sitges ha comunicat oficialment avui a la Unitat de Patrimoni Cultural dels Mossos d’Esquadra la desaparició del dibuix de Picasso Tres ballarines de can-can, per tal que la seva venda sigui impossible arreu del món.
El Cau Ferrat té en el seu fons un oli de Picasso (La cursa de braus) i quatre dibuixos (La família de Don Paco a casa seva, Dues dones ballant, Dues figures femenines / Fauna de taverna i Dues dones assegudes / Papallones d'ales cremades), tots datats entre 1900 i 1901. Els dos darrers han estat prestats actualment al Museu Carmen Thyssen de Màlaga per a participar a l’exposició Perversidad: mujeres fatales en el arte moderno (1880-1950),
Obres de Picasso al Cau Ferrat:
Pablo Ruiz Picasso
La cursa de braus, 1900
Oli i pastel sobre cartró
Pablo Ruiz Picasso
La família de Don Paco a casa seva, c. 1900-1901
Dibuix a la tinta i al pastel sobre cartró
Pablo Ruiz Picasso
Dues dones assegudes / Papallones d'ales cremades, c. 1900-1901
Dibuix al llapis acolorit sobre paper
Pablo Ruiz Picasso
Dues figures femenines / Fauna de taverna, c. 1900-1901
Dibuix a la ploma acolorit sobre paper
Pablo Ruiz Picasso
Dues dones ballant, c. 1900-1901
Dibuix al carbó i aquarel·la sobre paper
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!