Escultura

La força expressiva de l’escultor Xavier Puente s’exhibeix al Centre Cultural Miramar

El guanyador del Premi Pere Jou d’escultura 2018 exhibeix al Centre Cultural Miramar 17 obres de fusta, creades entre el 2017 i el 2019

La força expressiva de l’escultor Xavier Puente s’exhibeix al Centre Cultural Miramar. Ajuntament de Sitges

La força expressiva de l’escultor Xavier Puente s’exhibeix al Centre Cultural Miramar. Ajuntament de Sitges

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Amb 15 anys de trajectòria en el món de l’art, l’escultor Xavier Puente porta per primer cop una selecció de les seves obres abstractes a Sitges. El guanyador del Premi Pere Jou d’escultura 2018 combina la seva professió d’arquitecte amb la seva gran passió, l’escultura, i ara  exposa 17 peces, creades entre els anys realitzades entre el 2017 i el 2019, a la planta baixa del Centre Cultural Miramar. La mostra porta per títol el nom de  l’artista: Xavier Puente.

El regidor de Cultura, Xavier Salmerón, destaca que el premi d’escultura Pere Jou ofereix “l’oportunitat de tenir una exposició individual en una sala expositiva municipal. Des de l’Ajuntament de Sitges considerem importants aquests incentius com a reclam per fomentar la participació als certàmens artístics d’escultura i de pintura. Creiem que en un moment com l’actual exposar en una sala expositiva és una oportunitat més per mostrar l’art. Aquestes exposicions fomenten l’art contemporani, així com també, la de les obres seleccionades del concurs de pintura Sanvisens i el d’escultura Pere Jou d’aquest 2019”.

L’artista Xavier Puente, nascut a Badalona però resident al Baix Empordà, ha dit que “els premis són importants i t’obren portes. Aquest últim any i mig he obtingut reconeixements i he tingut molta activitat artística. Gràcies a guanyar el premi d’escultura Pere Jou, que és una distinció de referència, puc exposar i és un doble reconeixement. A més, m’han sorgit més oportunitats”.

Totes les escultures de Xavier Puente són abstractes i de fusta. Les obres de la mostra han estat creades amb fusta de figuera, pi, acàcia, cirerer o bedoll. Per a l’escultor, “la fusta és un material molt diferent perquè prové d’un ésser viu. Quan t’arriba a tu ha tingut una vida prèvia, anys amb molta humitat, vent, accidents i, a vegades, malalties... Hi ha tota una història, una vida incorporada darrere, que li dóna intensitat. Tot això s’ha d’integrar a l’obra, fer-m’ho meu i després evoluciona”. Xavier Puente assegura que li agrada la fusta “per l’olor, la calidesa i, sobretot, per ser un matèria viva, es belluga i té una dinàmica diferent que has de conèixer. La fusta posa el cor i jo poso la raó i junts posem les emocions”.
 
La geometria és molt important en les seves obres de Xavier Puente. L’artista assegura que crear obres geomètriques “és un estudi geomètric, un procés continuat. M’ajuda a donar estructura, una mena de  columna vertebral que construeix com una mena de marc, després puc treballar l’escultura. En certa manera construeixo l’univers d’aquella escultura amb aquella geometria concreta que em permetrà després desenvolupar-la. I també és una mica el llenguatge, serveix de gramàtica, cap on puc anar investigant i anar treballant”.

A més, la geometria és “l’eina per crear un vocabulari propi amb el qual construir l’estructura bàsica de cada peça. Per mi l’arbre és una preexistència, és un ésser viu, l’arbre és un punt de partida per fer la  meva reflexió personal. Tot és abstracte, és la meva manera d’investigar les meves reflexions, les meves emocions sobre conceptes com la natura, l’arbre. Jo vaig fer estudis d’arquitectura i després de llicenciar-me i de treballar durant anys en aquest ofici, per raons personals vaig voler connectar amb el que feia amb el meu avi i cada cop m’he anat trobant millor amb aquest material”.
  
Segons Xavi Puente “el procés creatiu comença quan em donen la fusta i la tinc 2 o 3 anys al taller perquè estigui ben seca i després començo a treballar el tronc, la constitució interna de les vetes. La fusta, però l’has de conèixer perquè ella decideix. Aquest procés m’agrada molt. Paral·lelament faig un estudi de geometria que dóna estructura a tota l’obra”. La contradicció, la voluntat de sorprendre amb allò que físicament ens incomoda, l’aparent inestabilitat, un joc constant de voluntats, la natura en el seu estat primari, i la nostra acció sobre aquesta. El canvi entès com a fi en si mateix, element constitutiu de la vida, com un camí inexorable a recórrer, moviment implícit que ens obliga a moure’ns per l’interior de la peça, recórrer les seves ondulacions, i fluir en cada gir inesperat del recorregut. La cerca constant de l’equilibri és la virtut necessària per recórrer els camins que la contradicció en proposa i que la necessitat de canvi ens imposa”.
  
L’artista també afirma que “faig diverses escultures simultàniament i es retroalimenten l’una a l’altra. El que vull és fer-ho el millor possible i ser honest. Això ho pots oferir als altres. És l’experiència el que em mou, no hi ha cap interès ni cap estratègia”.
 
L’exposició de Xavier Puente, que inclou la peça guanyadora del Premi Pere Jou 2018, creada amb fusta de figuera encerada, es pot visitar fins al 12 de gener a la primera planta del Centre Cultural Miramar. A més, la mostra es complementa amb un vídeo que permet entrar al món íntim de l’artista.  
 
Xavier Puente Vilardell

Xavier Puente Vilardell (Badalona, 1970) és arquitecte i escultor. L’artista es va iniciar en el treball de la fusta a través del seu avi matern, dibuixant, pintor i tallista. Llicenciat en arquitectura Puente ha desenvolupat la seva professió en estudis d’arquitectura i amb el pas del temps va realitzar una evolució personal que el va portar a tenir la necessitat d’expressar-se artísticament i més lliurement. Això el va fer retornar als seus orígens “quan de petit  el meu avi em donava al seu taller un tros de fusta perquè comencés a crear”. La seva llibertat, l’ha trobada en el camp de l’escultura i en esculpir obres amb la fusta com a matèria prima. Des de fa anys, combina el treball d’arquitecte amb la seva trajectòria d’escultor. 

Amb un llenguatge propi ha aconseguit fer-se un nom dins l’escena artística contemporània amb diversos reconeixements de prestigi com el premi d’escultura Pere Jou 2018 i amb exposicions a Catalunya i també a països com Canadà o Brussel·les.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local