Pintura

La pintora sitgetana Anna Monzó convida a endinsar-se en els universos paral·lels

Monzó aplega una setantena d'obres creades en els darrers tres anys en una mostra instal·lada al Centre Cultural Miramar fins al 21 de juliol

La pintora sitgetana Anna Monzó convida a endinsar-se en els universos paral·lels. Ajuntament de Sitges

La pintora sitgetana Anna Monzó convida a endinsar-se en els universos paral·lels. Ajuntament de Sitges

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'artista sitgetana Anna Monzó torna a exposar al Centre Cultural Miramar després de 5 anys d'exhibir la primera retrospectiva de la seva trajectòria a Sitges, el seu poble natal. Fins al 21 de juliol es pot veure l'exposició ‘Multi-univers’ formada per una setantena de peces, entre dibuixos i teles, que ha creat en els darrers tres anys i que no deixen indiferent l'espectador. 

La mostra s'ha inaugurat, aquest divendres passat, i en nom de l'artista Anna Monzó ha parlat Antoni Sella, director de L'Eco de Sitges i amic de la pintora. Sella ha recordat que a la primavera de 2014, ara fa cinc anys, Anna Monzó va exposar per darrera vegada a Sitges, a l'avui Centre Cultural Miramar. Aleshores, feia vint anys que la pintora no feia una exposició pública dels seus treballs a Sitges. Segons Sella, la retrospectiva -'De gran vull ser pintora'- "va ser per Sitges i, sobretot per la gent que la coneixem, un esdeveniment i ens va deixar "frapats" perquè en aquella mostra hi havia molta duresa, hi havia molta tristesa i havia una persona molt enfadada, i això predominava per damunt de la resta de l'obra, que mantenia unes constants que venen des dels inicis de la trajectòria de l'Anna i algunes de les quals continuen aquí, però ara hem canviat una mica el registre". Sella ha afegit que s’observa una evolució creativa i que les peces que presenta aquí "són uns quadres molt més confiats en la capacitat de regeneració que té la bellesa. I a mi em sembla molt bonic per algú després de passar per una veritable travessa del desert, dels sentiments, d'haver-se enfrontat a ella mateixa i, sobretot, d'haver tingut la valentia de fer-nos partícips a tots, els seus conciutadans d'aquesta trajectòria, cinc anys després torna a aquest mateix espai i torna amb una vitalitat viva i amb una il·lusió que alguns no recordàvem”.

Pep Pascual, comissari de l'exposició i marit de l'artista, ha bastit aquesta mostra amb una selecció d’obres creades amb tècnica mixta sobre tela, paper o fusta i que amplien els seus àmbits d’interès i conjuguen la introspecció i reflexió sobre l’ésser humà.

Anna Monzó també mostra el seu interès pels postulats de la  física quàntica i  com en joc de miralls parla dels universos paral·lels capaços d'interactuar i que poden condicionar els altres. L'artista fa una captació de nous paisatges en l'univers i fa una mirada cap al passat, cap al món de la història de l'art amb referències a artistes clàssics i també a una sèrie de  personatges que no només estan en el present sinó que retornen al passat ja sigui en formes del segle segle XVI i del XVII. 

La regidora de Cultura, Tradicions i Festes en funcions, Rosa Tubau, ha recordat l'antològica d'Anna Monzó del 2014 impulsada per l’ aleshores regidora de Cultura, Mireia Rossell, per posar en valor i divulgar l'obra d’artistes locals de prestigi i mostrar el valor artístic que tenim com a poble. Rosa Tubau ha destacat que “durant els darrers 4 anys hem seguit reivindicant el talent local”. Per Tubau, “Anna Monzó és una pintora caracteritzada per una gran sensibilitat, talent, disciplina, tècnica i constància. Molt sovint les dones artistes han estat invisibles i la seva carrera ha tingut una evolució molt diferent de la dels homes. Segurament però, la realitat de les dones artistes els permet incorporar llenguatges artístics diferents amb un resultat molt interessant”.  Rosa Tubau ha agraït la proposta del cicle d'exposicions Binomis que va presentar i coordinar Anna Monzó, “un cicle que va suposar un reconeixement del talent local des de la mirada d'una artista capaç de provocar un diàleg entre dos creadors, abraçant tècniques molt diverses”. 

Anna Monzó i Almirall, pintora sitgetana

Anna Monzó i Almirall va néixer a Sitges l'any 1963. La seva formació dins el món de l'art va començar a la facultat de Belles Arts on hi va passar dos anys, deixant-ho per anar a l'Escola Massana. Entre aquestes dues etapes passa una temporada de formació artística en una acadèmia de Firenze, Itàlia. La seva trajectòria professional comença a Sitges amb dues exposicions, en què mostra una obra amb una clara influència del moviment impressionista i fauvista. Un cop acabats els estudis de l'Escola Massana participa en l'esdeveniment de Treballadors de l'Art a Suïssa, Belvedra, Malix. A partir d'aquest moment la seva obra deixa de ser purament figurativa per incorporar el concepte com la part més rellevant. El fet d'exposar a Nova York marca un altre pas endavant en la seva trajectòria. Durant una temporada estableix taller a Palma de Mallorca marcant un nou input en la seva obra, on incorpora nous registres. Posteriorment forma part del grup Codi Art i participa en diferents projectes.

Durant l'època de maternitat incorpora el disseny gràfic com l'expressió artística més rellevant. Actualment, de nou la seva creativitat se centra en la pintura i el dibuix expressant els sentiments més profunds. La seva obra sempre ha estat marcada per esdeveniments que l'han colpit i a través de les seves creacions arriben a transmetre la complexitat i el sofriment de l'ésser humà.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local