Museus de Sitges

Els museus de Sitges reobren amb l'esperança de triomfar gràcies a la mobilitat permesa amb Barcelona

Una càmera termogràfica analitza els visitants en el moment d'entrar

Els museus de Sitges reobren amb l'esperança de triomfar gràcies a la mobilitat permesa amb Barcelona. ACN

Els museus de Sitges reobren amb l'esperança de triomfar gràcies a la mobilitat permesa amb Barcelona. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els museus Cau Ferrat i Maricel de Sitges han reobert aquest dimarts després de gairebé tres mesos de tancament forçós per la crisi de la covid-19. Ho han fet amb un tímid degoteig de visitants, però amb expectatives altes pels propers dies. "Espero que ho 'petarem' dissabte i diumenge amb gent que podrà venir de Barcelona", assegura a l'ACN el director en funcions del Consorci de Patrimoni de Sitges, Pere Izquierdo. La Direcció celebra la recent mobilitat permesa amb la capital catalana i l'àrea metropolitana, i augura també un creixement dels visitants de més proximitat. Entre les mesures de seguretat per evitar la covid-19, destaca la instal·lació d'una càmera termogràfica per analitzar la temperatura dels visitants abans d'entrar.

"Tornem amb molta alegria, perquè els museus són un espai social, de trobada i de compartir bellesa". Així resumeix Izquierdo la reobertura dels museus de Sitges, que, si bé s'hagués pogut fer a mitjans de maig amb l'entrada del Garraf a la fase 1 del desconfinament, s'ha endarrerit fins aquest dimarts per motius tècnics.

Els museus han reobert amb un extens protocol de seguretat contra la covid-19, en el qual ressalta la instal·lació d'una càmera termogràfica just al punt d'accés. Després de rentar-se les mans amb gel hidroalcohòlic, els visitants són analitzats per aquest aparell, que determina que no tenen febre –un dels símptomes habituals de la covid-19-. Superat aquest tràmit, els visitants poden accedir a les exposicions sempre i quan duguin mascareta, i també es demana l'ús de guants si volen entrar a la botiga dels museus.

Per evitar al màxim el contacte interpersonal, s'ha senyalitzat un recorregut unidireccional, de manera que les visites no es puguin creuar. També s'han limitat els grups a un màxim de 6 persones –han de ser del mateix nucli de convivència- i l'aforament és d'un màxim de 60 persones. De moment, no es podran utilitzar ni fulletons ni audioguies, i queden prohibides les visites guiades.

Pere Izquierdo reconeix que la impossibilitat de comentar el recorregut és el que més "frustració" genera en aquesta reobertura, si bé assegura que els museus col·laboraran "per mantenir la societat sana i el virus a ratlla". "No tenim dubte que cal reduir l'aforament", apunta, tot recordant que és força habitual que, en circumstàncies normals, coincideixin més d'un centenar de persones visitant les exposicions.

Sense escolars ni turistes, és el torn "d'abocar-se" al públic proper

L'any passat els museus de Sitges van atraure 60.000 visitants, la meitat dels quals procedien de Catalunya, un 30% era de la resta de l'estat espanyol i un 20% era estranger. Dins el públic català, però, Izquierdo recorda que tenen un pes molt important totes les visites escolars i les activitats didàctiques, dues opcions que ara per ara estan totalment anul·lades. Pel que fa al turisme internacional, la Direcció reconeix que serà gairebé residual durant els propers mesos, motiu pel qual l'objectiu és "abocar-se a cuidar el públic més proper".

"Som un element d'atracció turística, i ara els visitants estrangers no vindran fins que la situació estigui normalitzada, però tenim l'esperança que la feina de difusió que hem fet a través d'internet revertirà en un desig de la gent per venir a conèixer-nos", explica Izquierdo, cofoi pel creixement que els museus han tingut a les xarxes socials durant els tres mesos de confinament. "Tenim una experiència per oferir amb la qual la gent surt canviada", afegeix.

Simultàniament a la crida adreçada al públic local i comarcal, Pere Izquierdo confia en la resposta que tindrà el públic procedent de Barcelona. Ahir dilluns, a falta de poc més de 24 hores per reobrir els museus, la Generalitat va autoritzar la mobilitat entre el Garraf i la resta de la regió sanitària de Barcelona, una notícia que ha millorat les expectatives d'afluència de públic que tenia la Direcció del Consorci de Patrimoni.

"Hi ha molta gent de Barcelona que estima Sitges, els seus museus i el seu paisatge, i després de tres mesos sense trepitjar-los, segur que tenen ganes de venir", augura Izquierdo, que preveu que el Maricel i el Cau Ferrat "ho 'petaran'" aquest proper cap de setmana fins pràcticament assolir l'aforament complert en alguns moments puntuals.

Durant aquesta primera setmana, els museus Maricel i Cau Ferrat ofereixen una tarifa especial 2x1 i són oberts només en horari de matí fins el 30 de juny. Els caps de setmana, en canvi, sí que es poden visitar en horari de tarda.

"Un regal de pau i tranquil·litat"

La reobertura d'aquest dimarts ha atret un baix nombre de visitants al llarg del matí. Entre els que s'hi ha apropat, hi havia majoritàriament veïns de Sitges i d'altres municipis del Gran Penedès. La primera persona que ha visitat les exposicions ho ha fet puntualment a les 10 h, just en el moment que l'equipament obria portes.

Mia Montané, veïna de Sitges i filla d'un antic vigilant de seguretat dels museus, ha explicat a l'ACN que desitjava poder visitar el Cau Ferrat i el Maricel perquè duia molts dies confinada "patint, amb molta foscor". "No hi ha res millor que regalar-se una mica de pau, tranquil·litat, i llums i olors que són molt sitgetanes", ha assegurat, orgullosa d'haver pogut gaudir de la visita ella sola. Aquesta veïna encoratja els veïns del municipi a acostar-se als museus "aprofitant" la baixa afluència de visitants estrangers.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local