Festa Major 2019

El webdoc “Tothom a punt!”, de la Festa Major de Vilafranca, reivindica el disseny participatiu

L’objectiu del webdoc, segons Raimon Gumà, és que 'la Festa Major no es quedi a Vilafranca, sinó que arribi a tot arreu'

El webdoc “Tothom a punt!”, de la Festa Major de Vilafranca, reivindica el disseny participatiu. EIX

El webdoc “Tothom a punt!”, de la Festa Major de Vilafranca, reivindica el disseny participatiu. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Per primera vegada en la seva llarga història, la Festa Major de Vilafranca va acollir l’any passat un procés de disseny participatiu i inclusiu a l’hora de crear la imatge gràfica de l’edició 2018. Els artífexs d’aquesta iniciativa inèdita, l’agència Giny Comunicació i la Fundació l’Espiga, que treballa per a la integració social de persones discapacitades, van presentar ahir a l’oficina de Caixabank el webdoc que recull les experiències i els records d’una experiència transformadora tant per als professionals de l’agència com per als usuaris de l’entitat.

La Festa Major, de Vilafranca al món

El webdoc Tothom a punt! és una plataforma digital que conté tota la informació del projecte, incloses tres càpsules audiovisuals amb els resultats de cada etapa del procés, i també les creacions finals: el programa, el cartell i tots els productes de marxandatge, com samarretes i tasses. L’objectiu del webdoc, segons Raimon Gumà, director de projectes de Giny, “és que la Festa Major no es quedi a Vilafranca, sinó que arribi a tot arreu. El lema de la festa, Tothom a punt!, no caduca. El projecte és viu, i la plataforma ens pot servir per realitzar altres projectes col·laboratius vinculats a la Festa Major”.

La unió fa la força

Les dissenyadores Eva González i Andrea Sirisi, que van viure el procés en primera línia, van explicar com a partir de la confiança mútua els usuaris de L’Espiga van revelar el seu talent. Es tractava “que poguessin expressar-se i viure la seva pròpia Festa Major. Les seves creacions ens parlen de com són ells. Nosaltres ens vam deixar impregnar del seu esperit, i a partir d’aquí vam crear tots els elements de comunicació”, va exposar González. “El bon disseny neix de la unió.

Al principi teníem dubtes, però el segon dia ja estàvem del tot coordinats”, va afegir Sirisi. Totes dues van coincidir que “va ser un procés molt enriquidor, tant socialment com professional”, també per als usuaris de L’Espiga: “ens van dir que els havíem fet viure la Festa
Major de primera mà. Els va fer molt feliços ser protagonistes, ens ho van agrair molt”. Des d’un punt de vista estrictament professional, Sirisi i González van defensar que “el resultat té qualitat per si sol, com demostra el premi Laus de disseny gràfic”. “El resultat no és ni millor ni pitjor, però l’experiència d’un projecte treballat amb 70 persones és molt més rica”, va reblar Gumà. “Nosaltres vam preparar una tela en blanc perquè els usuaris de L’Espiga dibuixessin. Ells observen el món des de prismes diferents dels nostres, i ens van fer adonar que hi ha altres realitats.”

Finalment, Sirisi va reivindicar la visibilitat i les possibilitats de col·lectius habitualment exclosos de l’art: “els professionals fem molts projectes alhora, i de vegades treballem per inèrcia. Però quan veiem l’obra d’algú que mai no ha dibuixat, o a qui mai no li han dit que ho fa bé, ens obre la ment a tots, com els nens. De grans deixem de dibuixar perquè creiem que no ho fem bé, però ells no tenen cap barrera ni vergonya, i això els dona una creativitat increïble.”

El disseny participatiu, punt de partida

Gumà va afirmar que aquest projecte obre una nova etapa, també per a Giny, que ja ha dut a terme amb èxit propostes semblants amb Down Catalunya i Turisme de Corbera: “la nostra voluntat és continuar treballant el disseny i la comunicació des del punt de vista participatiu, amb col·lectius de discapacitats i amb la ciutadania en general. Volem que el disseny surti de
l’estudi. Que tothom participi, col·labori, dibuixi i pinti.”

En aquesta línia, el director de Giny Comunicació, Guillem Carol, va declarar que l’agència ja està negociant amb altres entitats de Vilafranca i de la comarca per dur a terme nous projectes de disseny participatiu.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local