Nit de Premis Sitges

L’historiador Jordi Milà és distingit amb la Ploma d’Or de Sitges

El sector sociosanitari i els artistes són reconeguts amb les ‘Distincions Especials’ la Nit de Premis Sitges

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

En el marc de la XXIII edició de la Nit de Premis Sitges 2020, que s’ha celebrat aquesta nit amb un format audiovisual -amb la idea, guió i direcció a càrrec dels sitgetans Marc Hill i Xavi Huete-, s’han entregat un total de 10 reconeixements a persones, entitats o col·lectius que han destacat per la seva trajectòria, qualitat, talent, innovació o per la seva contribució a la societat sitgetana. Enguany la Nit de Premis Sitges no ha pogut celebrar la tradicional gala per adequar-se a les normes sanitàries de la pandèmia de la Covid-19.

‘XLVIII Ploma d’Or’ per Jordi Milà

L’historiador Jordi Milà i Franco és distingit amb la ‘XLVIII Ploma d’Or’, atorgada per l’Ajuntament de Sitges, en reconeixement a la seva trajectòria en el camp de l’assaig, la cultura popular i la investigació històrica.

Jordi Milà és llicenciat en història contemporània i també té un Màster em Museologia i gestió del Patrimoni cultural. És autor del llibre Històries del Poble Silenciós (2016, editat per l’Ajuntament de Sitges) sobre diversos episodis a Sitges durant la Guerra Civil. Alhora ha col·laborat en diverses iniciatives de caire memoralístic com ara Entusiastas olvidados: comprometidos con el verano libertario borrados de la memòria, o les traduccions al català de les memòries de Jack Bilbo, o al castellà de Pedear O’Donnell. La recerca en el camp de la memòria històrica ha culminat recentment amb la participació i impuls al projecte que des del Grup d’Estudis Sitgetans i la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Sitges s’ha impulsat amb la recent exposició Sitgetans als Camps Nazis. 
 
Amb una estreta vinculació amb el món de la cultural popular, l’any 1999 va ser distingit amb el premi Folklore de Sitges, atorgat per Jofre Vilà amb un treball sobre els antics sonadors del sac de gemecs al Garraf, els Borregaires. També ha participat en el llibre Sitges, l’encant de la tradició (2001). Jordi Milà ha col·laborat en diversos mitjans de comunicació i també és col·laborador habitual de la revista de cultura popular i divulgació històrica de Sitges La Xermada, en què tracta habitualment aspectes relacionats amb la cultura popular i la divulgació històrica del municipi, amb articles reconeguts com el dedicat a la simbologia austriacista als carrers de Sitges. A més, de ser membre del Consell de Patrimoni Festiu de Sitges, de la junta del Grup d’Estudis Sitgetans i de l’Associació Digital de Sitges, des d’on es treballa per apropar la cultura i la història a la ciutadania per fer-la més coneixedora de la realitat passada i intentar entendre així la complexitat de la realitat actual.


Distincions Especials

L’Ajuntament de Sitges, a petició del Consell de Cultura, també ha concedit la ‘XXIII Distinció Especial’ exaequo a col·lectius que han estat a primera línia des del món ‘sociosanitari’ per lluitar contra la crisi sanitària del coronavirus i també als qui per la solidaritat i professionalitat demostrada han contribuït a curar l’ànima de les persones a través de la cultura.  

La primera ‘Distinció Especial’ d’aquest 2020 s’atorga a totes aquelles treballadores i treballadors del sector sociosanitari, serveis essencials, voluntariat i associacions del 3r sector que han treballat per fer front a la pandèmia sanitària de la COVID-19 a Sitges.

La segona Distinció Especial és per a totes aquelles i aquells músics, artistes de les arts escèniques, plàstiques, visuals, literàries i culinàries de Sitges que han regalat cultura a través de la seva creativitat durant la pandèmia sanitària de la COVID-19.


Anna Baqués i Almirall, XLV Premi Trinitat Catasús 

L’enòloga Anna Baqués i Almirall ha guanyat el ‘Premi Trinitat Catasús 2020’ en reconeixement a la seva trajectòria professional vinculada al món de la viticultura local, comarcal i nacional des de fa dècades. En els primers anys de la seva carrera professional es va encarregar de mantenir la tasca de protegir i preservar la Malvasia de l’Hospital Sant Joan Baptista, agafant el relleu del seu avi, Antoni Almirall Andreu. Una feina discreta i poc reconeguda a la vila, malgrat que el seu col·legi professional la va premiar com a promesa amb projecció l’any 2008.

