Arxiu històric

L’Arxiu Digital de Sitges es presentarà a la primavera de 2022

El ple ha aprovat els convenis amb l’Associació Digital de Sitges i el setmanari L’Eco de Sitges per avançar en el desenvolupament de l’Arxiu Digital de Sitges

L’Arxiu Digital de Sitges es presentarà a la primavera de 2022. Ajuntament de Sitges

L’Arxiu Digital de Sitges es presentarà a la primavera de 2022. Ajuntament de Sitges

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Arxiu Digital de Sitges presentarà la seva pàgina web a la primavera de l’any 2022 amb un volum inicial de més de 15.000 documents digitalitzats relacionats amb Sitges, que suposarà més de 400.000 pàgines accessibles a un clic. El portal, de propietat municipal, va començar a gestar-se el setembre de 2019 amb l’objectiu de recollir, ordenar, digitalitzar i posar el material relacionat amb Sitges a l’abast de la ciutadania, a través del web: Arxiu Digital de Sitges, que gestiona l’entitat Associació Digital de Sitges amb el suport i treball conjunt de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Sitges.

El regidor de cultura, Xavier Salmerón, ha agraït “el treball altruista i enorme de l’associació” i ha afegit que "per a nosaltres és important modernitzar i millorar les possibilitats de consulta i també la conservació del llegat que es troba a l’Arxiu Històric municipal”. El regidor ha subratllat alhora que “aquesta nova eina serà fonamental fomentar la recerca entre la ciutadania".

Aquest volum documental el conformen bibliografia de temàtica local, destacant les publicacions del Grup d’Estudis Sitgetans, fons fotogràfics, documentació específica de l’Arxiu Històric Municipal de Sitges -com les actes municipals (des del 1642 fins l’actualitat)-, la revista municipal de cultura popular La Xermada i un amplíssim catàleg de premsa local (més de 9000 documents), amb la major part de publicacions històriques com El Baluard, Revista Suburense, entre d’altres, i destacant, especialment, L’Eco de Sitges, setmanari iniciat el 1886 i que continua en actiu, del que es disposarà per lliure consulta de totes les seves publicacions, des del nº1, publicat l’1 de març de 1886, fins al 2016.

Per seguir avançant en el desenvolupament de l’Arxiu Digital de Sitges s’ha donat compte al ple de l’Ajuntament els convenis següents:
Conveni entre l’Ajuntament de Sitges i l’Associació Digital de Sitges amb la finalitat que l’associació gestioni el web de l’Arxiu Digital de Sitges conjuntament amb la regidoria de Cultura, per establir anualment les accions de digitalització, catalogació i millores web pertinents i dur-les a terme.

Conveni entre l’Ajuntament de Sitges i L’Eco de Sitges per a la incorporació dels exemplars digitalitzats de L’Eco de Sitges a l’Arxiu Digital de Sitges, amb un embargament constant de 5 anys. Publicant-se inicialment tots els setmanaris corresponents al període 1886-2016.
Autorització dels autors d’obres d’interès relacionades amb Sitges, per a que l’Ajuntament de Sitges les digitalitzi i s’incloguin dins del catàleg de l’Arxiu Digital de Sitges.

Associació Digital de Sitges

L’Associació Digital de Sitges està formada inicialment per Eduard Tomàs, Marga Domingo, Marta Fontanals i Jordi Milà. Aquesta associació sense ànim de lucre treballa per apropar el patrimoni documental local i divulgar els amplis fons que relacionats amb Sitges s’han generat al llarg del temps.  

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local