Treball de Recerca

Dos joves vilafranquins proposen més de 50 idees per potenciar la Festa Major de Vilafranca del Penedès

L’objectiu principal és millorar els horaris, la sostenibilitat, la festa inclusiva i la seguretat tenint en compte la part tradicional, cultural i patrimonial de la Festa

Dos joves vilafranquins proposen en el seu Treball de Recerca més de 50 idees per potenciar la Festa Major de Vilafranca del Penedès . EIX

Dos joves vilafranquins proposen en el seu Treball de Recerca més de 50 idees per potenciar la Festa Major de Vilafranca del Penedès . EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Dos joves vilafranquins, Enric Vidal i Marc Paredes, estudiants de l’Institut Milà i Fontanals de Vilafranca del Penedès, després d’un gran ressò popular han fet públic el seu Treball de Recerca de Batxillerat sobre la Festa Major de Vilafranca del Penedès, titulat: “120 hores?, Tradició i Renovació són compatibles a la Festa Major de Vilafranca?”, una investigació que conté més de 50 propostes per inserir canvis, millorar i potenciar una festa històrica arreu de Catalunya. La hipòtesi formulada per portar a terme el treball ha estat si “tradició i renovació són compatibles en la Festa Major de Vilafranca del Penedès”.

Els autors d’aquest projecte durant molts anys han participat en els balls de la Festa Major de Vilafranca del Penedès i es consideren amants d’aquesta celebració des de petits. Els joves sempre han tingut clar que si tenien l’oportunitat, farien un estudi per millorar la Festa Major de la seva ciutat.

L’objectiu principal és millorar la Festa Major mantenint l’essència i que els canvis no comportin el trencament d’allò que la identifica, la part tradicional, cultural i patrimonial. És una de les més tradicionals i populars de Catalunya i des del segle XVII es fan els mateixos actes gairebé iguals. L’any 2010 la Generalitat de Catalunya la va denominar com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional per a la seva preservació de la cultura.

Un altre propòsit és no menysprear ni qüestionar la tasca dels organitzadors, ja que en tot moment, en cada proposta, l’Enric i el Marc s’han posat a la seva pell. Han volgut donar veu a tots els protagonistes de la celebració tant als organitzadors, participants com a la població vilafranquina i han aconseguit més de 1300 respostes de persones interessades a millorar la Festa.

El projecte està desenvolupat a partir de quatre pilars. El primer, era esbrinar si existeix un problema respecte als horaris de l’esdeveniment, mitjançant un gran cens entre els participants de manera activa i els vilafranquins i vilafranquines. Els dos joves proposen que hi hagi una varietat d’horaris perquè no coincideixin actes i tothom tingui dret a participar d’una manera o altra en tots. De 1300 respostes, un 58,8% creu que existeix una problemàtica amb els horaris.

Defensen que sigui una festa molt més inclusiva i que representi tots els àmbits, públics, edats, associacions, col·lectius i entitats perquè puguin tenir veu i ser escoltats. Hi ha tres grans grups que estan exclosos a participar de manera activa en la Festa. Els primers són els infants (0 als 6 anys), ja que no tenen cap activitat on siguin els protagonistes. La segona franja, són els de 16 i 17 anys (aproximadament) perquè no hi ha actes tradicionals en els quals puguin participar. La tercera, són les persones de tercera edat amb dificultats de mobilitat, no hi ha cap actuació en la qual puguin gaudir. Per últim, les persones que tenen un tipus de minusvalidesa, que se’ls hi fa impossible participar.

La sostenibilitat és un altre dels factors més rellevants per fer que la celebració sigui completament verda i sostenible per contribuir a minimitzar i pal·liar els efectes del canvi climàtic. Una de les propostes és un got reutilitzable, el que proposen és unificar-lo i que cada any sigui el mateix i no s’hagin de crear més. Per altra banda, implementar punts verds, com a punts d’informació i així promoure una campanya sostenible. I per últim, establir un trenet turístic que es vagi movent per la ciutat.

Millorar la seguretat és fonamental per evitar agressions discriminatòries, LGTB-fòbiques, racistes, entre altres incidents. Les accions que s’han proposat són establir més punts liles en tots els actes; instal·lar una càmera de 360º per controlar el carrer de la Palma, un dels carrers principals de la Festa i disposar d’un cordó de seguretat amb la col·laboració de la policia i de Protecció Civil. Per entrar a la plaça de Jaume I (on està la basílica de Santa Maria), han suggerit col·locar una sèrie de balles per controlar que els balls puguin passar sense incidència i més fluids. A la mateixa plaça hi hauria uns vinils a terra per situar als balls i així no haver-hi problemes amb l’aforament i la ubicació de qui participa o no. Un altre canvi, són els canvis que comporta la disposició dels balls, és a dir, els que entren últims se situarien a la part dreta de la plaça i els primers (quan hi ha menys gent) a l’esquerra.

A més d’aquestes variables hi ha un total de més de 50 propostes de millora per la Festa. Per exemple, un dels canvis més importants és la creació d’una marca per la Festa Major, un logotip, que es relacioni amb la celebració i així potenciar el turisme, els visitants, etc. Cada any s’utilitza un logotip diferent i els joves proposen que a partir d’ara cada administració tingui el seu perquè identifiqui l’edició que pertoca, però a l’hora d’exportar-la, que cada any sigui el mateix logotip de la Festa Major de Vilafranca i així crear una única marca. Aquest està dissenyat sota un simbolisme (s’explica a la pàgina web).

Altres propostes són reformar els òrgans de gestió, per tal d’involucrar a altres habitants; la idea “il·lustrat” basada a realitzar uns plafons de fusta ignífuga amb dibuixos de la Festa Major i motius penedesencs recoberts de llums de color LED i així mantenir vida l’essència de les arts plàstiques durant la festivitat; fer unes competicions esportives anomenades “olimpíades festamajorenques”; una altra idea és que més balls visitin les residències; potenciar l’assaig general i que així les persones s’animin més a participar en la celebració; crear un correfoc infantil, perquè els joves puguin fer de diables i recuperar els balls que s’han perdut.

Amb el treball han volgut donar veu a tots els col·lectius implicats en el festeig per tal de saber diferents punts de vista, sense qüestionar ni menysprear el gran i bon treball dels organitzadors, administradors i altres persones que s’esforcen diàriament per celebrar la Festa Major de Vilafranca del Penedès.

https://trec120hores.webnode.es

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local