El col·lectiu de periodistes locals ha acordat concedir aquest guardó per la seva tasca en cellers de diverses denominacions, ha voltat per mig món, i ha impulsat amb la seva parella el vi de gel i el vi de neu de la Cerdanya, un projecte pioner de recuperació de varietats pirinenques que ha establert un lligam entre Sitges i Llívia. Enguany, enmig de tot plegat, ha estrenat marca personal en forma de vi, AB1 i AB2, i a la vegada, està darrera del So de tardor, un Penedès amb regust musical que ha esdevingut el vi del Sitges- Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya. Dos projectes nous que donen exemple de compromís personal, d'esforç i d'emprenedoria en un temps de restriccions com l'actual. Malgrat que roda molt, l’Anna Baqués sempre torna a casa, i reparteix el nom de Sitges per allà on passa. 

Josep Maria Alegre, XI premi Josep Mª Jornet de fotografia

El Grup d’Estudis Sitgetans i la Secció Fotogràfica del GES, concedeix el ‘XI premi Josep Mª Jornet 2020’ a Josep Maria Alegre per la seva dedicació a la fotografia, una disciplina artística, en la qual ja va destacar des de molt jove per la qualitat de la seva obra, combinada amb una gran tècnica i uns amplis coneixements fotogràfics. La seva fotografia ha quedat plasmada en l’edició de diverses obres com el llibre ‘Modernisme a Barcelona’ amb textos de Beli Artigas i fotografies de Josep Maria Alegre i Ramon Manent. Alhora també destaca la seva faceta com a bloguer a través dels seu blogs: El Sitges que estimo, Els meus viatges i excursions, i Gaudí: La seva obra. A través de les xarxes socials també fa difusió d’imatges antigues de Sitges i de la seva gent en grups que ell mateixa administra com: Fotos antigues de Sitges, Fotos de sempre de gent de Sitges i, també, Els Ricky's (@elsrickys), grup musical sitgetà, del qual en va formar part juntament amb els germans Ricard, Joan i Jaume Llorià, del 1965 al 1968).       
 
El guardó també reconeix la seva vinculació amb l’entitat Sitges Fotofilm, de la qual en va ser soci, i la seva trajectòria en l’àmbit audiovisual per ser promotor i fundador de Sitges Telefot, la televisió del carnaval, precursora de Maricel TV.

Xavier Pagès Corella, II Premi Jànio Marti d’arts Escèniques

El ‘II Premi Jànio Martí d’arts escèniques’ s’atorga al músic, director i compositor ribetà, Xavier Pagès Corella, en reconeixement a la seva contribució a la música. El jurat ha valorat la seva carrera extensa, consolidada i reconeguda dins el món de la música clàssica. També la seva aportació a la cultura sitgetana, destacant el seu paper i vinculació a l’entitat de la Societat Recreativa El Retiro com a mestre de caramellaire durant gairebé una dècada; la composició de la peça per a cobla i orquestra simfònica titulada ‘La Processó’ (2012), així com altres col·laboracions amb autors sitgetans. Iniciat en la música amb la mestra sitgetana Montserrat Almirall, també va ser guanyador del ‘Premi Josep Mirabent i Magrans’ per a joves intèrprets, l’any 1994. 

El guardó, creat l’any passat per la Societat Recreativa El Retiro, pretén reconèixer la tasca realitzada des de Sitges o per sitgetans en els camps de la música, la dansa , el teatre, l’univers literari i l’art en les seves àmplies manifestacions. 

Adrià Enríquez Àlvaro, XXVIII Premi Folklore Jofre Vilà

El jurat del ‘XXVIII Premi Folklore Jofre Vilà de Cultura Popular i Tradicional Sitgetana’ ha decidit premiar Adrià Enríquez pel treball ‘L’origen de la Moixiganga de Sitges actual. Fets, herències i Europàlia 85’. Aquest estudi deixa constància escrita de l’últim canvi significatiu en la interpretació del ball de la Moixiganga de Sitges, al mateix temps que es descriuen algunes de les diferents maneres de com es representava històricament el ball i que ens han portat a la Moixiganga que es balla avui dia pels carrers i places de la vila de Sitges.

Nazario Luque, I Premi Pepito Zamora 

El jurat ha decidit guardonar l’artista i dibuixant de còmic, Nazario Luque Vera, amb el I Premi Pepito Zamora en reconeixement als valors culturals de la comunicació, la visibilització i la lluita pels drets del col·lectiu LGTBI, que representa a partir dels còmics i els seus personatges de ficció. Pel gir conceptual vers l’autoretrat i la plasmació de la vida alternativa que el fa mereixedor d’aquest guardó honorífic creat per l’Associació LGTBI Gay Sitges Link per a reconèixer la trajectòria de figures públiques singulars i de persones implicades en el manteniment i la recuperació de la memòria històrica del col·lectiu LGTBI. L’obra de Nazario Luque va més enllà de l’anècdota contracultural mostrant una visió hipercrítica de la societat contemporània. 

