Fotoperiodisme

Sitges exposa les imatges més icòniques de la tardor del 2019 sobre la resposta a la sentència del Procés

El fotoperiodista català Jordi Borràs exhibeix una seixantena de fotografies sobre les protestes contra la sentència del Tribunal Suprem als polítics i líders socials catalans

Sitges exposa les imatges més icòniques de la tardor del 2019 sobre la resposta a la sentència del Procés. Ajuntament de Sitges

Sitges exposa les imatges més icòniques de la tardor del 2019 sobre la resposta a la sentència del Procés. Ajuntament de Sitges

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El fotoperiodista Jordi Borràs estrena al Centre Cultural Miramar de Sitges l’exposició fotogràfica ‘El dia que vam dir prou’ sobre la reacció ciutadana a la sentència del Procés. La mostra, inaugurada aquest divendres passat, és inèdita i exhibeix per primera vegada una seixantena d’imatges icòniques, realitzades per Borràs els mesos d’octubre i novembre de l’any passat, i que testimonien els fets més representatius de la tardor del 2019. La majoria de fotografies que es poden veure són testimoni de les mobilitzacions que van tenir lloc arreu de Catalunya i especialment a Barcelona. L’exposició ofereix un recorregut cronològic des que el 14 d’octubre del 2019 es va publicar la sentència del judici de l’1-O.

L’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, ha felicitat al fotoperiodista Jordi Borràs per “aquesta fantàstica exposició” i ha destacat la importància del fotoperiodisme i de l’art que “reflecteix el que està passant a la societat. L’exposició recull imatges d’una gran qualitat estètica i amb una gran visió creativa del fotògraf, i alhora, són fotografies que expliquen una història, que testimonien els fets de la tardor del 2019 i que tenen un alt valor periodístic”. 

El regidor de Cultura, Xavier Salmerón, ha explicat que “aquesta és la segona exposició que inaugurem aquest 2020 i em fa especial il·lusió perquè reivindica noves expressions artístiques que volem impulsar al Centre Cultural Miramar. Volem tocar tots els àmbits i la fotografia n’és un. Dins d’aquesta disciplina artística hi ha diferents gèneres fotogràfics com el fotoperiodisme”. Segons Xavier Salmerón, amb l’exposició ‘El dia que vam dir prou’ de Jordi Borràs “es vol reivindicar el fotoperiodisme i el valor d’aquesta professió que immortalitza i retrata moments històrics”. Per al regidor “aquesta magnífica exposició posa en valor bones fotografies que permeten al públic endinsar-se en l’ambient de l’octubre i del novembre de l’any passat”.
 
Jordi Borràs ha agraït a l’Ajuntament de Sitges i al regidor de Cultura, Xavier Salmerón,  “l’oportunitat de convidar-me a exposar a Sitges i d’oferir-me totes les facilitats. La regidoria de Cultura em va convidar a fer una exposició al meu criteri i la veritat és que és una oportunitat que passa poques vegades”. El fotoperiodista català ha destacat que “Sitges presenta la primícia d’aquest gran projecte que m’ha portat a fer més fotografies aquesta tardor del 2019 que durant la tardor del 2017. Bastantes més, crec que un 20 o un 30% més. Què vol dir això? He fet moltes fotos? No, evidentment vol dir que han passat moltes coses al carrer. La meva feina és agafar la càmera fotogràfica i cobrir el que passa”.
 
La mostra ‘El dia que vam dir prou’  de Jordi Borràs, organitzada per la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Sitges, es pot visitar fins l’1 de març a la primera planta del Centre Cultural Miramar.

Projectes de Jordi Borràs

L’exposició ‘El dia que vam dir prou’ avança part del material que es podrà veure al nou llibre de Jordi Borràs que es dirà ‘La força de la gent’ i que publicarà l’editorial Ara Llibres en les properes setmanes. Aquesta obra explica el mateix que la mostra de forma més àmplia amb més de 230 fotografies que resumeixen la tardor del 2019.
 
L’any 2018 Jordi Borràs va fer l’exposició ‘Dies que duraran anys’ sobre l’1 d’octubre i va publicar un llibre homònim amb una selecció d’imatges sobre el seguiment que va fer durant la tardor del 2017.
 
Jordi Borràs, fotoperiodista

Jordi Borràs (Barcelona, 1981) és un reconegut fotoperiodista autodidacta per vocació i il·lustrador de formació. Des de fa uns anys és membre del Grup de Periodistes Ramon Barnils. En l’àmbit del fotoperiodisme està especialitzat en qüestions socials, amb un interès especial pels moviments nacionals i d'ultradreta que actuen tant a Catalunya com arreu d’Europa. Sovint les seves fotos capturen aquella realitat que no apareix als mitjans generalistes. Borràs és autor dels llibres Dies que duraran anys (Ara Llibres) que va publicar l’any 2018 i va ser el segon llibre de no ficció en català més venut d’aquell any. Aquest títol també va ser premiat pel Gremi d’Arts Gràfiques de Catalunya que reconeix el millor llibre imprès de l’any. Borràs també ha publicat ‘La revolta catalana’ (Ara Llibres, 2018), ‘La cara B, una altra mirada al procés’ (Pagès Editors, 2016); ‘Desmuntant Societat Civil Catalana’ (Saldonar, 2015); ‘Plus ultra. Una crònica gràfica de l'espanyolisme a Catalunya’ (Pol·len Edicions, 2015), entre d’altres.

Al llarg de la seva trajectòria, Jordi Borràs ha estat distingit amb guardons com el premi “Dignitat” lliurat l’any 2016 per la Fundació Comissió de la Dignitat, el premi Liberisliber “Pensa” de la Fira d’Editorials Independents de Besalú per la publicació del llibre Desmuntant Societat Civil Catalana i l’any 2018 amb el premi “Reflexió republicana” lliurat pel setmanari La República.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local