ACN |
Barcelona
28-10-2021 11:32
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Les funeràries catalanes encaren una festivitat de Tots Sants que afirmen que serà "relativament normal" després d’un any i mig marcat per la covid, que en va fer créixer els serveis un 24,5% el 2020. Aquesta és la previsió de la patronal catalana del sector, l’Associació d’Empreses de Serveis Funeraris de Catalunya (Asfuncat), que representa 45 organitzacions de naturalesa tant pública com privada que presten la pràctica totalitat dels serveis funeraris a Catalunya (el 95%). L’aixecament progressiu de les restriccions fa que només es mantinguin les mesures bàsiques (rentat de mans, mascareta i distància) a les vetlles, als funerals o comiats laics i a les visites als cementiris. Aquestes tornaran a créixer per la diada fins a nivells propers als previs a l’esclat de la pandèmia un cop superada la seva fase més crítica, segons el pronòstic d’Asfuncat.
El president d’Asfuncat, Josep Maria Mons, ha apuntat que "aquest 2021 després de quasi dos anys d’haver d’aplicar mesures restrictives d’aforament, tant a les sales de vetlla com als recintes on se celebren les cerimònies de comiat i als cementiris, es preveu que s’anirà tornant a la normalitat quant a l’assistència als cementiris". "Podem dir, doncs, que viurem una jornada de Tots Sants relativament normal. Tot i això, ja s’està notant la conscienciació de les famílies per evitar aglomeracions durant els dies previs a Tots Sants i el Dia dels Difunts (el 2 de novembre): aquests últims dies d’octubre, ja s'ha detectat una afluència creixent de famílies als cementiris de Catalunya", afegeix. Asfuncat demana als visitants dels cementiris la màxima prudència i el compliment escrupolós de les mesures adoptades per les autoritats sanitàries (distància de seguretat i mascareta) encara que es tracti d’espais exteriors.
"Durant aquest període de pandèmia, molt més llarg del que tots volíem i esperàvem, el sector funerari ha fet un gran esforç per adaptar-se als canvis nombrosos i constants que han suposat els diferents graus de restriccions imposats i, també, l’augment del nombre de defuncions ocorregudes. Hem fet possible la instal·lació d’espais refrigerats per poder descongestionar els dipòsits de cadàvers dels hospitals i dels centres geriàtrics, i hem augmentat les plantilles per poder cobrir l’increment de defuncions. També hem adaptat els espais per a les famílies i els visitants dels tanatoris per fer-los segurs i hem equipat els oratoris on se celebren les cerimònies de comiat amb la tecnologia necessària per poder-les emetre en ‘streaming’ per als familiars que no podien assistir a l’acte a causa de la pandèmia. Esperem que el 2022 puguem recuperar la plena normalitat per continuar evolucionant cap al millor servei", explica Mons.
D'altra banda, els treballadors de les empreses funeràries catalanes guardaran un minut de silenci divendres 29 d’octubre a les 9 del matí en senyal de respecte pels difunts d’aquest últim any i per donar suport a les seves famílies, una iniciativa promoguda per la patronal estatal, Panasef (Asociación Nacional de Servicios Funerarios). L’homenatge vol mostrar el compromís del sector funerari amb l’acompanyament als éssers estimats en el seu procés de dol i retre, també, un reconeixement a la tasca professional del personal funerari.
Als homenatges i cerimònies de divendres, a més, destacarà la presència de tres tipus de flors seleccionades per la seva simbologia diferent i complementària. El crisantem, que representa l’eternitat, per honrar la memòria dels morts; el clavell, que simbolitza l’amistat i l’afecte sincer envers les famílies, i la gerbera rosada, com a mostra d’agraïment a tots els professionals pel seu compromís diari.
Serveis, mesures i activitats amb motiu de Tots Sants
Diversos cementiris catalans gestionats per empreses associades d’Asfuncat amplien els horaris i el servei de transport públic per atendre l’augment de visitants. Malgrat l’aixecament de les limitacions d’aforament, se’n controlaran els accessos per tal de garantir-hi el compliment de les mesures de prevenció vigents (rentat de mans i mascareta en interiors i, en exteriors, sempre que no s’hi pugui mantenir la distància de seguretat), s’hi facilitarà l’accés a gel hidroalcohòlic i s’hi prendran mesures addicionals per evitar-hi aglomeracions.
Les empreses associades a Asfuncat reprenen la promoció d’activitats de tota mena amb motiu de Tots Sants. L’organització publica al seu web corporatiu (asfun.cat) tot el ventall d’activitats i serveis dels cementiris de Catalunya perquè els usuaris puguin participar de la festivitat amb exposicions, concerts, rutes, visites guiades, misses, pregàries, tallers; perquè les famílies hi rebin l’atenció necessària, i perquè puguin desplaçar-s’hi amb comoditat.
Borsa de treball per a professionals
El web d’Asfuncat (asfun.cat), el principal canal propi de l’organització, que aplega tota la informació rellevant sobre el sector funerari català, ha rebut 12.262 visites els últims 12 mesos, i el seu servei d’atenció a les famílies n’ha tramitat mig centenar de consultes. El servei les ajuda a resoldre els dubtes relacionats amb la prestació del servei funerari, i els facilita informació i assessorament per garantir la qualitat i la transparència dels serveis i el compliment del Codi de Bones Pràctiques de les Empreses de Serveis Funeraris signat amb el Síndic de Greuges de Catalunya l’abril del 2016.
93 professionals de diverses especialitats funeràries s’han inscrit l’últim any en la borsa de treball en línia d’Asfuncat, posada en marxa fa tres anys. El 68,8% dels candidats tenen menys d’un any d’experiència, la qual cosa dona fe de l’interès de la gent jove pel sector funerari.
L’impacte de la covid: uns mesos molt convulsos
El sector funerari català ha estat un dels més colpits per la greu crisi sanitària de l’últim any i mig i per les seves derivades econòmiques i socials. Els serveis funeraris prestats a Catalunya van créixer un 24,5% el 2020 a causa de la pandèmia de COVID-19 i van assolir la xifra de 75.701, 14.886 més que l’any anterior, segons dades d’Asfuncat. Les incineracions van augmentar un 33,8%: n’hi va haver 38.428.
L’increment de serveis a causa de la situació sanitària excepcional va suposar l’any passat un increment de la facturació de les empreses associades del 10,4%, inferior, doncs, a l’augment de les defuncions. Van facturar 228,9 milions d’euros, mentre que el 2019 la seva facturació agregada va ser de 207,4 milions. Una altra dada rellevant és la quantitat de llocs de treball del sector, que el 2020 va donar feina a 1.361 professionals, un 6% més (72 persones) que el 2019.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!