La Fundació Vila Casas inaugura a Vilafranca 'Profanadors de llum', una reflexió fotogràfica entorn la "duresa" del mal. ACN
ACN/ Gemma Sánchez |
Vilafranca del Penedès
15-04-2021 14:30
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La Capella de Sant Joan de Vilafranca del Penedès acull a partir d'aquest divendres l'exposició fotogràfica 'Profanadors de llum', una mostra dissenyada per la Fundació Vila Casas com una reflexió entorn la "duresa" del mal. "Volem trobar en la memòria dels visitants una al·lusió al mal per a què les actituds doloroses no es repeteixin", assenyala a l'ACN la comissària de l'exposició, Natàlia Chocarro. Fins el 16 de maig, en el marc del festival Vilapensa, aquest petit temple del centre de Vilafranca reuneix una desena d'obres d'artistes estatals i internacionals que mostren diferents vessants del mal: des del record per la pèrdua d'éssers estimats, a les cicatrius d'una malaltia o la memòria en l'alliberament de dones iraquianes.
"Aquesta exposició és una proposta dura. A primer cop d'ull, no té pas una mirada dolça", resumeix Chocarro des de la Capella de Sant Joan, on aquest dijous s'enllesteixen els preparatius per inaugurar l'exposició demà. Les deu obres, explica, formen part del fons de la Fundació Vila Casas i en aquesta ocasió s'exposen per primer cop de forma conjunta amb motiu del Vilapensa, que enguany centra la programació en 'El mal dels innocents'.
Els responsables de la mostra fotogràfica aspiren a crear una reflexió en els visitants "sobre allò que ha estat i continua sent el mal que ha acompanyat l'ésser humà", alhora que les obres també volen incidir en la "superació" d'aquest dolor. "Volem arribar a la memòria dels espectadors per a què tots els fets difícils que han acompanyat l'existència de l'home no es tornin a repetir", afegeix Chocarro.
En el marc d'aquesta introspecció en el dolor, bona part de les obres també juguen a "desemmascarar" el mal. Chocarro lamenta que "al segle XXI, sovint el mal està emmascarat, i no es té la distància suficient per veure'l". Amb diverses fotografies exposades ara a Vilafranca, assegura que tot el dolor queda "al descobert".
És el cas, per exemple, de 'Passage to the self', d'Isabel Rocamora, que mostra com una dona iraquiana refugiada troba en la dansa la possibilitat de deslliurar-se de l'opressió del seu entorn social. Chocarro assenyala també l'obra 'El paseo' de Santos Montes, on l'artista vol reflectir la tremolor de la gent detinguda i assassinada durant la Guerra Civil espanyola i la posterior dictadura.
En una altra línia, la comissaria destaca també la duresa de 'Rota', de Carmen Mariscal, que ofereix una composició de tres fotografies que il·lustren el patiment d'una dona després d'emmalaltir. Cada imatge focalitza l'atenció en diferents cicatrius provocades per la malaltia.
La pèrdua d'éssers estimats en un accident de trànsit, el record d'edificis històrics destruïts o abandonats, la ferocitat dels animals o la revolta social contra els poders polítics són altres vessants del dolor que es recullen a l'exposició, de la qual Chocarro en ressalta especialment el "valor afegit" d'estar instal·lada en una capella. Assegura que "el misticisme de l'espai equilibra la tensió de les fotografies".
'Profanadors de llum' serà inaugurada oficialment aquest divendres a les 18 h. Es podrà visitar les tardes de dimecres a dissabte i els diumenges al llarg de tot el dia fins el 16 de maig.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!