Mònica Calaf i Mikel Fuentes publiquen el disc amb novetats del conte "Sona la festa major" . EIX
Redacció |
Vilafranca del Penedès
23-08-2020 10:56
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Després de sis anys de l’edició del conte il·lustrat amb cd “Sona la Festa Major”, que ha esdevingut un clàssic a les llibreries, Mònica Calaf i Mikel Fuentes decideixen treure a la venta també el disc individualment davant la demanda de les famílies. Es tracta d’un disc que els infants no es cansen d’escoltar i de ballar i amb el que aprenen cultura popular i afinen l’oïda. Es pot trobar a les llibreries de Vilafranca al preu de 10 euros i també a la botiga online https://www.sonalafestamajor.cat/
El disc "Sona la Festa Major!" és un disc pensat per a nens i nenes, però que agrada a totes les edats. Té un caire didàctic i pedagògic ja que s’hi pot escoltar el nom i el so de cada instrument que participa de la Festa Major i també el nom i una música de cada element del seguici de la Festa Major de Vilafranca: El Drac, els Diables, el Ball d’en Serrallonga, l’Àliga, els Gegants, els Nans, els Capgrossos, les Cotonines, el Ball de Panderetes, el Ball de Pastorets, el Ball de Cercolets, el Ball Pla, el Ball de Figuetaires, El Ball de Bastons, el Ball de Panderos, el Ball de Gitanes, El ball dels Malcasats, els Falcons, els Xicots, la Colla Jove, els Castellers, la Moixiganga, la Banda, Els Goigs a Sant Fèlix i les Llibertats d’orgue.
Tots els tracs estan enunciats per una veu en off que diu el nom de l’instrument que sonarà o el nom del ball o de l’element del seguici festiu. Cal destacar els arranjaments de les peces per a grup de gralles realitzats pel recentment traspassat Miquel Benito.
Com a novetat amb els discos de festa major enregistrats fins avui en dia, s’hi poden sentir els instruments que toquen els músics (gralla, timbal, flabiol, tamborí, sac de gemecs, violí, tarota, acordió, orgue), agrupacions instrumentals (banda, cor, orquestra, grup de gralles, mitja cobla) els instruments que fan sonar els balladors (panderetes, panderos, bastons, picarols, castanyoles… ), i també enregistraments en directe de petards, coets i so ambient. Es tracta doncs d’un disc que fa viure la festa major de ben a prop.
L’any 2014 es va presentar el conte i el cd al consell comarcal de l’alt Peendès amb molt d`èxit i es va comptar amb la col·laboració dels grups de música que hi intervenen: La colla de grallers Els Vernets, la mitja cobla Bufalodre i el grup de música folk Folkatr3s.
Músics del disc i arranjaments dels Vernets
La colla “Els Vernets” es forma el 1981 d’aleshores ençà ha participat a moltes festes d’arreu de Catalunya i a diverses trobades fora del país. Fa un grapat d’anys que acompanyen a la colla de Castellers de Vilafranca en algunes de les seves sortides. Han realitzat nombroses cercaviles al costat de tota mena de balls populars i entremesos (gegants, cavallets, nans, bastoners, etc), també han efectuat força concerts i balls amb música de gralla.
El grup de grallers ha enregistrat i participat en una dotzena de treballs discogràfics, que abasten diferents èpoques i aspectes de la música tradicional de gralles (veure discografia).
“Els Vernets” des de sempre han treballat en la recerca i difusió de la música tradicional de les nostres contrades. L’estil de la colla es caracteritza sobretot per la nombrosa recuperació de temes musicals d’antics grallers que havien quedat oblidats, en especial han conreat el repertori que havia sonat a cavall dels segles XIX i XX.
Les recerques dels integrants d’ “Els Vernets” en el món de la gralla, a més dels discs, també queden reflexades en diferents articles, i en 5 volums de la col.lecció “Calaix de Solfa”. Llibres dedicats als compositors Francesc Toldrà, Ramon Roig, Feliu Monné, a la música de gralla a l’entorn del fet casteller i a la música de gralla a mitjans del segle XX. També han participat en alguns treballs de la Fonoteca de Música Tradicional Catalana del Departament de Cultura; com són les recerques entorn de vells grallers, la recuperació de la gralla baixa i la reutilització de les gralles en sib.
“Els Vernets” han volgut seguir l’estil de les formacions de grallers clàssiques, les que sonaven fa un centenar d’anys en el que en podríem anomenar l’època d’or de la gralla. Aleshores les formacions eren de tres grallers (gralla primera, gralla segona i gralla baixa) i un timbaler. Així doncs el repertori d’ “Els Vernets” està tocat a 3 veus, amb una tessitura i arranjaments propis dels millors moments per a la gralla. Això els ha portat a treballar també per a la recuperació i la millora tècnica dels instruments en col•laboració amb els millors luthiers del país.
En resum, doncs, ara per ara, els Vernets són una colla amb més de 30 anys de vida. Mercès als seus treballs de recerca són els grallers que han publicat més i els que han tingut una major producció discogràfica. Un dels seus darrers treballs destacats ha estat amb la Vella Dixieland amb el concert Jazztells. El grup l’integren Joan Reyes, Xavier Bayer, Lluís Giménez, Pere Julià i el recentment traspassat, Miquel Benito.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!