La colla de panderetes i la Patusca renoven el vestuari per Festa Major de Santa Magdalena. Ajuntament de Canyelles
Redacció |
Canyelles
17-07-2019 20:05
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La colla de Panderetes de l’Agrupació de Balls Populars de Canyelles renova el seu vestuari en aquesta Festa Major de Santa Magdalena. Si fins ara totes les faldilles eren de color lila, a partir d’ara seran personalitzades i cada una de les integrants de la colla la portarà d’un color diferent, seguint els colors de l’Agrupació de Balls Populars. També cada una de les faldilles tindrà una puntilla diferent. Les camises seguiran sent blanques i portaran una banda amb una blonda. Els colors de l’Agrupació també s’inclouen a les cintes de les panderetes, i cada una d’aquestes serà un color diferent.. També hi ha un petit canvi a les espardenyes, que deixen de ser liles, i passen a tenir totes les cintes de color negre.
El Ball de la Patusca estrena vestits
El Ball de la Patusca estrena vestits en aquesta Festa Major 2019 coincidint amb el desè aniversari de la recuperació d’aquesta dansa tradicional canyellenca. Va ser en l’edició del 2009 de la festa de Santa Magdalena que l’Agrupació de Balls Populars de Canyelles va voler recuperar La Patusca, un ball de camperoles d’antiga tradició canyellenca que mostra l’alegria d’aquestes dones després d’haver obtingut una bona collita. El ball, únic i antiquíssim, es feia a Canyelles a la sortida d’Ofici i no es representava a Canyelles des de l’any 1925.
Després d’un gran treball de recerca, amb la recuperació de textos i la recollida de testimonis reals es va poder reconstruir el ball de manera molt fidel per presentar-lo a la Festa Major del 2009. Pel que fa als vestits, en aquell moment no es va trobar cap dada concreta, així que es va optar per dissenyar un seguint la línia dels vestits de l’època: jersei blanc, mocador a ratlles, faldilla gris i mostassa, enagos fins als turmells, espardenyes creuades amb vetes de color blau, una espiga agafa al cabell i un barret de palla. Un vestuari que ara deu anys després canvia i que es descobrirà durant la Cercavila de la Pujada. Serà bàsicament el mateix, però amb un nou teixit més lleuger i els mateixos colors gris-negre i mostassa, i amb puntes.
La Festa Major inaugura el Monument als Nans Petits
Canyelles manté la tradició de retre homenatge a un dels seus balls populars en cada edició de la festa major. Després del Ball de Gitanes, de la Colla de Bastoners i dels Diables Canyafocs, en aquesta ocasió ha arribat el torn de la colla de Nans Petits, que representen els elements de la Fira de Santa Llúcia i el Nadal a Canyelles.
Són les mateixes entitats, en comissió les que decideixen quina és l’homenatjada en cada edició. És una manera d’agrair a les colles i les entitats del poble, la seva implicació en la festa i en tots els esdeveniments que hi ha al municipi, ha assegurat l’alcaldessa de Canyelles, Rosa Huguet. Una manera de fer aquest reconeixement és tenint una representació d’aquests balls de manera permanent al carrer en forma d’escultura, afegeix. L’obra és de Virgilio Serna, autor també de les anteriors. Està situada a la rotonda situada a la confluència de l’Avinguda Raval i els carrers Santa Magdalena i Pintor Ramon Sanvisens.
L’escultura s’inaugura en el marc de la Cercavila de la Pujada, en acabar el pregó de Festa Major, que enguany va a càrrec de Llibert Rovira i té lloc a les 19 hores del dissabte 20 de juliol a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Canyelles. La cercavila sortirà de l’Ajuntament pel carrer de la Bassa d’en Llot per anar per l’Avinguda Raval fins al punt on s’ha instal·lat l’escultura. Després seguirà per la plaça Francesc Macià per tornar novament al carrer Major i enfilar cap a l’església on té lloc un altre dels moments més espectaculars de la Festa, l’entrada de les entitats culturals i balls a l’església i l’ofrena floral, que en aquesta ocasió també anirà a càrrec dels Petits Nans.
Llibert Rovira, pregoner de la Festa Major 2019
Llibert Rovira és el pregoner de la Festa Major de Santa Magdalena 2019. Seguint la tradició de fer recaure aquesta comesa en una persona il·lustre de Canyelles, enguany l’encàrrec de fer el convit de Festa Major el té en Llibert Rovira. Nascut a Cal Vidal, Llibert Rovira és un membre molt actiu del voluntariat de Canyelles dins del Grup Savis, del qual en forma part. És una persona molt vinculada tradicionalment a la vida cultural i social del poble i molt implicat en tots els esdeveniments i festes locals des de fa molts anys.
En la darrera Fira de Santa Llúcia va ser nomenat Escudeller d’Honor en reconeixement a la gran implicació que ha tingut sempre en aquesta Fira i especialment en un dels elements més significatius d’aquest esdeveniment, l’elaboració de la tradicional Escudella. En Llibert Rovira ha estat sempre, des dels inicis, en l’organització i elaboració d’aquesta. De professió constructor, Rovira ha estat un mestre de paletes per a molts canyellencs que posteriorment s’han dedicat a aquesta professió. A més, ha estat també un mestre i especialista en el treball de la pedra natural, una especialitat que s’ha anat perdent amb el temps i de la qual ja en queden molt pocs coneixedors. Uns coneixements que ha sabut també traslladar als seus fills.
Llibert Rovira, a més, va ser també la persona que va aconseguir portar l’aigua fins a cadascuna de les cases del poble ara fa més de 50 anys, quan encara no tenien aigua corrent. La lectura del pregó és un dels moments més emotius de la Festa Major de Santa Magdalena. Té lloc a les 19:00 hores del dissabte 20 de juliol al Saló de Plens. Després comença la Cercavila de la Pujada.
La Festa Major de Canyelles solidària amb el càncer de mama
La Festa Major de Canyelles es tenyeix de rosa en solidaritat al càncer de mama gràcies a una iniciativa de l’Agrupació de Balls Populars. Els seus components i també el govern i els representants municipals lluiran aquesta festa major mocadors de color rosa com a mostra de suport a la lluita contra aquesta malaltia.
Més informació
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!