El cinema fantàstic més "heterodox i transgressor" serà al festival de Sitges, que premiarà l'actor Sam Neill. EIX
Redacció |
Sitges
18-07-2019 11:46
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Falten menys de tres mesos per al 3 d’octubre i la 52a edició del Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya ja avança a tota velocitat. Més de 40 títols conformen aquest primer avanç de programació, que inclou les últimes novetats del cinema de gènere internacional, català i espanyol –amb una atenció especial als films dirigits per dones– i s’emmarca en els paisatges post-apocalíptics de Mad Max (George Miller, 1979) que celebra el seu 40è aniversari a Sitges 2019.
Sam Neill –l’actor neozelandès reconegut mundialment per cintes inoblidables del fantàstic com La posesión (Andrzej Zulawski, 1981), La caza del Octubre Rojo (John McTiernan, 1990), Parque Jurásico (Steven Spielberg, 1993) o En la boca del miedo (John Carpenter, 1994)– rebrà a Sitges 2019 el Gran Premi Honorífic. En una llarga trajectòria que es va iniciar l’any 1977 amb Perros de presa, de Roger Donaldson, Neill ha participat en més de 75 pel·lícules i més de 45 produccions per a la televisió. Altres títols imprescindibles de la seva filmografia són El piano (Jane Campion, 1993), El hombre bicentenario (Chris Columbus, 1999) o les sèries Peaky Blinders, Alcatraz o Los Tudor.
La primera onada de títols que anuncia el Festival demostra que el gènere fantàstic és cada cop més heterodox, transitant no només els camins del terror, la fantasia o la ciència ficció –ja consolidats– sinó obrint-se a temàtiques, conceptes i reflexions més àmplies que interessen a públics cada vegada més majoritaris. De la mateixa manera, els films de gènere fantàstic es revelen com els més transgressors en termes conceptuals i formals, creant tendències decisives no només dins el gènere sinó en l’audiovisual contemporani.
Entre els títols més esperats hi destaca 3 From Hell, de Rob Zombie, el retorn de la família Firefly de Los renegados del diablo, que promet ser una de les sessions més vibrants del Festival. El thriller sobrenatural Daniel Isn’t Real és la nova proposta d’Adam Egypt Mortimer, que el 2015 va presentar a Sitges Some Kind of Hate. El debut en la direcció d’Ant Timpson –productor neozelandès d’ABCs of Death, Turbo Kid o The Greasy Strangler– és Come to Daddy, una comèdia negra protagonitzada per Elijah Wood que sorprendrà el públic del certamen. Henry Jacobson debuta també amb Bloodline, terror familiar sagnant amb influències de Brian De Palma. Severin Fiala i Veronika Franz, els directors austríacs de la terrorífica Goodnight Mommy (Sitges 2014) tornen amb The Lodge, una nova incursió en la psicologia humana més fosca. Vivarium, de Lorcan Finnegan, va presentar-se a Cannes i aterrarà a Sitges amb la seva arriscada posta en escena i un repartiment encapçalat per Imogen Poots i Jesse Eisenberg.
Els zombies no faltaran a la festa amb la comèdia australiana Little Monsters, d’Abe Forsythe, que protagonitza una Lupita Nyong'o en estat de gràcia. Depraved, de Larry Fessenden, proposa una nova interpretació del mite de Frankenstein amb el seu terror experimental i artesanal. L’univers de The Ring, de Hideo Nakata, torna a l’actualitat aquest 2019 amb Sadako, una nova entrega que mostrarà els orígens de la popular franquícia japonesa.
Des de França arriben The Room, una original i brillant combinació de terror i ciència ficció, dirigida pel francès Christian Volckman i protagonitzada per Olga Kurylenko, i l’última producció de Quentin Dupieux, Le daim, un dels grans èxits de la Quinzena de Realitzadors de Cannes i una de les pel·lícules franceses amb millors crítiques de l’any, que confirma la fidelitat del director a Sitges.
