Troben una punta de llança de l'Edat de Bronze a Torrelles de Foix. Ajuntament de Torrelles
Redacció |
Torrelles de Foix
10-03-2020 08:18
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L’Ajuntament de Torrelles de Foix ha lliurat a la Generalitat de Catalunya una punta de llança prehistòrica que va ser trobada fa uns dies per Àlex Damas, un veí del municipi, del barri d’El Cusconar. La peça és del tipus Palmela i tindria el seu origen a l’Edat del Bronze.
Per tal de conèixer la composició metal·lúrgica de la punta de sageta de Torrelles de Foix i intentar identificar si es tracta d’una manufactura local o si procedeix d’alguna regió de característiques mineralògiques conegudes, s’ha lliurat temporalment la punta de sageta a Josep Gallart Fernández, arqueòleg dels Serveis Territorials a Lleida del Departament de Cultura i especialista en l’edat del bronze. En el termini d’unes setmanes es disposarà dels resultats de l’estudi. Posteriorment, la intenció és cedir aquesta peça al Museu del Vinseum.
Les puntes de sageta o llança del tipus anomenat Palmela són característiques dels aixovars de la cultura prehistòrica anomenada “del vas campaniforme”, que es va desenvolupar durant el període del calcolític (“edat del bronze”) entre el 2600 i el 1700 aC.
Aquestes puntes s’anomenen així perquè van ser van ser identificades per primera vegada al jaciment portugués de Palmela. Són de coure i s’elaboraven vessant coure fos dins un motlle de pedra on prèviament s’havia buidat la forma de la punta. L’acabat final s’aconseguia mitjançant la tècnica del martellejat. Les dimensions d’aquestes puntes varien entre els 8 i els 12 cm de longitud. Tenen forma foliàcia i un llarg peduncle. La secció és quadrada en el peduncle i lenticular a la fulla. El coure podia tenir barrejat de forma natural petites proporcions d’altres metalls, com l’arsènic o el plom. L’estudi de la composició metàl·lica de les puntes permet conèixer a grans trets quina va ser la regió on van ser fabricades i d’aquest amanera es poden reconstruir els fluxos comercials de l’inici de l’edat dels metalls.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!