Reprenen el programa del centenari de l’Orquestra Pau Casals, aturat per la covid-19. EIX
Redacció |
El Vendrell
07-10-2020 19:46
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El 13 d’octubre de 2020 es compliran cent anys de la celebració del primer concert de l’Orquestra Pau Casals al Palau de la Música Catalana, un projecte que Pau Casals va impulsar a l’any 1920 i que com el mateix músic reconeixia, va suposar un dels reptes més fructífers de la seva vida artística i professional. En aquest sentit, la Fundació Pau Casals i el Departament de Cultura impulsen la commemoració d’aquesta efemèride organitzant el Centenari de l’Orquestra Pau Casals 1920-2020 durant el període 2020-2021.
El programa del Centenari de l’Orquestra Pau Casals s’ha vist afectat per la situació d’emergència sanitària derivada de la pandèmia de la Covid-19. En conseqüència, els actes previstos per la primavera i l’estiu d’enguany, van haver de ser ajornats. Ara, amb la reactivació gradual de les activitats culturals, es reprèn la programació amb l’objectiu de donar a conèixer el llegat de l’Orquestra Pau Casals i els valors que aquesta representa, com també reivindicar la figura de Pau Casals com a director d’orquestra i el seu compromís social amb la humanitat.
Programació i activitats
Per celebrar el Centenari de l’Orquestra Pau Casals es portarà a terme un programa amb diferents actes, conferències, activitats i concerts que compten amb el suport d’un Comitè d’Honor format per directors i músics de renom internacional i d’institucions i formacions musicals que s’han adherit a aquesta commemoració. A més, el mes de novembre s’inauguraran dues exposicions complementaries al Museu de la Música de Barcelona (24 de novembre) i al Museu Pau Casals del Vendrell (1 de desembre), dedicades a la història de l’Orquestra Pau Casals.
El proper 13 d’octubre, tindrà lloc al Palau de la Música Catalana, un concert homenatge al mateix lloc i el mateix dia 100 anys després del concert inaugural de l’Orquestra Pau Casals. El concert anirà a càrrec de l’Orquestra Simfònica Camera Musicae sota la direcció de Salvador Mas, amb Pau Codina al violoncel que interpretaran obres del programa que Casals va dirigir en el seu primer concert amb l’orquestra l’any 1920. Aquest concert està organitzat per la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana, amb la col·laboració de la Fundació Pau Casals.
El 27 d’octubre a les 19 h a l’Auditori del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona-CCCB, es celebrarà una sessió especial dels “Diàlegs amb música” una iniciativa de la Fundació Pau Casals, que combina música i paraula a partir del debat entre experts, músics i intel·lectuals en llegat de Pau Casals i en el seu compromís viu amb la música i la defensa de la pau. Els diàlegs “100 anys de l’Orquestra Pau Casals. Excel·lència musical i compromís social” seran moderats pel musicòleg Xavier Chavarria i comptaran amb la participació de Tona Montserrat (historiadora i professora de música), Pedro Pardo (director d’orquestra) i Pepe Reche (musicòleg). La música anirà a càrrec del violoncel·lista Lluc Pascual, menció honorífica del Guardó Internacional Pau Casals per a Joves Violoncel·listes 2018, acompanyat de la pianista Yoko Suzuki. L’acte serà gratuït i es retransmetrà via streaming pel canal de YouTube de la Fundació Pau Casals.
El mes de novembre, el protagonisme serà per la inauguració de l’exposició sobre l’Orquestra Pau Casals, coproduïda per la Fundació Pau Casals i el Museu de la Música de Barcelona i comissariada per Núria Ballester, directora del Museu Pau Casals. La inauguració de l’exposició tindrà lloc el dia 24 de novembre al Museu de la Música de Barcelona i el dia 1 de desembre al Museu Pau Casals del Vendrell i donarà a conèixer, a les dues seus i d’una forma complementària, la història de l’orquestra i el seu impacte musical, així com i la figura de Pau Casals com un dels directors d’orquestra més rellevants del segle XX. A l’exposició es podran veure nombrosos documents històrics, programes de concerts i partitures que es conserven als fons de la Fundació Pau Casals, a la Biblioteca de Catalunya, el Centre de Documentació de l’Orfeó Català, al Museu de la Música i a l’Arxiu Històric de la Societat del Gran Teatre del Liceu. A més, l’exposició comptarà amb diversos audiovisuals de gran valor recopilats per la Fundació Pau Casals.