El fantàstic més femení
El cinema de gènere dirigit per dones ocuparà un espai predominant a Sitges 2019, tal com ho ha fet en els últims anys, amb un gran nombre de títols. D’Austràlia arriba Judy and Punch, de Mirrah Foulkes, una història de venjança amb Mia Wasikowska al capdavant. El duet de directores i actrius nord-americanes Jocelyn DeBoer i Dawn Luebbe presentaran la comèdia Greener Grass, que transcorre en un món on tothom du aparell dental. També es projectarà Braid, un thriller addictiu i truculent dirigit per Mitzi Peirone. The Woman va sacsejar Sitges 2011 i la seva protagonista, Pollyanna McIntosh, dirigeix ara Darlin', recuperant la història a través de la filla d’aquella recordada dona salvatge.
Roxanne Benjamin es postula com una de les noves veus més interessants del gènere amb Body at Brighton Rock, un thriller psicològic amb tocs de survival. Per la seva banda, la canadenca Jovanka Vuckovic presentarà la post-apocalíptica Riot Girls, que combina acció, violència i romanç queer.
La millor animació internacional
Sitges 2019 serà, un any més, l’aparador del cinema d’animació més actual. El director japonès Keiichi Hara (Miss Hokusai) portarà The Wonderland, que es projectarà a la sessió especial per alumnes de les escoles de Sitges. També del Japó són Children of the Sea, d’Ayumu Watanabe, considerada un dels millors exponents de l’anime d’aquest any al Festival d’Annecy, i One Piece Stampede, basada en la immensa obra d’Eiichiro Oda, el manga més mediàtic i influent de les últimes dècades.
Des de França, Les hirondelles de Kaboul, de Zabou Breitman i Eléa Gobbé-Mévellec, transporta a l’estiu de 1998, a una ciutat de Kabul ocupada pels talibans. La xinesa White Snake completa aquest primer avanç pel que fa a l’animació. Dirigida per Amp Wong i Zhao Ji, proposa una combinació irresistible d’aventures fantàstiques amb una història d’amor.
Cinema català i espanyol
Les últimes produccions espanyoles de gènere s’exhibiran a Sitges 2019, que avança quatre prometedors debuts procedents del País Basc i Catalunya. Cuerdas, del tarragoní José Luis Montesinos –guanyador del Goya pel curtmetratge El corredor– és un thriller de supervivència protagonitzat per una jove tetraplègica interpretada per Paula del Río, que queda atrapada amb l’única companyia del seu gos malalt. Aritz Moreno debuta també en el llargmetratge amb Ventajas de viajar en tren, que compta amb un destacat elenc format per Belén Cuesta, Luis Tosar, Pilar Castro, Ernesto Alterio, Quim Gutiérrez, Macarena García i Javier Botet.
Una altra opera prima, Paradise Hills, d’Alice Waddington, aterrarà a Sitges després del seu pas per Sundance 2019. Amb un repartiment internacional que inclou Milla Jovovich o Emma Roberts, i la participació de Nacho Vigalondo al guió, el film se situa en un misteriós internat femení de luxe. La crítica social serà present al thriller El hoyo, de Galder Gaztelu-Urrutia, que situa l’espectador en una entorn distòpic on les persones es troben dividides en diferents nivells.
Segell Blood Window
El cinema fantàstic llatinoamericà brillarà a la 52a edició del Festival amb els millors títols de la temporada. La imprevisible Breve historia del planeta verde, de l’argentí Santiago Loza, barreja drama i comèdia en una història d’extraterrestres i transsexualitat. També argentines són Punto muerto i Soy tóxico, de Daniel de la Vega i Pablo Parés, respectivament. Un thriller criminal i un film de terror post-apocalíptic que demostren l’excel·lent salut del gènere al país.
De Veneçuela arriba Infección, cinta de Flavio Pedota, sobre un brot desconegut del virus de la ràbia. La colombiana Luz, de Juan Diego Escobar Alzate, s’endinsa en una comunitat que viu a les muntanyes i espera un nou messies. El film uruguaià En el pozo, dels germans Bernardo i Rafael Antonaccio, planteja qüestions sobre la violència de gènere en to de thriller.
