Capitalitat de la Cultura Catalana

L'Ajuntament d'Igualada veu l'elecció de Capital de la Cultura Catalana com un "impuls" per construir l'auditori

Castells no ha volgut entrar en detalls de com s'haurà de finançar la construcció

Pla mitjà de l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, valorant l'elecció de la ciutat com a Capital de la Cultura Catalana. ACN

Pla mitjà de l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, valorant l'elecció de la ciutat com a Capital de la Cultura Catalana. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'Ajuntament d'Igualada veu la designació de la ciutat com a Capital de la Cultura Catalana el 2022 com a una oportunitat per "definir les mancances" que té el municipi a nivell d'infraestructures. Segons l'alcalde, Marc Castells, a dos anys vista, creu que ha arribat el moment de construir l'auditori. "L'Ateneu Igualadí està sobresaturat i de vegades no compleix amb els requisits per esdeveniments massius", ha justificat. Pel que fa a com es finançarà l'obra, l'alcalde ha assegurat que és aviat. Castells també ha anunciat que el consistori s'ha posat ja mans a l'obra i que, el proper 18 de març, es farà una primera trobada amb les entitats per fer un primer esbós dels passos que seguiran. Igualada agafarà el relleu de Tortosa.

Segons ha manifestat Castells, la capitalitat ha de servir també "per fer una mirada al passat i reconèixer tota la gent que ha fet de la nostra cultura és ara i avui; per fer una mirada d'autoestima del present i veure que estem en un moment dolç de la cultura igualadina". En aquest sentit, ha afegit, que la cultura "ha de ser un dels pilars fonamentals de la cohesió de la nostra ciutat".

Trobada amb les entitats

Segons l'alcalde, la ciutat vol que tots els col·lectius se sentin representants amb la designació. Per aquesta raó s'han convocat a totes les entitats per al dia 18 de març per explicar-los la cronologia i els futurs passos que se seguiran "i coneguin en què consisteix aquesta capitalitat", ha dit, tot avançant que la intenció és projectar la cultura en general però amb la voluntat de reforçar alguns elements com són la música de cambra, el patrimoni arquitectònic, les arts escèniques i el patrimoni tradicional i popular.

L'alcalde d'Igualada carrega contra Educació per haver "tirat pel dret" amb l'Escola Ateneu Igualadí

L'alcalde d'Igualada, Marc Castells, ha carregat contra el Departament d'Educació per haver anunciat que l'Escola Ateneu Igualadí, concertada, passarà a ser un centre públic sense informar degudament a l'Ajuntament. Segons l'alcalde, Educació "ha tirat pel dret" sense respondre abans a les inquietuds del govern municipal i esclarir quines obligacions haurà d'assumir el consistori."Ha estat precipitat i creiem que havíem de conèixer abans la informació i arribar a un acord", ha lamentat, tot exigint "lleialtat i responsabilitat institucional" a la Generalitat. L'Ajuntament quantifica en 100.000 euros el cost anual aproximat que tindria el manteniment del centre i, creu que si ho han de "pagar", estaria bé "haver estat informats abans".

Aquest dilluns Educació va anunciar que el curs vinent l'escola, fins ara concertada, passarà a ser pública. El mateix, dia, a través d'un comunicat, el consistori va qualificar la decisió de "precipitada". Dos dies després, l'alcalde ha volgut comparèixer davant dels mitjans per esclarir la cronologia dels fets i mostrar el seu malestar amb Educació.

Segons Castells van saber la setmana passada que Educació volia fer l'anunci la mateixa setmana i els hi van mostrar el seu malestar per la decisió, motiu pel qual es van reunir. "Els hi vam mostrar les nostres inquietuds, que no sabíem quin cost tindria per les finances municipals i vam exigir el detall i per escrit", ha relatat l'alcalde, que ha subratllat que la llei exigeix que el consistori es faci càrrec del manteniment del centre si és municipal, però aquest no ho és, pel que "caldria un conveni".

Segons l'ajuntament, a banda de conèixer si el centre educatiu necessita "millores", el manteniment anual d'un centre d'aquestes característiques ronda els 100.000 euros. "Un milió en deu anys", ha subratllat el batlle, tot insistint en l'afectació que pot tenir tot plegat en les "finances municipals".

Tot i les "inquietuds" del govern municipal i sense facilitar-los "cap resposta", Educació va anunciar dilluns, en roda de premsa, el canvi del model de gestió de l'escola. "Va ser precipitat, algú diria electoralista però jo no ho diré, però creiem que el que tocava era que coneguéssim la informació i arribéssim a un acord", ha assegurat.

L'alcalde ha explicat que ha volgut comparèixer per denunciar que hi ha hagut "deslleialtat" i que "això te conseqüències". Per aquesta raó ha exigit a Educació "lleialtat i responsabilitat institucional". "Ells volien fer l'anunci, doncs molt bé, però nosaltres volem informació, volem papers, que si no les paraules se les emporta el vent".

A debat l'escola Escolapies

En plena polèmica, l'Ajuntament ha convocat un ple extraordinari aquest divendres on durà a votació una moció en la qual exigeix al Departament d'Educació l'autorització i el concert d'una línia d'ESO per al centre educatiu Escolàpies Igualada.

A preguntes dels mitjans sobre si la decisió de convocar el ple de forma urgent pot tenir a veure amb l'altre front obert, Castells ha volgut deixar clar que la decisió arriba a petició de la comunitat educativa i de pares i mares, ja que "sembla que la Generalitat s'ha fet endarrere i ha deixat a mitges el projecte". Segons el batlle, el que es busca és saber "si tot el ple fan costat a les escoles igualadines o al seu partit". I és que, ERC, a l'oposició, ha volgut deixar clar públicament que, a diferència de l'equip de govern, ells sí que són favorables al canvi del model de gestió de l'escola Ateneu Igualadí.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local