Modernisme

La vilanovina Teresa Costa-Gramunt, comissària de l’Any d’Alexandre de Riquer

La commemoració, impulsada per la Direcció General del Patrimoni Cultural, recupera l’obra de l’artista en el centenari de la seva mort

Alexandre de Riquer . EIX

Alexandre de Riquer . EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Departament de Cultura presenta l’Any Alexandre de Riquer, amb el qual es commemora el centenari de la mort de l’artista. El Govern de la Generalitat de Catalunya ha decretat que enguany es commemori aquest esdeveniment amb l’objectiu de recuperar l’obra de l’artista i de redescobrir la figura d’aquest modernista nascut a Calaf el 3 de maig del 1856 i mort el 13 de novembre de 1920 a Palma de Mallorca.

El nou web de l’Any d’Alexandre de Riquer mostra els diferents aspectes de la seva personalitat polièdrica i tota la riquesa de la seva creativitat. La comissària de la commemoració és Teresa Costa-Gramunt, humanista en diverses disciplines, fundadora i actual vicepresidenta de l’Associació Catalana d’Exlibristes, guanyadora de diversos premis en el camp de la literatura i el periodisme, així com traductora i escriptora d’una intensa creació literària des del 1990.

La commemoració s’ha vist greument afectada per la pandèmia de la COVID-19, que ha alterat tot el calendari d’activitats previstes. Taules rodones sobre diversos aspectes de la sensibilitat riqueriana, visites, concursos, exposicions i publicacions han estat ajornats fins a una nova data que restarà subjecte a les condicions que en cada moment aconsellin les autoritats sanitàries. El programa d’activitats que estava previst, es pot consultar al web de commemoració de l’Any Alexandre de Riquer on, juntament amb les xarxes socials de la Direcció General del Patrimoni Cultural (patrimoni.gencat), s’anirà informant de tota activitat que vagi fixant data al calendari.

Alexandre de Riquer, un artista total

Alexandre de Riquer va ser un artista arquetípic de l’art total que va cultivar en paral·lel i de forma qualitativa l’art i la literatura. Riquer va pintar, dibuixar, gravar, a més de ser decorador, escriptor i dissenyador de cartells i exlibris. Home curiós i de sensibilitat afuada, va ser, a més, un gran bibliòfil i col·leccionista. L’amor pels llibres va dur l’artista a combinar els seus talents en l’elaboració dels llibres propis il·lustrant-los ell mateix.

Alexandre de Riquer va desenvolupar la seva creativitat en el tombant dels segles XIX i XX. En aquest moment històric van esclatar les sensibilitats artístiques i culturals que van conformar el Modernisme. El temperament artístic i la psicologia profunda d’Alexandre de Riquer van relligar algunes d’aquestes sensibilitats amb bastant d’èxit com ara casar l’art modern tot empeltant-lo de l’art tradicional. Explorador i trencador de motlles, Riquer es va obrir a la modernitat i va col·laborar de manera entusiasta a donar-li forma plàstica i literària a través de la seva obra.

En el seu viatge a Londres (1894), Alexandre de Riquer va conèixer a fons el moviment Arts and Crafts, que havia fundat William Morris, l’esperit del qual bevia del Prerafaelitisme. La connexió amb d’aquest moviment d’esperit i estètica simbolista va ser immediata. La identificació de Riquer amb el corrent prerafaelita que promovia les arts i els oficis al servei de la idea d’embellir la vida quotidiana es va produir de manera natural. A la tornada a Catalunya, Riquer es va convertir en el primer representant de les Arts gràfiques i decoratives del Modernisme de matriu anglesa a casa nostra.

El fill d’Alexandre de Riquer, Josep Maria de Riquer, en una conferència que va tenir lloc a Calaf l’any 1976 en ocasió d’un homenatge a la figura del seu pare va fer pública la divisa «Bellesa intel·lectual i bondat espiritual», lema que inspira l’Any Alexandre de Riquer perquè resumeix el sentir íntim que va irradiar en la seva vida i obra.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local