Novel·la gràfica

Transitem: un còmic penedesenc centrat en les vivències de les persones trans

L'escriptor penedesenc Ian Bermúdez i la il·lustradora Lucía de Palau presenten la novel·la gràfica Transitem

L'escriptor penedesenc Ian Bermúdez. EIX

L'escriptor penedesenc Ian Bermúdez. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’autor Ian Bermúdez, llicenciat en filologia anglesa ha publicat “Transitem” un còmic-novel·la gràfica il·lustrada per l’artista multidisciplinària, Lucía de Palau. L’obra narra una història de lluita, llibertat, algunes de les iniciatives de les persones trans i les dificultats que encara queden per superar. La il·lustradora ha emprat un estil entre el còmic europeu i el manga.

El protagonista de Transitem, Xavier, ha pres una decisió molt important sobre la seva transició. A partir de la seva feina com a professor, veure la realitat de l’escola en la qual treballa i les experiències de les seves amistats li permetran entrar en contacte amb la resta del col·lectiu i adonar-se de les dificultats que encara queden per superar. Entrarà en contacte amb l’activisme, obrirà una nova xarxa d’afectes i descobrirà emocions i sentiments que mai no hauria imaginat.

Quins temes s’exposen en la novel·la gràfica “Transitem”?

Ian Bermúdez: A partir d’un personatge principal, Xavier, anem coneixent la vida d’altres persones trans. La novel·la parteix de quinze entrevistes de persones activistes del col·lectiu i en línies generals ens trobarem temes com la intersexualitat, què és el trànsit i què comporta. En el cas del protagonista, el seu món laboral és l’educació i el que vol aconseguir és fomentar el llenguatge neutre, vèncer les injustícies i el “bulling”. Es parla del no binarisme, de desig, de la interseccionalitat i de l’activisme a través de l’art.

La història està basada en fets reals?

Ian Bermúdez: Sí, està basada en fets reals, a partir de quinze entrevistes he generat el guió, però hi ha elements que hem modificat per explicar la història com la volíem transmetre. Les diferents associacions i  altres espais que apareixen en la novel·la són reals, també hi ha que tenen noms genèrics, com per exemple, llocs on el col·lectiu tendeix anar. Trobarem personatges que són reals i altres ficticis, creats arran de diferents persones que conec.

Quin va ser l’impuls principal per escriure “Transitem”?

Ian Bermúdez: Ja havia escrit la novel·la “Transito” (2015) que té un final obert, així que vaig aprofitar que un personatge ja tenia una història per seguir-la. En “Transitem” el personatge es converteix en activista i en manifestar que les coses s’han de transformar i decidir com volem contribuir en la societat. Per altra banda, em vaig unir a l’activisme, ja que és necessari perquè queden moltes coses per a fer. He estat en la plataforma “Transforma la Salut”, la qual surt al llarg del còmic i m’he involucrat en diferents projectes. A partir d’aquí tenia la necessitat de reconèixer tot el treball de les persones anònimes que diàriament estan lluitant i intentant transformar la realitat. Per agrair-ho, em semblava molt interessant donar-les visió a partir d’aquesta novel·la gràfica.

 A qui va dirigit “Transitem”?

Ian Bermúdez: “Transitem” és molt important com a eina educativa, per aportar canvis i poder treure diàlegs de la lectura. La novel·la està dirigida tant a joves com adults, però sobretot a persones que tinguin ganes de saber el punt de vista del col·lectiu trans i anar més enllà del que s’explica normalment. El col·lectiu gaudirà llegint la novel·la, ja que entendran la narrativa i tindran un referent. Les persones hetero cis a partir d’aquesta novel·la poden identificar-se com a grup i veure que hi ha d’altres grups, persones que viuen de diferents maneres i que no hi ha un problema a solucionar sinó una expansió que s’ha d’obrir. La Lucía i jo volem intentar que a partir de la lectura, les persones hetero i cis tinguin ganes de preguntar i de no pressuposar.

Què voleu aconseguir amb “Transitem”?

Ian Bermúdez: Amb “Transitem” volem fer entendre que hi ha diferents maneres de viure. A través de l’escriptura i les il·lustracions expressem les dificultats que encara els queden per superar a les persones trans i que no tothom viu el fet de ser trans de la mateixa manera. A vegades és complicat dialogar amb persones que tenen pensaments molt diferents dels meus, per això penso que la novel·la gràfica és necessària per arribar a totes.

Lucía de Palau: La conscienciació de la lluita de les persones trans és molt important dintre de l’educació i de l’art. Per això, “Transitem” té com a objectiu el fet de generar noves narratives, que puguin servir com a referència per a persones que necessitin ajuda i conèixer persones que estiguin passant pel mateix. Hem volgut crear una història des del punt de vista de la comunitat trans, fer veure que som més que això, tenim vida, il·lusió i motivacions i que tot generi normalitat.

Lucía, per què va crear il·lustracions combinant el còmic europeu i el manga (còmic japonès)?

La meva intenció era aproximar-me a la narrativa i al ritme de plantejar els còmics com fan al Japó amb el manga, però al mateix temps volia afegir elements de l’europeu. No volia imitar un estil, per aquestes raons vaig triar aquells elements que em van semblar més efectius i interessants a l’hora de llegir i entendre històries. El resultat ha sigut combinar les parts que més m’agraden d’ambos per crear la història “Transitem”.

Per a vostès què significa aquest projecte?

Ian Bermúdez: Per a mi el llibre significa tot el que volia i vull dir. Com artista i en aquest cas, escriptor, crec que he d’escriure quan tinc alguna cosa per expressar i és el moment. Em sento molt orgullós i feliç d’haver manifestat tant en paraules com en dibuix tot el que volia transmetre.

Lucía de Palau: Considero que aquest projecte és un pas endavant sobre el que és l’activisme, les iniciatives i la naturalització de la vida trans. Una reflexió que porti a construir una societat on tothom se senti lliure, sense discriminació. Esperem que la novel·la sigui un impuls per anar contra la LGTBIfòbia i que doni pas a seguir lluitant pels nostres drets.

Presentacions de “Transitem”:
Fundació Enllaç, divendres 23 de juliol a les 19h.
Biblioteca Nou Barris de Barcelona, dissabte 24 de juliol a les 11h.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local