L’artista nascut a Castilleja del Campo l’any 1944, però establert a Catalunya des de l’any 1972, és considerat un dels referents del còmic underground espanyol i ha rebut diverses distincions com la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts 2010, Premi Pablo Ruíz Picasso de la Junta d’Andalusia a la millor trajectòria en l’àmbit de les Arts Plàstiques (2009), el Gran Premi Saló Internacional del Còmic de Barcelona (2001), el premi al Millor guionista a la 3a Setmana de la Historieta de Madrid (1986), entre d’altres.

Judit Barlan Sánchez i Pau Sella Reyes, 39è  Premi Josep Carbonell i Gener per a estudiants d’universitat, de Batxillerat i de Formació Professional

Categoria A per a estudiants d’universitat:

El jurat del ‘Premi Josep Carbonell i Gener’, que atorga el Grup d’Estudis Sitgetans, ha decidit premiar, en la categoria per a estudiants d’universitat a Judit Barlan Sánchez pel treball, La recepció de l’estètica i la política de Josep Carbonell a través de les revistes Monitor i L’Amic de les Arts, un estudi dedicat al projecte cultural i polític per a la Catalunya dels anys 20 de l’intel·lectual sitgetà Josep Carbonell i Gener que dóna nom al premi, projecte contingut en les dues revistes que va fundar, Monitor entre 1921 i 1923 i L’Amic de les Arts entre 1926 i 1929.

Categoria B per a estudiants de Batxillerat i Formació Professional:

El jurat del ‘Premi Josep Carbonell i Gener’, que atorga el Grup d’Estudis Sitgetans, ha distingit Pau Sella Reyes alumne de 2n de Batxillerat de l’Institut Joan Ramon Benaprès pel treball, La cuina de Sitges, un  ampli i documentat treball que resumeix tot el que té a veure amb el menjar i la cuina a Sitges. També hi afegeix vivències de la cuina familiar sitgetana i entrevistes a cuiners sitgetans.


Jorge Alba, XXXIV Concurs de pintura Sanvisens 

L’artista, historiador de l’art i biòleg, Jorge Alba Arias, ha obtingut el ‘XXXIV premi de pintura Sanvisens’, atorgat per l’Ajuntament de Sitges i la família Sanvisens, amb l’obra ‘Neoliberalismo, desmemoria y gentrificación’. Es tracta d’una obra feta amb tinta sobre paper enganxat a la fusta que fa una crítica a la pèrdua de la memòria dels centres històrics de les ciutats a causa del procés de desplaçament de persones i canvis en les activitats econòmiques provocat per l’especulació i la transformació socioeconòmica d’una àrea urbana amb l’arribada de grups socials de classe mitjana o alta.

Francisco Hernández, XXIV Concurs d'escultura Pere Jou 

L’escultor Francisco Hernández Díaz s’emporta el ‘XXIV premi d’escultura Pere Jou’, atorgat per l’Ajuntament de Sitges i la família Pere Jou, amb una peça (sense títol) modelada en fang i posteriorment buidada en resina tractada amb diferents tècniques per donar-li l’aspecte de ferro i marbre. Aquesta obra creada durant el temps de confinament a causa de la pandèmia del coronavirus pretén ser una reflexió sobre la constant exposició de canvis del nostre entorn extern i l’objectiu de neutralitzar-los amb el nostre entorn intern.

LLISTAT DE GUARDONATS XXIII Nit de Premis Sitges 

XLVIII Ploma d'Or                
JORDI MILÀ I FRANCO

XXIII Distincions Especials  (exaequo)
Distinció Especial per a totes aquelles treballadores i treballadors del sector sociosanitari, serveis essencials, voluntariat i associacions del Tercer sector que han treballat per fer front a la pandèmia sanitària de la COVID-19 a Sitges.
Distinció Especial per a totes aquelles i aquells músics, artistes de les arts escèniques, plàstiques, visuals, literàries i culinàries de Sitges que ens han regalat la seva cultura durant la pandèmia sanitària de la COVID-19
XLV Premi Trinitat Catasús   
ANNA BAQUÉS I ALMIRALL

39è Premi Josep Carbonell i Gener 
Categoria A per a estudiants d’universitat:
JUDIT BARLAN SÁNCHEZ
Categoria B per a estudiants de Batxillerat i Formació Professional:
PAU SELLA REYES
XXXIV Concurs de pintura Sanvisens 
JORGE ALBA

XXVIII Premi de folklore Jofre Vilà 
ADRIÀ ENRIQUEZ

XXIV Concurs d'escultura Pere Jou 
FRANCISCO HERNÁNDEZ

XI premi Josep Mª Jornet de fotografia         
JOSEP MARIA ALEGRE

II Premi Jànio Marti d’arts Escèniques
XAVIER PAGÈS CORELLA

I Premi Pepito Zamora 
NAZARIO LUQUE

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local