Per altra banda, el mes de novembre se celebraran les Jornades d’estudi entorn de l’Orquestra Pau Casals a l’Institut d’Estudis Catalans i al Museu de la Música de Barcelona. A través de diferents ponències a càrrec d'experts en diversos àmbits, es tractarà la figura de Pau Casals com a director d'Orquestra, la història de l'OPC i l'OBC i la relació entre ambdues.
A més, properament s’anunciarà la data de presentació de la publicació d’una biografia històrica de Pau Casals, que ha impulsat L’Enciclopèdia Catalana conjuntament amb la Fundació Pau Casals.
A l’any 2021, el dia 5 de març tindrà lloc un concert al Gran Teatre del Liceu en homenatge a l’Orquestra Pau Casals, on l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, sota la batuta del mestre Josep Pons, interpretarà els tres grans ballets de Stravinsky.
Per altra banda, la Fundació Pau Casals impulsa una campanya internacional per tal que orquestres, institucions musicals i músics de tot el món s’uneixin a la commemoració, amb l’objectiu de que el Centenari es converteixi en una celebració mundial en homenatge al Mestre. Les institucions i entitats musicals més destacades que s’han adherit a aquesta celebració son les següents: Palau de la Música Catalana, Gran Teatre del Liceu, el Conservatori Municipal de Música de Barcelona, Conservatori del Liceu, Conservatori Superior de Música de Catalunya (ESMUC), L’Auditori Pau Casals del Vendrell, Festival de Pasqua de Cervera, Fundació Victoria de los Ángeles, Escolania de Montserrat, VOZES, l’Orquestra Camerata XXI, l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida -OJC i el Taller de Músics, entre d’altres.
El Centenari de l’Orquestra Pau Casals també compta amb un Comitè d’Honor format per directors i músics de renom internacional que donen suport a la celebració, entre els quals destaquen personalitats excepcionals com Sir Simon Rattle, Zubin Mehta, Jordi Savall, Antoni Ros Marbà, Josep Pons, Kazushi Ono, Michael Tilson-Thomas, Christoph Eschenbach, Murray Perahia, o Jaime Laredo, entre altres.
La Diada Pau Casals - Barcelona 2020
A banda de les activitats del Centenari, la Fundació Pau Casals també impulsa la Diada Pau Casals-Barcelona que tindrà lloc el proper 17 d’octubre a les 12 h a l’Auditori Eduard Toldrà del Conservatori Municipal de Música de Barcelona. La Diada Pau Casals havia de tenir lloc el passat 16 de juny al Turó Park, però es va haver d’ajornar a causa de la pandèmia de la Covid-19. L’acte comptarà amb les actuacions de l’Orquestra Xavier Montsalvatge, dirigida per Heriberto Fonseca, l’Orquestra Simfònica VOZES, dirigida per Pablo González i un grup de 20 violoncel·listes, dirigits pel mestre Antoni Ros Marbà, i coordinats per Lito Iglesias, director del Conservatori Municipal de Música de Barcelona. Pau Carrió, dramaturg i director de teatre, en serà el conductor. L’acte serà gratuït i es retransmetrà via streaming a través del Canal de YouTube de la Fundació Pau Casals.
La Diada Pau Casals és una iniciativa per commemorar i celebrar el vincle històric i simbòlic de Pau Casals amb la ciutat de Barcelona, com també la seva dimensió musical, social i popular, contribuint a la seva difusió entre les noves generacions. El 16 de juny de 1934 l’Ajuntament de Barcelona va nomenar Pau Casals fill adoptiu, li va concedir la Medalla de la Ciutat i posà el seu nom a l’avinguda des de la plaça de Francesc Macià fins a l’entrada del Turó Park. L’any 2015 es va celebrar la primera Diada Pau Casals-Barcelona i el 2016 l’Ajuntament de Barcelona la va institucionalitzar. Així doncs, la Diada Pau Casals es celebra anualment per homenatjar i recordar la figura d’un dels nom més universals de la cultura catalana, en una celebració oberta a tothom i amb vocació de créixer.
Protocols i mesures de seguretat
Tots els concerts i activitats es portaran a terme complint amb les mesures de protecció, senyalització i higiene necessàries davant la Covid-19.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!