Neus Ballús i Sergi López: "Volem reforçar la presència del nostre cinema en la vida de la gent"

La candidatura a la presidència de l'Acadèmia fuig del presidencialisme i proposa una auditoria col·lectiva al sector

Neus Ballús i Sergi López, fotografiats aquest dimecres a Barcelona. ACN

Neus Ballús i Sergi López, fotografiats aquest dimecres a Barcelona. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

En plena campanya per les eleccions a la presidència de l'Acadèmia del Cinema Català, la candidatura encapçalada per la directora Neus Ballús és presenta amb inquietuds que van des d'obrir la institució a més veus -i també més diverses- dins de la professió fins a enfortir el vincle entre el cinema català i el seu públic, fent-lo més "present" en la seva vida. Ballús, amb vilanoví Sergi López com a vicepresident, proposen abans de parlar d'accions concretes una "auditoria general" on participin tots els perfils i accents del sector. Tot i així confirmen la voluntat de continuar i ampliar el Cicle Gaudí i també de fer una sacsejada als Premis Gaudí per dotar-los de més "contingut" i alhora fer que l'audiència "se senti interpel·lada".

Neus Ballús encapçala una de les dues úniques llistes que s'han presentat a les eleccions de l'Acadèmia del Cinema Català per rellevar Isona Passola després de vuit anys. L'altra, és la de la també directora Judith Colell, a qui acompanyen noms com David Verdaguer, Carla Simón o Clara Molins.

La directora de 'La plaga' (2013) i 'El viatge de la Marta (Staff only)' (2019) es presenta sota el lema 'Una acadèmia de portes obertes' i acompanyada per l'actor vilanoví Sergi López (vicepresident), la productora Carla Sospedra i també Jaume Martí, Laura Fernàndez, Elena Martín, Oriol Maymó, Elisabeth Rourich i Yolanda Sey.

Una candidatura heterogènia

Cap dels seus membres ha format part anteriorment de cap junta de l'Acadèmia, a diferència de la candidatura de Colell. "Nosaltres tenim tots experiència en el món associatiu, ens preocupa allò col·lectiu i el seu poder transformador, i d'altra banda a hem intentat representar moltes disciplines de la producció cinematogràfica que ara tenen poca visibilitat a l'Acadèmia", hi afegeix Neus Ballús preguntada per què diferencia la seva llista de la rival.

La seva candidatura aposta per la "inclusió", insisteixen, i la participació de tot el sector com a eixos bàsics. Ballús vol una Acadèmia més "representativa" i per això anuncia la creació de tres comissions: una sobre la pròpia obertura de la institució, una dedicada a l'exhibició, la distribució i els nous formats, i una sobre "nous" públics enfocada a generar "el vincle que falta". Aquestes se sumarien a la ja existent comissió de diversitat i igualtat per treballar durant un any en una "auditoria general" (en expressió de Sergi López) per traçar un full de ruta pels propers anys.

Com a punt de partida, López diagnostica "falta d'autoestima" respecte la salut del cinema català i reivindica el seu potencial. "Hi ha un cert complex que això és una lluita purament industrial i financera. Però Catalunya no només és un gran plató natural sinó que hi ha una gran quantitat de talent", sosté l'actor, que en línia amb Ballús defensa "el valor afegit" del cinema més enllà d'allò industrial, i també la seva "capacitat transformadora" en les nostres vides.

Vetllar pel "valor cultural" dels projectes

En la mateixa línia s'expressa Ballús parlant de l'ambició de les produccions audiovisuals catalanes. "És evident que hi ha una demanda impressionant d'audiovisuals, i com a sector estratègic hi haurà moviment", vaticina la candidata a presidir l'Acadèmia sobre els reptes de finançament i posicionament de la producció a Catalunya. Però la directora es desvia una mica de la reivindicació recurrent d'Isona Passola per uns pressupostos més grans al cinema català.

La directora creu que "sense oblidar la pota financera", la tasca dels acadèmics és "veure on queda el valor cultural dels projectes, reforçar-lo i no oblidar que amb un pressupost més alt o més baix el valor qualitatiu d'una pel·lícula no només es mesura d'aquesta manera". Perquè "si aquest apropament (amb el públic) no es produeix, és igual si hi ha grans pressupostos", insisteix.

L'herència rebuda

Tot i que proposen una gestió més col·legiada de la institució ("això no ho farà una persona sola", indica López), a la candidatura de Ballús no recelen de l'herència que deixa la presidència d'Isona Passola. "Ara existeix la marca del cinema català, i gràcies a tot el que s'ha fet ara és possible obrir més les portes i donar accés a molts més acadèmics, i reforçar la idea que el cinema pot tornar a formar part de del centre de les vides de la gent i transformar-nos de forma individual i col·lectiva", defensa la realitzadora.

Com ja es va anunciar, un dels emblemes de l'etapa de Passola com ha estat la creació del Cicle Gaudí (de projecció de cinema català en sales arreu del territori) seguirà endavant si la candidatura de Ballús i López guanya les eleccions. De fet, voldrien "ampliar-lo" i crear una edició "jove" del cicle.

Sacsejada als Gaudí

Sobre els Premis Gaudí, aquesta llista voldria introduir-hi canvis per fer-la una gala més "dinàmica" i que interpel·li a tothom amb una mirada cap enfora. "Com a idea central, volem transmetre la passió de la gent que ens dediquem al cinema; és un aparador per omplir-lo de continguts més enllà del moment del glamur i els flaixos", apunta Ballús, que ja pensa en canvis en el "format" de la cerimònia. Adaptar els Gaudí "a la realitat de la indústria i la societat actual" és una de les seves inquietuds.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local