Museu Nacional d’Art

El Museu de Maricel rep l’obra ‘Sitges al segle XX’, de Miquel Utrillo

Ha estat cedida en dipòsit pel MNAC i s’ha col·locat al costat de ‘Sitges del passat’, de Santiago Rusiñol

El Museu de Maricel rep l’obra ‘Sitges al segle XX’, de Miquel Utrillo. Museus de Sitges

El Museu de Maricel rep l’obra ‘Sitges al segle XX’, de Miquel Utrillo. Museus de Sitges

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’oli de Miquel Utrillo Sitges al segle XX –també conegut com Sitges del pervindre– ha arribat al Museu de Maricel, cedit en dipòsit pel Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). L’obra es va col·locar dijous passat al costat de la pintura Sitges del passat, de Santiago Rusiñol, en un diàleg entre totes dues pintures, de dimensions similars i datades entorn al 1895. Totes dues són a la sala de la primera planta del Museu de Maricel batejada com la Cerveseria del Cau Ferrat, que rep el seu nom en homenatge a l’establiment que hi havia al passeig de la Ribera a finals del segle XX i que era freqüentat pels artistes modernistes.

L’obra d’Utrillo és un retrat avançat al seu temps del Sitges de finals del segle XIX. Mostra un ambient benestant en un Sitges florit i gent gaudint de l’entorn. La imatge de la Punta domina l’obra, en la qual es veuen també uns vaixells amarrats a la Fragata. Va ser reproduïda a La Voz de Sitges el 27 d’agost de 1895, amb motiu de la seva presentació.

En la seva nova ubicació, Sitges al segle XX està situat al costat de Sitges del passat (1895), de Santiago Rusiñol, que és una al·legoria a la història de Sitges amb elements i imatges figurades. Totes dues obres juntes dialoguen sobre la història local.

Sitges al segle XX va ser adquirit pel MNAC l’any 1959. La cessió al Consorci del Patrimoni de Sitges s’ha efectuat en dipòsit, gràcies al conveni de col·laboració entre les dues institucions. L’obra es va mostrar a l’exposició Miquel Utrillo i les arts, comissariada per Vinyet Panyella, i que va organitzar l’Ajuntament de Sitges i el Consorci del Patrimoni de Sitges a l’Edifici Miramar el 2009, amb motiu del 75è aniversari de la mort de Miquel Utrillo. L’obra té 176 centímetres d’alçalda i 112 de base i és coneguda tant com a Sitges al segle XX com Sitges del pervindre.

La sala de la Cerveseria del Cau Ferrat, al Museu de Maricel exposa un conjunt d’obres que estaven penjades al mateix establiment de la Ribera. Es tracta de pintures que reprodueixen paisatges i costums del Sitges de l’època. A més d’aquestes dues obres de Miquel Utrillo i Santiago Rusiñol, s’hi exposen altres pintures, totes elles de 1895: La recol·lecció de la malvasia, de Josep Miró i Argenter –que ha estat moguda de lloc, però a la mateixa sala–; Al·legoria de la pesca, d’Arcadi Mas i Fondevila; Els pintamones, de Càndid Duran; i En Cuca, de Santiago Rusiñol. Amb motiu de l’arribada de Sitges al segle XX també s’han penjat tres cronocòpies de Càndid Duran i una d’Antoni Almirall, que mostren l’hort de Can Falç, així com una altra del mateix Almirall, que retrata una ampolla de moscatell de Sitges.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local