UN VIATGE DEL 'NO-RES' FINS AL 2021

La consellera de Cultura, a la inauguració de l'exposició de La Cubana: "La riquesa cultural és descentralitzada"

L’exhibició permet acostar-se des de Sitges a la història viva d’una de les companyies amb més història del panorama teatral català

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha assistit a la inauguració de l'exposició

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha assistit a la inauguració de l'exposició "La Cubana, 40+1 anys: Un viatge del 'no-res' fins al 2021". Ge

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha assistit dijous al vespre a l’acte d’inauguració de l’exposició “La Cubana, 40+1 anys: Un viatge del 'no-res' fins al 2021”, instal·lada al Miramar Centre Cultural de Sitges, la localitat on, l’any 1980, va néixer aquesta companyia. La mostra repassa els 40 anys de trajectòria del projecte i homenatja la important companyia catalana. La consellera de Cultura ha destacat a través de les xarxes socials tres característiques de La Cubana que, al seu entendre, són importants pel Departament: "Primer, el convenciment que la riquesa cultural és descentralitzada, que les creacions de qualitat sorgeixen des de tot arreu del territori català; segon, la importància de donar suport a les iniciatives culturals de base; i tercer, que l'entreteniment és una gran forma d'accés cultural, perquè res t'enganxa més a la cultura que compartir-la amb alegria, com ha fet sempre aquesta companyia."

També han participat en l’acte l’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell; el vicepresident tercer de la Diputació de Barcelona i exconseller de Cultura, Ferran Mascarell; el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Sitges, Xavier Salmerón, i el president de la Fundació SGAE, Juan José Solana. De fet, la mostra "La Cubana, 40+1 anys" s'havia de dur a terme l'any 2020 (moment en què la companyia celebrava el 40è aniversari, i d’aquí el nom de 40+1) i es va haver de cancel·lar amb motiu de la pandèmia. "L'exposició de La Cubana és una festa", ha assegurat la consellera, que ha animat a tothom a visitar-la: "És fantàstica i està plena de detalls que segur que reconeixereu." Garriga també ha felicitat a l'Ajuntament i a l'alcaldessa per la feina feta.

L’exposició, que es podrà visitar fins al al 26 de setembre, permet acostar-se a món de la companyia a partir d’objectes, compartir el seu univers i reviure tots els seus espectacles. Més que una exhibició convencional, les sales i terrasses de l’edifici del Miramar Centre es transformen en un gran magatzem ple de coses entranyables i curioses, on s’hi pot veure la història viva d’aquesta companyia sitgetana que va començar a jugar fent comèdia pels carrers i que ha fet descobrir, amb el temps, un altre tipus de teatre.


40 anys de La Cubana

La Cubana va néixer amb vocació clarament amateur, sense res i sense cap tipus de pretensió, només amb l’ànsia de fer teatre. La varen fundar dos sitgetans, Vicky Plana i Jordi Milan, que en aquell moment no eren gens conscients d’allò que estaven creant i què en podria esdevenir  anys més tard. Actualment, la companyia han realitzat prop de 12.000 representacions, ha visitat més de 200 teatres i en total més de 5 milions d’espectadors han gaudit dels seus muntatges.

El teatre ‘cubanero’ es basa en l’observació, recreant situacions quotidianes, sempre en clau d’humor i que, normalment, passen inadvertides com a teatre. És un teatre senzill, de petites idees i molt artesanal. Algunes constants que es troben als seus muntatges són la transgressió d’espais, la sorpresa, el joc com a expressió teatral, la participació del públic i, sobretot, els seus personatges, aquests que tenen vida pròpia i van més enllà del simple guió establert. I afirmen que el carrer va estar la seva gran escola i des d’on han extret tota la seva experiència.

La companyia i Sitges

L’any 1960 la majoria de pobles de Catalunya tenien el seu teatre i també acostumaven a tenir el seu grup de teatre d’aficionats. A Sitges, excepcionalment, hi havia tres teatres: El Prado, El Retiro i el Patronat; i també hi havien grups de teatre amateur que van ser l’embrió del que després seria La Cubana. La seva aventura va començar a Sitges, i tant el poble com la seva gent han estat la seva principal font d’inspiració.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local