Memòria històrica

Sitges s’afegeix a la commemoració virtual del Dia Internacional de l’Holocaust

Les persones, associacions o institucions interessades en participar-hi poden encendre una espelma davant d’un monument o un espai de memòria i fer-se una fotografia o gravar un vídeo (de pocs segons) per publicar-ho a les xarxes socials

Sitges s’afegeix a la commemoració virtual del Dia Internacional de l’Holocaust. Ajuntament de Sitges

Sitges s’afegeix a la commemoració virtual del Dia Internacional de l’Holocaust. Ajuntament de Sitges

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Sitges se suma a la commemoració virtual a través de les xarxes socials del Dia Internacional de l’Holocaust el 27 de gener. Una efemèride que aquest 2021 estarà marcada per la pandèmia de la Covid-19, ja que impedeix la realització d’actes presencials. El 27 de gener es commemora l’alliberament per part de les forces soviètiques del camp d’extermini d’Auschwitz-Birkneau l’any 1945. Coincidint amb aquest 75è aniversari i per evitar que una barbàrie com aquesta torni a passar, s’homenatgen, un any més, les víctimes del genocidi dut a terme pels nazis

Les persones, associacions, col·lectius, centres educatius i institucions, interessades en participar en el Dia Internacional de l’Holocaust 2021 amb una acció simbòlica, poden encendre una espelma davant d’un monument o un espai de memòria i fer-se una fotografia o gravar un vídeo (de pocs segons) per publicar-ho a les xarxes socials del 25 al 30 de gener, amb les etiquetes següents:

#HolocaustMaiMés, 
#SiguesLlumEnMigdelaFoscor,
#BeTheLightinTheDarkness
#XarxaMaiMés. 

Recuperar la memòria història és un dels objectius de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Sitges i en aquest context Can Falç de Mar va acollir del 9 d’octubre al 22 de novembre de l’any passat l’exposició ‘Sitgetans als camps nazis. De Sitges a l’horror dels camps de concentració’, una mostra que va recollir el testimoni i l’empremta d’onze sitgetans víctimes de la barbàrie nazi, entre el 1940 i el 1945. Sebastià Arnan Domingo, Enrique Miralles Rodés, Tomás Iglesias Iglesias, Jaime Sánchez González, José Antonio Egea Pujante, José Egea García, José López Martínez, Jaume Daví Luna, Manuel Garcia Crespo, Manuel Calventós Sánchez i Joan Abella Bel són els sitgetans, que, fugits d’una guerra perduda, van ser deportats a camps de concentració i extermini de l’Alemanya nazi. Dels onze sitgetans només dos van poder tornar a casa.

La commemoració del Dia Internacional de l’Holocaust recorda tant aquests sitgetans com també la resta de víctimes, per preservar la memòria dels deportats i dignificar el seu record. Coincidint amb el 27 de gener, però, de 1941 quatre sitgetans van entrar junts al camp de Mauthausen: Enric Miralles, Tomás Iglesias, José Egea García i el seu fill José Egea Pujante.


Dia Internacional de l’Holocaust, 27 de gener  

L’any 2005, l’Assemblea General de les Nacions Unides proclamava el 27 de gener com a Dia Internacional de Commemoració Anual en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust per commemorar l’alliberament  per part de les forces soviètiques del camp d’extermini d’Auschwitz-Birkneau, l’any 1945. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local