Humor

El còmic cunitenc Guillem Estadella reivindica que la cultura és més segura que el transport públic amb una acció en un tren

Renfe impedeix el xou argumentant que no es permeten els espectacles als vagons

El còmic cunitenc Guillem Estadella reivindica que la cultura és més segura que el transport públic amb una acció en un tren. ACN

El còmic cunitenc Guillem Estadella reivindica que la cultura és més segura que el transport públic amb una acció en un tren. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El còmic Guillem Estadella s'ha proposat reivindicar la seguretat de la cultura i posar en evidència les "incongruències" de les restriccions sanitàries per frenar la covid-19. Per fer-ho, ha volgut estrenar dins un tren el seu nou espectacle 'Quin pollastre!'. "No pot ser que d'un dia per l'altre ens tanquin teatres i enviïn en orris la feina de molta gent, però després els trens estiguin plens de gent", es queixa Estadella. Amb tot, no ha pogut fer el seu xou perquè Renfe li ha impedit argumentant que no està permès fer espectacles als trens ni tampoc es poden fomentar les aglomeracions. La companyia també apunta que els experts científics recomanen no parlar al transport públic per evitar el contagi de la covid-19.

Estadella tenia previst estrenar 'Quin pollastre!' el proper 12 de novembre a la Sala Barts de Barcelona, on l'espectacle estava programat fins a finals de mes, amb possibilitat de prorrogar-lo fins el gener. Les darreres restriccions de la Generalitat per frenar la propagació de la covid-19, però, l'han obligat a deixar-ho tot en pausa.

"El sector cultural estem sent maltractats per les decisions de la Generalitat", lamenta Estadella, que defensa els teatres com a espais "plenament segurs". "Prenem la temperatura als espectadors, tenim un registre dels assistents i hi ha distància de seguretat", remarca, i es mostra "indignat" en veure que "mentrestant, es veuen aglomeracions al transport públic".

Davant la impossibilitat d'estrenar el seu xou al teatre, i amb la "rabieta" de veure que als trens i autobusos no hi ha mesures de distanciament social per prevenir la covid-19, Estadella ha decidit convertir un tren de Rodalies en un escenari efímer. Considera que és la manera de denunciar les "incongruències" de les mesures adoptades per l'administració.

"Des del món de l'espectacle ens estem adaptant a tot allò que se'ns demana, com avançar els horaris de les funcions si ha estat necessari, però a l'hora de la veritat l'administració ens està tallant les ales", critica, tot assegurant que la "precarietat" del sector cultural s'està agreujant dia a dia amb l'actual conjuntura sanitària.

Xou frustrat

L'experiment que tenia previst aquest dimarts a Rodalies, però, ha durat escassament 2 minuts. Estadella havia anunciat que desplegaria el seu espectacle al darrer vagó del tren que passava per Cunit en direcció Barcelona a les 10.13h. La seva intenció era enfundar-se en un vestit de pollastre un cop fos dalt del tren i començar així un xou que ell mateix defineix com tota una "teràpia per resoldre problemes" amb els espectadors.

Abans de pujar al tren, però, personal de control i agents de seguretat de Renfe ja han advertit Estadella que no l'autoritzaven a fer la performance. Els motius principals, segons la companyia, és que la normativa no permet fer espectacles o demanar almoina dalt dels trens, alhora que consideren que una acció com la seva pot provocar aglomeracions. Dos arguments als quals Renfe hi afegeix un tercer: insisteix que els experts científics recomanen no parlar dins el transport públic com a mesura preventiva per no contagiar la covid-19.

Tot i l'advertiment, el còmic cunitenc ha pujat al tren per iniciar el seu espectacle, que tenia previst representar fins arribar a Barcelona. Poc després de començar, el personal de Renfe ha reaparegut per fer-lo plegar i Estadella no hi ha oposat resistència. Ell i el seu equip han baixat a la primera parada –Cubelles- i han girat cua per tornar a Cunit. Al vagó on ha començat el monòleg no hi havia cap passatger, i sí nombrosos mitjans de comunicació i un grup d'acompanyants del mateix Estadella.

"Això ha estat més curt que la independència de Catalunya", ha bromejat l'artista un cop fet el viatge de tornada, i ha assegurat que ha trobat "molt pobres" els arguments de Renfe per vetar-li el xou: "Que diguin que no volen aglomeracions quan tots els dies els trens van a rebentar, és tota una absurditat".

Davant la frustració, Estadella ha insistit en demanar al Govern que adopti "mesures més ben pensades" abans de tancar els teatres i ha criticat novament la manca de restriccions al transport públic: "O tots, o ningú", ha etzibat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local