Corpus 2019

Les flors, protagonistes d'aquest diumenge a Sitges

Després d'una llarga nit de feina, els carrers de Sitges llueixen multitud de catifes de flors coincidint amb la vigília de Sant Joan

El Corpus és una de les tradicions més participatives de Sitges amb set segles d’història. Ajuntament de Sitges

El Corpus és una de les tradicions més participatives de Sitges amb set segles d’història. Ajuntament de Sitges

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Després d'una llarga nit de feina, els carrers de Sitges llueixen multitud de catifes de flors coincidint amb la vigília de Sant Joan. La celebració de Corpus té com a protagonistes los flors aquest cap de setmana, però sobretot els centenars de voluntaris que han omplert els carrers de decoracions florals.

El Corpus és una de les tradicions més participatives de la vila amb set segles d’història i s'ha fet palèsa la nit del 22 al 23 de juny, quan centenars de veïns i veïnes confeccionen les catifes de flors amb  més de 370.000 clavells, juntament amb materials com gespa i clofolla d'arròs per embellir la vila. Aquest diumenge, 23 de juny,  milers de visitants podran gaudir des del matí d'aquestes creacions d'art repartides per 31 trams de carrer i també la catifa i l’altar del Cap de la Vila, que enguany són confeccionats per la colla Mitjana del Ball de Bastons amb motiu del seu quarantè aniversari.

Les catifes de flors seran efímeres fins al pas de la Processó del Santíssim amb tot el seguici popular i religiós que amb motiu de la coincidència amb la Revetlla de Sant Joan, la processó començarà una hora abans, a les set de la tarda. La comitiva estarà formada pels Gegants de la Vila, l'escola de Grallers de Sitges, els Gegants Americanos, els Gegants Moros, els Grallers Marcets de Sitges, El Drac i l'Àliga -amb flors-, La Moixiganga i l'Escola de Grallers de Sitges, els infants que aquest any han fet la primera comunió, feligresos, pubilles i hereus, la Pendonista del Penó de la Minerva, Esther Viyuela Zabaco i la cobla Sitgetana. Un cop finalitzada la processó es farà la tradicional ballada final de la tres parelles de gegants a la plaça de l'Ajuntament. 

Aquest diumenge es podran visitar espais guarnits com El Pati Blau, que aquest any serà decorat per l’artista sitgetana Núria Corretgé acompanyada per la seva gent d’El Taller, i també es podrà contemplar l'Ou com Balla, un dels elements tradicional de Corpus, al Palau de Maricel. També es podran veure 22 participants al 61è Concurs d'ornamentació floral de balcons, finestres i façanes.

La celebració del Corpus 2019 s'allargarà fins al 30 de juny amb l'acte oficial de cloenda i el repartiment de premis. Després s’anirà al Santuari del Vinyet, per fer la tradicional ofrena col·lectiva de clavells a la Verge. 

Pregó de Clavell

Aquest divendres, el sitgetà Josep Maria Rosés ha pronunciat el Pregó del Clavell per donar el tret de sortida oficial a la programació del Corpus 2019, que se celebra del 21 al 30 de juny. Com a novetat, la lectura del Pregó del Clavell s’ha avançat un dia per conferir una entitat especial a aquest acte per donar-li un caire més íntim i acollidor Els jardins de la Societat Recreativa El Retiro han acollit la lectura del Pregó del Clavell que ha comptat amb la participació de l’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell; la presidenta de la Comissió de Corpus, Angelina Salesas, regidors i regidores de l’Ajuntament de Sitges i la pendonista del Penó de la Minerva, Esther Viyuela.

En el Pregó del Clavell Rosés ha fet un viatge del recorregut vital on són presents les flors des del naixement fins a la mort, i amb protagonisme amb moments especials “La nostra festa del Corpus i tot el que l’acompanya és un esclat de colors, amb les flors com a protagonistes, que són presents sense adonar-nos al llarg de la nostra vida”. El pregoner del clavell també ha fet referencia a la gran presencia de les flors en el món poètic, llegint alguns versos de Joan Duran i David Jou.

L’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, ha recordat que tradicions com el Corpus “Són un réflex exacte de com som els sigetans: ens agrada la festa, el carrer, els colors, les olors i la diversitat”. Finalment ha fet un recordatori sobre la natura i la necessitat de cuidar-la “La natura és tossuda. I on hi ha destrucció ella ens ho retorna. És generosa fins a l’infinit. Tant de bo fóssim capaços de respectar-la més.

La presidenta de la Comissió del Corpus, Angelina Salesas, ha felicitat el treball escenogràfic de La Tija, amb el monumental cosi que ha presidit l’acte i des del qual Josep Maria Rosés ha fet el seu pregó “Ha estat un somni fet realitat veure un cosi tan gran”, ha afegit.

El pregó ha estat el preludi dels actes d’aquest dissabte quan s'ha inaugurat oficialment la 80a Exposició Nacional de Clavells, que mostra 1.500 torretes de 30 expositors a les 19.30h als jardins de la Societat Recreativa El Retiro, i seguidament la 29a Mostra de Bonsai i Suiseki, al Centre Cultural Miramar. Després, s'ha pogut visitar l'exposició i la instal·lació del festival Sitges ReciclArt 2019 en el mateix equipament municipal.

Sabors de Corpus

El Corpus són colors, olors i també sabors i es podran degustar amb el Pastís de Corpus a la Pastisseria Massó, el Gelat de Flors a la Gelateria italiana Oliver, les Catifes de Flors amb pasta de full a la Pastisseria Calderón i còctels florals a les guinguetes de les platges de Sitges. 

Concursos

La Comissió de Corpus organitza el 4t Concurs de fotografies del Corpus a Instagram amb l’etiqueta #corpussitges19. També s’exhibirà l’exposició col·lectiva ‘Flors de Corpus’ a la galeria d’art Àgora 3. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local