Primer pla de la presidenta del CoNCA, Vinyet Panyella, durant l'entrevista amb l'ACN, a la seu del Consell el 17 de setembre del 2019. ACN
ACN/ Violeta Gumà/ Pere Francesch |
Sitges
28-09-2019 10:51
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Els nous membres del plenari del Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA), amb la seva presidenta Vinyet Panyella al capdavant, van prendre possessió del seu càrrec el passat 18 de juliol al Parlament. En una entrevista a l'ACN, Panyella assegura que aquesta ha de ser una etapa "de renovació i de posada al dia" i que més que canviar el Consell en si, han d'arribar "al fons" del text refós de la llei del CoNCA i desenvolupar les funcions que se'n desprenen. Apunta una mesura com l'establiment d'un contracte programa amb el Departament de Cultura com a eina de funcionament i de "full de ruta". L'anterior president del CoNCA Carles Duarte va reclamar en múltiples ocasions durant la seva presidència que s'incrementés el pressupost de la Generalitat en cultura; una petició que també fa seva Panyella: "O el Departament d'Economia té clar que la cultura és el gran bé social del país i obra en conseqüència, o tampoc arribarem a grans fites", alerta.
En la primera conversa que van mantenir amb la consellera Vilallonga, Panyella explica que la titular de Cultura va plantejar la necessitat de replantejar el CoNCA "fins el punt que sigui necessari". Panyella destaca que la consellera ha tingut un paper decisiu en aquesta tercera etapa de l'organisme que, "com tothom sap", admet, "havia estat qüestionat". Tot i això, creu que aquesta situació s'ha superat i que aquesta renovació dels seus membres "posa de manifest la voluntat que el CoNCA funcioni i sigui un organisme més del Govern dedicat a la cultura".
Panyella assegura que aquesta nova etapa del CoNCA ha de ser "de renovació i de posada al dia". De moment, els nous membres del plenari han decidit, explica, "continuar l'obra del CoNCA que finalitza aquest any" amb "alguns tocs de variació" i plantejar-se com volen que sigui l'organisme a partir del 2020. Panyella indica que una de les primeres coses que han fet és una "lectura crítica de la llei, del text refós de la llei (del CoNCA)", i analitzar què han fet i què no i com poden fer per dur-ho a terme. "Més que canviar el CoNCA, hem d'arribar al fons del que hi ha en el text refós de la llei, que no és poca cosa".
La presidenta de l'organisme assenyala que només analitzant el punt quatre del text hi ha un seguit de funcions que s'han fet i altres que no. Panyella creu que per conèixer la "dimensió real de l'organisme" i arribar al fons de la llei, han de saber per què no s'han aplicat aquestes funcions. Aposta, per exemple, per l'establiment d'un contracte programa amb el Departament de Cultura com a eina de funcionament, "equivalent a un full de ruta". Després, continua, hi ha un seguit d'atribucions que Panyella ha resumit en tres paraules i que s'han de desenvolupar: assessorament, vetllar i avaluar. "Aquests tres conceptes aplicats a les polítiques culturals tenen un desenvolupament a llarg termini, però també a curt i mig termini".
Finestra única per a subvencions
També detalla que s'han plantejat fer un estudi sobre ells mateixos què s'ha fet i què no. "S'ha fet molt, però queda molt per fer", afegeix. Entre altres aspectes, aposta per la finestra única pel que fa a subvencions culturals i ajudar així que siguin tràmits "més simples". "La finestra única és un tema de concepte i d'organització". Panyella recorda que en aquest moment l'organitza el Departament de Cultura, del qual el CoNCA en forma part.
Més pressupost
Panyella ha reclamat al Departament d'Economia i Hisenda un major pressupost de la Generalitat destinat a cultura. Admet que ja estaria contenta que el percentatge dels pressupostos en cultura passés del 0,7% a l'1,5%. "I dic aquest percentatge com podria dir l'1,9%, però el que no pot ser és que tinguem un 0,7%", lamenta. "O el Departament d'Economia i Hisenda té clar que la cultura és el gran bé social del país i obra en conseqüència o tampoc arribarem a grans fites", alerta Panyella. Recorda que la consellera Vilallonga ja va demanar més recursos per cultura i que el CoNCA també ho ha plantejat i ho seguirà fent "de manera més concreta i contundent. No pot ser que (la cultura) tingui el pressupost que té i hi hagi escapçades de tant en tant, sense tenir en compte que la cultura és un bé tan social com l'educació i la sanitat". Panyella creu que això s'ha d'assumir en l'agenda i en els pressupostos.
"Quan veig i escolto queixes que el Departament de Cultura no té diners, penso que el Departament és el primer perjudicat de la manca de consciència en la necessitat de dotar la cultura d'uns nivells suficients". Reconeix, acte seguit, que quan la consellera de Cultura demana més pressupost es una reclamació pel Departament d'Economia.
Panyella també aposta pel mecenatge: "Una vegada més es topa amb la visió dels ministeris de l'estat espanyol que no donen llum verda a les possibles lleis de mecenatge a nivell d'Estat perquè el Ministeri d'Hisenda no vol perdre aquests diners ". Assenyala que si la Generalitat no pot arribar a tot arreu, creï els mecanismes perquè el sector privat hi pugui arribar "amb la seva lògica compensació".
Per altra banda, Panyella destaca que la seva voluntat és arribar a dialogar amb tots els sectors culturals partint de la base que la cultura "és àmplia, diversa i territorial i vol dir que hi ha associacions, col·lectius i moltes maneres de configurar aquest teixit d'interlocució i tenim les ganes parlar amb tots".
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!