Mandat 2019-23

La Casa Barral de Calafell tindrà un nou format l’estiu vinent, situant el municipi com a epicentre literari dels anys 50

L’espai recuperarà el mobiliari original de l’habitatge on residia l'editor

La Casa Barral de Calafell tindrà un nou format l’estiu vinent, situant el municipi com a epicentre literari dels anys 50. ACN

La Casa Barral de Calafell tindrà un nou format l’estiu vinent, situant el municipi com a epicentre literari dels anys 50. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La nova Casa Barral de Calafell serà una realitat l’estiu del 2020. Tres anys després que l’Ajuntament anunciés la intenció de reformular l’espai, finalment el proper mes de setembre el consistori licitarà el projecte. L’objectiu és transformar l'antiga casa de l’editor en un museu que giri sobre la petjada literària que ell va deixar al municipi, especialment als anys 50. “Volem explicar que per aquí van passar autors com Gabriel García Márquez gràcies a Barral, que va convertir Calafell en el centre de la literatura d’aquella època”, relata l’alcalde Ramon Ferré a l’ACN, qui també destaca que es recuperarà el mobiliari original de la casa on residia el polifacètic editor.

Ferré atribueix el retard del projecte a la complexitat per definir allò que ha de mostrar la nova Casa Barral. Fins el 2015, l’habitatge havia acollit un museu híbrid entre la història marinera de Calafell i el llegat literari de l’editor. Amb tot, d’ençà de l’obertura del centre d’interpretació del Mar a la Confraria de Pescadors, la Casa Barral va quedar en punt mort. Si bé l’espai ha continuat obert, fins ara ha estat pendent d’una reforma que, a la fi, comença a veure la llum.

Durant aquests anys, el consistori ha buscat l’assessorament d’experts, entre els quals destaca el calafellenc Joan Santacana, historiador, catedràtic i director del grup de recerca de Didàctica del Patrimoni de la Universitat de Barcelona. L’objectiu, ressalta l'alcalde, ha estat focalitzar el projecte en el Barral més literari. “Tot i que va ser molt polifacètic, amb una carrera com a polític, escriptor i editor, nosaltres volem destacar el paper de Barral en l’impuls de joves escriptors desconeguts, alguns dels quals van arribar a guanyar premis Nobel”, relata l’alcalde en declaracions a l’ACN.

La proposta que planteja l’Ajuntament, i a la qual haurà de donar forma l’empresa que guanyi el concurs, es basa en dedicar la planta baixa de la Casa Barral a exposar els quadres que l’editor tenia al seu habitatge. El mateix espai, però, podrà acollir exposicions temporals d’artistes del municipi, ja que la intenció del consistori és tancar la sala multiusos que hi ha a les dependències municipals de Calafell Platja. Encara a la planta baixa de l'antiga llar dels Barral, es convertirà l’actual magatzem en una petita cafeteria amb entrada des del carrer posterior.

Pel que fa al primer pis, és on realment l’Ajuntament vol museografiar la figura de Carlos Barral per recordar els seus anys al municipi i l’acollida dels qui serien futurs grans noms de la literatura ibero-americana. En aquesta planta es reconstruirà cada estança amb l’aspecte original, gràcies a la recuperació de mobles que fa anys el consistori va emmagatzemar i inventariar. Amb el recorregut al nou espai, el visitant podrà endinsar-se en el llegat de Barral, que Ramon Ferré defineix com un “personatge singular de Calafell”.

L’alcalde recorda que una de les passions de Carlos Barral, i allò que més el va unir amb el poble, va ser el mar. Durant les seves estades al municipi, l’escriptor treia a navegar la barca que tenia el seu pare i també es reunia sovint amb els pescadors. “Va captar tot l’interès del món dels pescadors per transmetre-ho als seus llibres, amb els quals va saber plasmar el seu argot mariner”, explica Ferré, que assegura que “si ell no ho hagués fet, aquelles paraules i tradicions s’haurien perdut”.

Des que es va retirar el museu mariner de l’interior de la Casa Barral l’any 2015, l’espai és d’accés lliure. Amb les reformes, però, es recuperarà el format d’entrada de pagament i hi haurà una persona de referència per poder visitar les instal·lacions. La licitació que farà l’Ajuntament el proper setembre l’estiu és de 170.000 euros, i inclou el projecte de la reforma i la seva execució en un màxim de deu mesos.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local