Noves Visions: El gènere d’autor
La mirada més personal al gènere vindrà de la mà de Noves Visions. La finlandesa Dogs Don't Wear Pants, de J-P Valkeapää, procedent de la Quinzena de Realitzadors, serà l’encarregada d’inaugurar la secció amb l’odissea personal d’un home perdut en un laberint de seducció sadomasoquista, per part d’una dominatrix que posarà a prova els propis límits del protagonista.
Kindred Spirits, dirigida per Lucky McKee (Deathcember, The Woman) i protagonitzada per Thora Birch, serà una de les pel·lícules més esperades de Noves Visions pels fans de l’últim cinema de terror nord-americà. The Halt, del filipí Lav Díaz (Season of the Devil) i presentada també a l'Última Quinzena de Realitzadors s’emmarca en una distòpia sobre el futur de Filipines en clau de ciència ficció i amb una durada de més de quatre hores i mitja.
El drama fantasmagòric Vif-Argent, d’Stéphane Batut, i la distòpica Jessica Forever, de Caroline Poggi i Jonathan Vinel, procedents de França, seran també cites indispensables, així com el thriller coreà Idol, de Lee Su-jin (director de Princesa), les japoneses Dancing Mary i Jam, de Sabu, o Jesús Shows You the Way to the Subway, de l’inclassificable Miguel Llansó, que ha generat entusiasme en diversos certàmens internacionals, com el NIFFF (Festival de Cinema Fantàstic de Neuchatel).
Brigadoon
La secció avança la programació de tres llargmetratges i tres documentals. S’hi projectarà el giallo argentí Mirada de cristal, dirigit per Ezequiel Endelman i Leandro Montejano, ubicat en el món de la moda argentina de principis dels vuitanta. També de l’altra banda de l’Atlàntic arriba ¿Eres tú, papá?, una cinta de terror cubana dirigida per Rudy Riverón Sánchez. Brigadoon presentarà el debut en el llargmetratge del portuguès Fernando Alle, després de l’èxit dels seus curtmetratges Papá Wrestling i Banana Motherfucker. Mutant Blast és un film apocalíptic farcit de zombis, acció i gore.
Pel que fa als documentals, s’hi podrà veure George Hilton – The World Belongs to the Daring, de Daniel Camargo, centrat en el mític actor George Hilton. També Blood & Flesh: The Reel Life & Ghastly Death of Al Adamson, de David Gregory, que repassa la vida i l’obra d’un dels realitzadors més reconeguts del cine exploitation nord-americà de les dècades seixanta i setanta: Al Adamson. Per últim, Deodato Holocaust explica la història del cineasta italià Ruggero Deodato, convertit en "mestre de l’horror" gràcies a la seva obra Holocausto caníbal (1980), qualificada com el primer found footage de la història del cine.
El director de cinema, productor i guionista italià Pupi Avati rebrà el Premi Nosferatu, que atorga la secció Brigadoon, a Sitges 2019. El cineasta ha combinat diversos gèneres al llarg de la seva trajectòria, com la comèdia o el cinema d’aventures, però ha destacat en el terror, amb títols com La casa dalle finestre che ridono (1976) o L’arcano incantatore (1996), que es recuperen a Brigadoon. En sessió especial –fora d’aquesta secció– es podrà veure la seva nova pel·lícula Il signor diavolo.
Retrospectives i homenatges
Sitges 2019 recuperarà la memòria del director, escriptor i actor xinès King Hu –recordat per la seva contribució al gènere de les arts marcials– amb una retrospectiva formada per quatre títols fonamentals en la seva filmografia: Come Drink with Me (1966), Dragon Inn (1967), A Touch of Zen (1971) i Legend of the Mountain (1979).
Dins les celebracions del 40è aniversari de la primera entrega de la saga Alien, Sitges 2019 projectarà el documental Memory - The Origins of Alien, d’Alexandre O. Philippe (director de 78/52, Doc of the Dead o The Life and Times of Paul the Psychic Octopus, tots ells presentats a Sitges). Una investigació sobre els orígens de l’obra mestra de Ridley Scott.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!