Festa Major 2021

La festa major de Vilanova es posa en marxa amb l'exposició “El rebrot del poble” a La Sala

La mostra està dedicada a la Cercavila del Vot del Poble i es complementa amb elements antics i indumentàries antigues que habitualment no estan exposats al públic

La festa major de Vilanova es posa en marxa amb l'exposició “El rebrot del poble” a La Sala. Susana Nogueira

La festa major de Vilanova es posa en marxa amb l'exposició “El rebrot del poble” a La Sala. Susana Nogueira

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Centre d’Art Contemporani La Sala acull l’exposició de Festa Major “El rebrot del poble” una mostra de figures, vestits, balls i elements participants en la Cercavila del Vot del Poble de la Festa Major de Vilanova i la Geltrú. Es complementa amb elements antics i indumentàries antigues que habitualment no estan exposats al públic com fotografies, textos i material audiovisual. Per altra banda, a la Sala Oberta del mateix centre, es pot veure l’exposició “la Cercavila de l’Imaginari”, una mostra dels elements de la cercavila de l’Imaginari, antigues llegendes de la costa del Garraf pels infants i al vestíbul una tercera exposició, una mostra de cartells de la 25a promoció de Pabordes.

Es podrà visitar l’acte a partir del dimarts dia 27 de juliol fins al 12 de setembre del 2021. Del 3 al 5 d’agost les exposicions romandran tancades amb motiu de les cercaviles.

Aquest dimarts abans de l’obertura al públic a les 19h, s’ha fet una visita guiada de la mà del comissari de l’exposició, Xavier López, i ha comptat amb la presència de la representació institucional i del vilanoví Jesús Rex, que ha custodiat durant 25 anys de forma particular el drac del Nona, la figura del bestiari festiu el qual s’ha iniciat una campanya de restauració i estarà present a la festa major del 2022 totalment restaurat. Rex, ha dit que un dels motius de la restauració és que “l’any que ve és l’aniversari del drac Nona i els seus portants han volgut restaurar-lo i de moment només s’ha restaurat el cap”.

L’exposició “El rebrot del poble” explica els orígens i la història de la Festa Major de Vilanova i la Geltrú que compta amb una llarga tradició. Com a novetat, enguany s’ha introduït en la mostra noves peces patrimonials de la ciutat, altres s’han restaurat i inclou un nou àmbit que descriu la recuperació de la Festa Major després que a la Guerra Civil entre el 1936 i el 1938 es deixés de celebrar i es perdés material de valor patrimonial i històric.

La Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha optat per tornar a posar un any més l’exposició “La cercavila de l’Imaginari” a la Sala Oberta, ja que no sortirà el 6 d’agost a causa de les restriccions de la pandèmia. La regidora de Cultura, Mercè Mateo, ha explicat que “enguany com a novetat, per exemple, l’exposició compta amb un vestit original del ball de diables de Vilanova de finals del segle XIX. També amb un tradicional ventall el qual ha estat durant molts anys a l’entitat de la Unió Vilanovina i finalment l’hem pogut restaurar i posar-li llums”. Mateo convida a veure l’exposició i a llegir com va ser la Festa Major a partir dels anys 50 del segle XX, en el moment que després de la postguerra les entitats van fer possible la recuperació d’una sèrie de balls i imaginari popular.

Entre els elements tradicionals que trobem a l’exposició de Festa Major hi ha quatre columnes que simbolitzen els plataners de la Rambla Principal, acompanyada amb la il·luminació que caracteritza la cercavila i l’ambient musical que hi predomina el so de les gralles, hi podem sentir “dulzaineros”, flabiolaires que toquen sols o acompanyant el sac de gemecs, cobles de tres quartans o tabalers, entre altres sons tradicionals de la festa. Els protagonistes d’aquesta escenificació són els balls, les figures patrimonials i la vestimenta de Festa Major. Es troba el Ball de Diables, el Drac de Vilanova i la Geltrú (un dels més antics i actius del patrimoni festiu català, en l’exposició es pot veure les tres darreres figures després de la seva recuperació l’any 1948), també s’exposen els dracs de la Geltrú, el Ball de Diables petits i mitjans (saltant i tirant foc), el popular Ball d’en Serrallonga i els elements singulars de la cercavila com és la Carpa i el Porró. En la mateixa exposició estan presents les Mulasses (característica de la cercavila), els Nans, capgrossos o “cabeçuts” (personatges alegres i juganers, lligats a les figures dels gegants), els Gegants Grossos i les Cotonines (format per vuit cavallets i la figura de l’esparriot). A l’exposició hi ha fotografies del Ball de Cercolets, el Ball de Pastorets, el Ball de Panderos, el Ball de Cintes, el Ball de Gitanes, el Ball de Bastons, el Ball de Valencians, la Moixiganga de la Geltrú, els Falcons de Vilanova i els Bordegassos de Vilanova.

La mostra també compta amb un catàleg amb els textos i imatges de l’exposició que es podrà adquirir a la Sala i pels més petits s’ha editat un material didàctic amb jocs i enigmes a resoldre relacionats amb l’exposició.

Per segon any consecutiu la pandèmia de la covid-19 no permet celebrar amb normalitat la reconeguda Festa Major de Vilanova i la Geltrú, però els Pabordes i l’Ajuntament de la ciutat amb la col·laboració de diferents persones i entitats posen en marxa actes amb un format que permet celebrar-la. “El rebrot del Poble”, és un dels actes centrals, juga amb la paraula “rebrot” i convida a tothom a connectar amb la Festa Major a través d’una exposició dedicada a la Cercavila del Vot del Poble. L’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, ha manifestat que “la situació sanitària no ens permet gaudir de la Festa Major tal com la coneixem i ens agradaria. Enguany adaptarem la festa a la realitat que estem vivint amb les diferents mesures restrictives i tornem a disposar d’una exposició dedicada a la festa per compartir amb la població els elements tradicionals i patrimonials”.

L’alcaldessa ha destacat que es disposa de l’espai de Centre d’Art Contemporani La Sala per veure els diferents elements representatius de la Festa Major i per visitar al drac del Nona que “s’ha inclòs en l’exposició i enguany es restaurarà. Des de la colla del Drac de Vilanova s’ha recaptat diners i amb les aportacions es podrà pagar la despesa que suposa restaurar-lo”.

L’exposició mantindrà un aforament controlat seguint les mesures sanitàries establertes  i l’entrada és gratuïta.

La mostra de l’exposició ha estat comissariada per l’historiador Xavier López, ha comptat amb la col·laboració i l’assessorament de diferents especialistes i expertes locals en l’àmbit de la cultura popular, tradicional i coneixedors de la Festa Major.

Horaris:
De dimarts a divendres de 19 a 21 h.
Dissabtes, diumenges i festius d’11 a 14 h.
Dilluns tancat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local