Efemèride

'Vésten en’layre', llibre-homenatge a Alexandre de Riquer en el centenari de la seva mort

Imatge coberta 'Vésten en'layre' Homenatge a Alexandre de Riquer. Eix

Imatge coberta 'Vésten en'layre' Homenatge a Alexandre de Riquer. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Avui, 13 de novembre de 2020, fa cent anys de la mort d’Alexandre de Riquer. Per commemorar aquesta efemèride, promogut per la Direcció General del Patrimoni Cultural, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya va declarar l’Any Alexandre de Riquer.

Entre la diversitat d’activitats programades per recuperar l’obra i redescobrir la figura polièdrica d’aquest artista modernista i arquetip de l’art total que va ser el pintor/poeta/artesà Alexandre de Riquer, hi ha un seguit de publicacions com la que avui veu la llum en feliç i buscada coincidència: Vésten en’layre (Tèmenos edicions).

Amb Vésten en’layre, títol extret d’un poema del llibre d’Alexandre de Riquer, Crisantemes, i respectant la grafia d’un autor que va escriure la seva obra abans de Pompeu Fabra, un grup de disset poetes i un músic s’han inspirat en poemes d’aquest llibre publicat per Riquer l’any 1899. Per l’harmònica integració artística i poètica entre els poemes en prosa i les il·lustracions del llibre Crisantemes (considerat un model de les arts gràfiques de l’Art Modern), Alexandre de Riquer va obtenir un premi internacional: la primera medalla de l’Exposició de les Arts del Llibre de Londres l’any 1902.

Vésten en’layre, publicació que ha anat a cura Marta Pérez i Sierra i qui signa aquest comentari, Carles Cervelló, Eduard Miró i Saladrigas, Eduard Sanahuja, Empar Sáez, Esteban Martínez Serra, Francesc Culleré Moragues, Joan de la Vega, Jordi Pàmies, Jordi Valls Pozo, Laia Llobera, Marta Pérez i Sierra, Odile Arqué, Rafael Vallbona, Ricard Mirabete Yscla, Rodolfo del Hoyo, Sònia Moll i Teresa Costa-Gramunt, han escrit els poemes que componen el llibre que inclou la partitura del músic Salvador Pané, que ha compost una peça inspirada en un poema inèdit d’Alexandre de Riquer, No hi pensarem (1906), ofert per Joan Graells, de Calaf.

El llibre s’obre amb un pròleg de qui escriu aquest article i comissària de l’Any Alexandre de Riquer, i es clou amb un epíleg que rubrica aquest llibre-homenatge a Alexandre de Riquer escrit per Mariàngela Vilallonga, Consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya que va impulsar l’Any Alexandre de Riquer. Aquests textos donen testimoni del valor de la cultura com a sediment de coneixement, bellesa i humanitat, i de l’esperit que ha aglevat un grup de poetes i un músic en recordança d’un artista que tenia com a divisa: «Bellesa intel·lectual i bondat espiritual», lema de l’Any Riquer.

El llibre Vésten en’layre té la voluntat que el gran públic s’atansi a una lectura poètica de la realitat: és a dir, una visió artística, creativa, que relliga Alexandre de Riquer, nascut l’any 1856 a Calaf, i mort a Palma, Mallorca, l’any 1920, amb la poesia que es fa ara mateix.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local